Noorse esdoorn Acer platanoides

beeld vtwonen Beeld

De Noorse esdoorn, Acer platanoides, is een snelle groeier met een mooie, dichte ovale kroon. Dat komt omdat aan takken die zaden gedragen hebben geen eindknop gevormd wordt, waardoor deze gaffelvormig verder groeien.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer verschijnen de bloemen van de Acer platanoides?

In het voorjaar als er nog geen blad aan de boom zit verschijnen gele bloemen. Bijen zijn er blij mee, want er is nog weinig ander voedsel te vinden. In de herfst vormt de Acer platanoides de bekende gevleugelde zaden en verkleuren de heldergroene bladeren naar geel.

Soorten esdoorn Acer

De Acer komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Is de Acer platanoides vorstbestendig?

Vanwege zijn Noord-Europese oorsprong is het een zeer sterke en vorstbestendige boom. Ook is hij resistent tegen uitlaatgassen en daarom zien we hem regelmatig terug in steden.

Lees verder onder de advertentie

Hoe onderhoud ik de Acer platanoides?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. Die mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken.

Meer artikelen zijn te lezen op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws!

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Acer platanoides

Familie

Noorse esdoorn

Latijnse familie

platanoides

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei is normaal niet nodig.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

vochthoudende, goed gedraineerde

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

2000

Maximaal

2000

Beschrijving

20 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Lees verder onder de advertentie