Alles over kamperfoelie

beeld vtwonen Beeld

De kamperfoelie, Latijnse naam Lonicera henryi, is een half wintergroene struik die als klimplant groeit, soms met behulp van een schutting of muur.

Lees verder onder de advertentie

Waar komt de naam kamperfoelie en Lonicera henryi vandaan?

De Nederlandse naam kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent, omdat geiten graag van deze planten zouden eten. De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming naar Adam Lonitzer, een Duitse botanicus die leefde van 1528 tot 1586.

Verschillende kamperfoelie soorten

Het geslacht waar de kamperfoelie bij hoort, komt alleen voor op het noordelijk halfrond. Je hebt de bekende klimplanten met geurende bloemen, sterke bladverliezende en groenblijvende kamperfoeliestruik. Alle soorten kamperfoelie hebben bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak moeilijk te herkennen door de exotische vorm van de bloemen. De bloeiende soorten kamperfoelie geuren heerlijk, vooral in de avond en vormen enkele of dubbele bessen.

Waar kamperfoelie planten in de tuin?

De kamperfoelie houdt over het algemeen van goed doorlatende grond die wel wat vocht vasthoudt en dus het liefste veel humus bevat. Het zijn van nature ook bosrand planten. Kamperfoelie heeft graag een plek in de zon of halfschaduw.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer is de bloeitijd van de kamperfoelie?

De kamperfoelie bloeit in de maanden juni en juli. Bij deze Lonicera henryi blijven de bloempjes vaak klein in vergelijking met andere kamperfoelies. De kleuren van de bloemen van kamperfoelie zijn geel en wit met wat paars aan de buitenkant. Na de bloei ontstaan wel blauwzwarte vruchten.

Hoe en wanneer kamperfoelie snoeien?

De kamperfoelie snoeien is niet per se nodig, maar maakt de plant vaak wel mooier. Kamperfoelie snoeien kan het beste in de maand maart. Snoei de oude lange stelen, dit bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op.

Is kamperfoelie winterhard of wintergroen?

De meeste soorten kamperfoelie zijn winterhard, maar niet alle soorten zijn wintergroen. De Lonicera henryi is wintergroen in zachte winters. Strenge winters zorgen ervoor dat kamperfoelie wel al zijn bladeren verliest, die in het voorjaar weer terug zullen komen.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik bladluis bestrijden bij kamperfoelie?

Weggevreten blad door bladluis komt veel voor bij kamperfoelie. Hele kolonies van deze beestjes kunnen neerdalen op deze plant. De bestrijding van bladluis kan met eenvoudige middelen zoals een mengsel van water gemengd met groene zeep en spiritus of een speciaal middel tegen bladluizen.

Lonicera henryi kopen

Wil jij deze struikkamperfoelie in de tuin? Bestel de kamperfoelie plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Lonicera henryi

Familie

kamperfoelie

Latijnse familie

henryi

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

400

Maximaal

400

Beschrijving

4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

wit tot geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Lees verder onder de advertentie