Lampionboom

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Waar groeit de lampionboom?

De lampionboom Koelreuteria paniculata is genoemd naar een achttiende-eeuwse Duitse botanicus, Joseph Koelreuter, die als eerste westerling deze boom in China heeft ontdekt. Daar werd de boom geplant bij de graven van de Chinese mandarijnen. De boom is daarna verspreid over de wereld en kreeg vele namen, onder meer goudenregenboom. Echter, sommige landen weren deze boom nu, omdat in warme klimaten er zoveel zaden kunnen ontkiemen dat de oorspronkelijke natuur wordt verdrongen. Dat is in ons klimaat niet het geval, maar desalniettemin is deze boom vrij zeldzaam in ons land.

Wanneer bloeit de Koelreuteria paniculata?

Wij noemen deze boom lampionboom vanwege de zaaddozen die uiteindelijk roodgroen kleuren en in de winter in de boom blijven hangen. Ze hebben dan wat weg van lampionnetjes. De soortnaam paniculata duidt aan dat de bloemen bloeien in een pluimvorm. Deze soort bloeit met lichtgele pluimen in de zomer. Dan is er ook nog een mooie gele najaarskleur van het blad.

Waar plant ik de Koelreuteria paniculata?

Een warme zonnige standplaats zonder al te veel wind is essentieel. Ook de afwatering van de grond is belangrijk, omdat jonge bomen makkelijk bevriezen.

Lees verder onder de advertentie

Moet ik de lampionboom snoeien?

Deze boom hoeft niet gesnoeid te worden. Na snoei is de kans namelijk zeer groot dat de lampionboom wordt aangetast door koraalzwam met dodelijke afloop. Ontkomt u niet aan snoeien doordat er bijvoorbeeld takken bevroren zijn geraakt, doe dit dan in maart en gebruik een wondafdichtingsmiddel. Ook kunt u het nodig vinden de boom op te kronen. Dat betekent de lagere takken verwijderen waardoor er meer zicht ontstaat. Verwijder wortelopslag in het groeiseizoen.

Wil jij een Koelreuteria paniculata in jouw tuin? Lees eens het leuke artikel over Boom in de tuin om te bepalen welke boom het beste bij jou boom past.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Koelreuteria paniculata

Familie

lampionboom

Latijnse familie

paniculata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel opkronen in voorjaar. Verwijder wortelopslag.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

matig in het begin

Bodem

groeit goed op alle gronden

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

1000

Beschrijving

10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Lees verder onder de advertentie