Pronkerwt

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / Vladimir Mijailovic
Beeld Shutterstock / Vladimir Mijailovic

Hoe hoog wordt de pronkerwt Lathyrus latifolius?

Lathyrus latifolius betekent in het Nederlands breedbladige pronkerwt. Het is een overblijvende soort die elk najaar afsterft, maar het jaar erop gewoon weer terug komt. Deze soort moet de gelegenheid hebben ergens tegen op te klimmen, bijvoorbeeld gaas of een andere plant. In een seizoen bereikt hij een lengte van ongeveer 2 meter.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een bloemen heeft de pronkerwt Lathyrus latifolius?

De pronkerwt Lathyrus latifolius is een favoriet in veel tuinen vanwege zijn overdaad aan witte tot roze en paarse bloemen die een groot deel van de zomer aan de plant blijven. De bloemen vallen niet alleen op door hun aantallen, maar ook door de grootte en de vorm, die lijkt op de vleugels van een vlinder. Van de meer dan honderd bestaande soorten is de meest bekende voor de tuin de eenjarige pronkerwt, die heerlijk geurt. Er zijn ook sterkere overblijvende soorten. Deze bloemen zijn ook steviger, maar tevens kleiner en ze geuren niet.

Hoe bloeit de pronkerwt Lathyrus latifolius?

Zijn naam dankt deze plant aan het verschijnsel na de bloei. Als de pronkerwt de kans krijgt, begint hij peulen te vormen. Helaas stopt dan de verdere bloei. Als je dus lang wenst te genieten van de bloemen, verwijder je telkens de uitgebloeide exemplaren.

Algemeen onderhoud voor de pronkerwt

Zet pronkerwten op een warme, zonnige plek in vruchtbare, goed gedraineerde en kalkhoudende grond. Pas in de zomer mulching toe, zodat de grond koel blijft. Een handige video over mulchen is te vinden in het artikel mulchen. Deze overblijvende pronkerwt heeft een voorkeur voor kleigrond, maar groeit in zandgrond ook nog goed. De grond mag niet te nat zijn en een zonnige standplaats is gewenst.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de pronkerwt Lathyrus latifolius bemesten?

Elk voorjaar bemesten en gedurende het groeiseizoen nog een keer met humusrijke mest of mestkorrels. Breng eventueel steun aan in de vorm van bijvoorbeeld kippengaas.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Lathyrus latifolius

Familie

pronkerwt

Latijnse familie

latifolius

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Verwijder bloemen direct na bloei. Geef klimsteun.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Mulchen in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

goed doorlatende grond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

tot 2 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rozerood

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September