Alles over lavendel

beeld vtwonen Beeld

De blaadjes van de ‘echte’ lavendel, Lavandula angustifolia, zijn eerst grijzig, maar worden steeds groener. De bloemetjes zijn donkerblauw en bloeien in juni en juli. Het is de meest voorkomende soort in de tuin en een mediterrane plant. Wil je ook direct lavendel kopen? Klik dan hieronder op de bestelbutton.

Lees verder onder de advertentie

Lavandula angustifolia is trendy!

Lavendel is al een aantal jaren erg trendy. Dat heeft een aantal redenen. De bloemen geuren verrukkelijk en wordt intensief bezocht door bijen, hommels en vlinders. Vanwege de geur is lavendelolie een belangrijke grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne. Daarnaast heeft dit struikje decoratieve, groengrijze bladeren die het behoudt gedurende de winter. Het is erg mooi in borders, rotstuinen en zelfs als haagje. Vaak wordt lavendel in kruidentuinen aangeplant omdat de meeste kruiden er niet zo mooi uitzien. De oorsprong van de Lavandula is het Middellandse Zeegebied. Daar zijn enorme velden te aanschouwen in de omgeving van ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk.

Is lavendel gezond?

Lavendel wordt maximaal een halve meter hoog en is vooral in jonge toestand sterk behaard. Tenslotte draagt het beperkte onderhoud bij aan de populariteit. De naam Lavandula komt van het woord lavare, dat ‘wassen’ betekent in het Latijn. De Romeinen, en de Grieken trouwens ook, gebruikten het als badkruid, zowel vanwege de geur als vanwege de therapeutische werking. Echte lavendel heeft verschillende medicinale eigenschappen. Zo werkt het bijvoorbeeld zeer kalmerend bij stress. Angustifolia betekent smalbladig. Hoe meer hij in de zon staat, hoe intensiever de kleur wordt. Wil je het kruid zelf gebruiken in bijvoorbeeld geurzakjes? Dan kun je de bloemen drogen.

Waar kan ik lavendel planten?

Lavandula angustifolia is geschikt voor droge, maar humusrijke grond. Voor een rijke bloei zet je lavendel in de zon. Het staat prachtig in de border. Als je Lavandula angustifolia kopen wilt kun je hierboven op de bestelknop klikken. Ook kun je bij ons kant en klare borders met deze plant bestellen, zoals onze zeeborder.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer kan ik Lavandula angustifolia snoeien?

Knip uitgebloeide aren direct weg. In het voorjaar kun je scheuten die het jaar ervoor hebben gebloeid, snoeien. Knip echter nooit te diep in de struik. Na twee of drie jaar wordt de bloei minder en zul je voor een nieuwe struik moeten zorgen. Echte lavendel kan goed tegen de zon. Verwijder direct na de bloei de bloemen om sterke compacte struikjes te behouden die goed blijven bloeien. Terugsnoeien na de vorst tot 10 centimeter is aanbevolen. Lees meer over lavendel snoeien.

Is lavendel winterhard?

’s Winters is stagnerend vocht in de bodem slecht voor de plant. In strenge winters kan de Lavandula angustifolia bevriezen, maar dat is geen probleem. Na een snoeibeurt in het voorjaar loopt hij gewoon weer uit. Lees meer over planten beschermen tegen vorst.

Wat doe ik tegen schimmel?

Een beetje kalk in de bodem is optimaal voor lavendel. Een specifiek probleem is de lavendelschimmel die in snel tempo delen laat afsterven. Snoei de aangetaste takjes ruim weg en verbrand de resten. Lees meer over schimmels.

Lees verder onder de advertentie

Kan ik lavendel stekken?

Lavandula angustifolia stekken is heel goed mogelijk. Je kunt van deze heester een zomerstek nemen in de maanden juni, juli en augustus. Hoe je stekken kunt lees je bij heesters stekken. Succes!

Lavendel kopen?

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Lavandula angustifolia

Familie

lavendel

Latijnse familie

angustifolia

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in voorjaar en verwijder uitgebloeide bloemen.

Bemesting

Strooi jaarlijks kalk bij de lavendel.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudend

Vochtigheid

droog

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

40

Beschrijving

maximaal 40 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

violet

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli