Treurhoningboom
Hoe groot wordt de Treurhoningboom?
De treurhoningboom Sophora japonica ‘Pendula’ is een populaire treurvorm met olijfgroene, eigenaardig ruikende, loodrecht afhangende twijgen en fijne samengestelde bladeren. Hij vormt een wirwar van hangende twijgen en takken waardoor hij uiterst koddige silhouetten in de tuin maakt. De Sophora japonica ‘Pendula’ groeit zo langzaam, dat men hem ook in de kleinere tuin aantreft. Na tien jaar heeft hij ongeveer een hoogte van zes meter bereikt.
Wanneer bloeit de Sophora japonica ‘Pendula’?
Sophora japonica is inheems in China en Korea. Daar wordt hij vooral als tempelboom en heilige boom op begraafplaatsen vereerd. In 1747 werden de eerste zaden door een Franse jezuïeten missionaris naar de Botanische Tuin in Parijs gestuurd. Sophora’s kunnen vrij oud worden, tot wel 100 jaar. Sophora japonica valt op door de brede, ronde kroon en donkergroene twijgen. Met het ouder worden neemt deze de vorm van een paraplu aan! De takken blijven enkele jaren groengekleurd. Pas in juli-augustus ontluiken de gele bloemen, in tot 25 cm lange, losse, eindstandige pluimen. De bloemknoppen worden in Azië als verfmiddel gebruikt (lichtgeel). De boom bloeit echter pas vanaf een leeftijd van 10-15 jaar. Je moet dus wel even geduld hebben voordat je deze pracht kunt aanschouwen. Hij is een bijenplant bij uitstek.
Is de Treurhoningboom winterhard?
Van de talrijke soorten is in Midden-Europa alleen Sophora japonica voldoende winterhard. Sophora is de Arabische plantennaam voor Cassia sophora. Cassia komt van het Griekse woord kassia wat kruidige bast betekent. Het is een geslacht met 50 soorten langzaam groeiende, winterharde, bladverliezende bomen en heesters die voorkomen in Noord-Azië, Nieuw-Zeeland, Chili, China, Korea, Hawaï, Nieuw-Zeeland en op Mauritius. De bloemen van deze honingboom verschijnen in trossen of pluimen.
Wat voor bodem is geschikt voor Sophora japonica ‘Pendula’?
Het gebruik van organische meststoffen is zeker aan te bevelen. Het werkt bodemverbeterend en geeft zijn voeding geleidelijk af. Er zijn diverse goede merken in de handel, waarvan je bijvoorbeeld een rozenmest, een hagenmest of een mest voor bloeiende heesters kunt kiezen. Mest niet meer dan strikt nodig. Te veel bemesten is vaak nog slechter dan te weinig. Over het algemeen zal het bemesten van een boom ervoor zorgen dat de wortels zich sterker ontwikkelen, het resultaat is een mooie kroonontwikkeling, gezonde groei en een rijke bloei.
Hoe kan ik de ‘Pendula’ snoeien?
Bij een nog jonge boom dient je een teveel aan takken en twijgen vroegtijdig te verwijderen zodat de overblijvende takken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Let er daarbij op dat de hoofdtak in goede verhouding staat met de overige takken. Alle dode takken dienen ook verwijderd te worden tot op het gezonde hout. De honingboom mag in het voorjaar en in de winter gesnoeid worden. Naarmate de boom ouder wordt, is snoeien nauwelijks meer nodig, alleen als het noodzakelijk is. Let op, snoei nooit meer dan 30 procent van de takken weg.
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Sophora 'Pendula'
Cult
'Pendula'
Familie
honingboom
Latijnse familie
japonica
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Snoeien mag in het voor- en najaar.
Bemesting
Bemesten met organische meststoffen in het voorjaar.
Winterhard
goed
Bodem
voedselrijke grond
Vochtigheid
normaal tot droog
Licht
Type
Zon
Beschrijving
zon
Hoogte
Minimaal
600
Maximaal
600
Beschrijving
6 meter
Kleuren
Eerste kleur
Geel
Kleurbeschrijving
lichtgeel
Bloeitijd
Begin
Juli
Eind
Augustus