Beshulst

beeld vtwonen Beeld

De bessen van de Ilex aquifolium ‘Pyramidalis’

De Ilex aquifolium ‘Pyramidalis’ wordt in het Nederlands beshulst genoemd. Hij heeft nauwelijks stekels of is niet echt scherp. De rode bessen van deze Ilex aquifolium komen overvloedig voor. Dit is daarom de meest gebruikte hulst voor kerstversieringen.
Bij hulst denken we bijna automatisch aan kerst. De karakteristieke groene blaadjes van de Ilex aquifolium met rode besjes, die inmiddels ook al in chocolavorm te verkrijgen zijn. De bessen zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een bloemen heeft de Ilex aquifolium?

De meeste soorten Ilex aquifolium bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad, zorgen in de winter voor leven in de tuin. Ze hebben vanwege dit wintergroene uiterlijk altijd een grote rol gespeeld in de oude mythologie, net als klimop, taxus, dennen en sparren. En heeft altijd met leven en overleven te maken.

De Ilex aquifolium

Ilex aquifolium is de gewone, scherpe hulst en is een groenblijvende, sterk vertakte, meestal vrij stijf omhoog groeiende heester of zelfs boom. Er zijn exemplaren van deze Europese soort bekend van 20 meter hoog en zeker 6 meter breed. De planten zijn zeer vorstbestendig. Ze hebben sterk gestekeld, glanzend blad dat aan de onderkant lichter groen van kleur is. In het voorjaar bloeien de planten onopvallend wit, maar in de herfst verschijnen de prachtige felrode bessen. Deze soort is goed geschikt voor hagen, hoewel het knippen natuurlijk een erg stekelige onderneming zal zijn.

Hoe kan ik de Ilex aquifolium planten?

Ilex aquifolium houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Hij houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst. Mocht je meer willen weten over verplanten lees dan het artikel op onze site.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de Ilex aquifolium snoeien?

Snoeien van de Ilex aquifolium is geen probleem, je kunt hem zelfs in vorm snoeien. Doe dat laat in het voorjaar. Meer snoeiartikelen zijn te vinden op tuinieren.nl. Ieder voorjaar kun je een goede basisbemesting geven. Zorg dat de wortels koel blijven, door onder de planten te mulchen.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Ilex 'Pyramidalis'

Cult

'Pyramidalis'

Familie

scherpe hulst

Latijnse familie

aquifolium

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Modelsnoei in april. Haag snoeien in augustus en eventueel in juni.

Bemesting

Goede humusrijke grond in voorjaar, boven de wortels mulchen

Winterhard

uitstekend

Bodem

zure, humusrijke, voedzame grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot 6 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei