Witte paardenkastanje aesculus baumannii

beeld vtwonen Beeld

Wanneer bloeit de witte paardenkastanje?

De Aesculus hippocastanum ‘Baumannii’ is een witte paardenkastanje. De witte paardenkastanje of wilde kastanje is de bekendste soort kastanjeboom in ons land. Alleen in grote tuinen komt hij tot zijn recht, want hij kan ruim twintig meter hoog worden en meer dan vijftien meter breed. Als je een exemplaar in de tuin hebt, mag je je gelukkig prijzen. De boom geeft het begin van de lente aan, want het is een van de eerste waarvan het blad begint uit te lopen. Daarop volgt in mei de schitterende bloei met roodgevlekte witte ‘kaarsen’. Gedurende de zomer is de kastanjeboom een natuurlijke parasol waar je heerlijk onder kunt zitten. In warme zomers wordt het blad vrij snel lelijk, zodat eind augustus al bruine randen aan de bladeren zitten. Echter, de herfstkleur is mooi, omdat bladeren tegelijkertijd verschillende kleuren kunnen hebben. Het eerste blad valt in september. De bladeren zijn vrij slijmerig. Lastig op de openbare weg waar het glad kan worden, maar prettig in bos en tuin omdat het sneller verteert.

Lees verder onder de advertentie

Kun je de vruchten van de wilde kastanje eten?

In het najaar verschijnen de bolsters met daarin de bekende ronde roodbruine vruchten. Deze kastanjes zijn niet eetbaar voor de mens. Ze zijn zelfs een beetje giftig, maar wel erg mooi om te gebruiken in decoraties. Deze kastanjeboom groeit oorspronkelijk op de Balkan. In de zeventiende eeuw is hij in ons land geïntroduceerd. De naam paardenkastanje heeft hij gekregen om hem te onderscheiden van de tamme kastanje, die eetbare kastanjes voortbrengt. De kastanjes van de paardekastanjes werden gebruikt als veevoer. Inderdaad onder andere voor paarden. De wetenschappelijk naam aesculus betekent letterlijk eik met eetbare eikels. Dat moet je dus ruim zien. De soortaanduiding hippocastanum staat voor paardekastanje.

Hoe verzorg ik mijn Aesculus hippocastanum ‘Baumannii’?

Kastanjes groeien in de meest uiteenlopende grondsoorten en vragen weinig zorg. De bodem moet wel goed doorlatend zijn. Een goede bloei en een mooie herfstkleur worden verkregen op een warme standplaats. De witte paardenkastanje kan ernstig worden aangetast door de mineermot en een nieuw soort schimmel dat afkomstig is uit Hongarije. De kans op aantasting is het kleinst als het gaat om alleenstaande exemplaren. Verder kun je er helaas niets aan doen. De rode paardenkastanje heeft overigens geen last van de schimmelinfectie, dus mocht jouw boom er door worden geveld, dan is het te overwegen deze aan te planten. Als je kastanjes laat liggen, zullen ze vrij gemakkelijk ontkiemen en nieuwe bomen gaan vormen. Het verwijderen van deze jonge boompjes kan na verloop van tijd een hele klus worden.

Hoe kan ik de wilde kastanje snoeien?

Jonge bomen kunnen eventueel opgekroond woorden (zie Snoeien in detail). Volwassen exemplaren behoeven niet gesnoeid te worden noch bemest. Wanneer u de boom wilt opkronen, zodat de boom een kale stam heeft, kunt u dat het beste in juli doen.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Aesculus 'Baumannii'

Cult

'Baumannii'

Familie

Witte paardekastanje

Latijnse familie

hippocastanum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel opkronen het najaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

uitstekend

Bodem

gewone, goeddoorlatende grond

Vochtigheid

normaal

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

1500

Maximaal

1500

Beschrijving

15 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit, crème

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei