Bijenplanten

beeld vtwonen Beeld

Honingbijen zijn onmisbaar in de tuin. Ze vliegen van bloem naar bloem en zorgen zo voor de bestuiving van fruit. Het gaat helaas slecht met de bij, help hem daarom door bijenplanten in je tuin te zetten!

Lees verder onder de advertentie

Er zijn honingbijen en veel wilde bijensoorten. Lees meer bij Een bij is geen bij. Ter afwisseling van een eenzijdig dieet van alleen maar appel- of lindebloesem, vliegen bijen graag naar andere planten en bloemen. Let er eens op, bij het kiezen van planten of ze bijvriendelijk zijn. Net uit de winterslaap heeft de bij behoefte aan een ding: voedsel en water!

Bijendieet

Heb je de ruimte, plant dan een rij balsempopulieren rondom je tuin. Bijen maken propolis van het waslaagje, wat de knoppen omhult om hun raten waterdicht te maken. Wij gebruiken Propolis in geneesmiddelen. Wilgenkatjes zijn ook bijzonder belangrijke bloemen voor de bij. Op de bloei van de Salix alba komen veel wilde bijen af. Het is het eerste voedsel na de winterslaap. Dit is de top tien bijenplanten van het jaar van de bij:

  1. Veronica longifolia, Lange Ereprijs komt ook inheems voor
  2. Aruncus dioicus, Geitenbaard verwilderd
  3. Hesperis matronalis, Damastbloem verwilderd
  4. Thymus serpyllum, Wilde Tijm, keukenkruid
  5. Salvia officinalis, Salie keukenkruid
  6. Origanum vulgare, Wilde Majolein (Metsel-, zand-, kegel-, bloedbijen) inheems
  7. Stachys byzantina, Ezelsoor (speciaal voor grote wolbij)ook haren voor nest! Tuinplant
  8. Lathyrus latifolius, Brede lathyrus (Lathyrusbij;behangersbij) verwilderd
  9. Coreopsis verticillata, Meisjesogen (Tronkenbijen, Groefbijen) tuinplant
  10. Aster ageratoides, Herfstaster (Groefbijen)
Lees verder onder de advertentie

Schaduwplanten

Zelfs in de schaduw kun je planten zetten waar bijen graag op af komen.

Bomen voor bijen

Bijen halen hun nectar uit bloemen. Die vinden ze niet alleen laag boven de grond, ook boven in de boomtoppen gonst het van de bijen. Plant bomen aan in je eigen tuin en gebruik liever geen gewasbeschermingsmiddelen als ze bloeien. Op deze manier kweek je gezonde bloesem voor bijen. Als bijenbomen volop in de bloei staan, kun je ze horen bloeien. Aangevuld met fruitbomen en bijenlokkende vaste planten maak je van je tuin een lusthof voor honingbijen. Deze bomen bloeien aantrekkelijk voor honingbijen en wilde bijen:

Lees verder onder de advertentie

In het voorjaar en zomer plant je bomen uit pot. In de herfst en winter zijn bomen- als het blad gevallen – met kluit over te planten. Lees meer bij boom planten. Fruitbomen zijn ook echte bijentrekkers. Spreid de bloei met peren, appels en kersen. Wil je je fruitbomen beschermen tegen plagen? Doe dat dan liever met een oorwormpot in plaats bestrijdingsmiddelen, want daar kunnen de bijen van sterven.

De wilde bijen moeten wel een thuis vinden in je tuin. Plaats een bijenhotel en biedt ze een thuis. Denk ook aan de vlinder, vlinderplanten zijn vaak ook goed voor de bij!

Lees verder onder de advertentie