Tijm

beeld vtwonen Beeld

Hoe hoog wordt de Thymus?

Thymus serpyllum is een tijmsoort die inheems in ons land is. Dit plantje is te vinden op zonnige weiden of op de hei. Hij komt in zeer veel vormen voor, met in de zomer bloemen in allerlei kleuren. Bij de gewone is die meestal rozeachtig. Het is een kruipende soort die tot 10 centimeter hoog wordt. Naast decoratief is het plantje vaak ook geschikt als keukenkruid.

Lees verder onder de advertentie

Keukentijm als kruiden

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes.

Wanneer bloeit tijm?

De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat je er het hele jaar plezier van hebt. Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn.

Trekt tijm bijen aan?

Tijm komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78%), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82%). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vind je onder andere in Griekenland.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik Thymus verzorgen?

De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. Deze tijm heeft nauwelijks onderhoud nodig. Je kunt in het voorjaar ingevroren delen verwijderen. Als je de wilde tijm vitaal wilt houden en het verhouten wenst tegen te gaan, dan knip je de plant na de bloei af.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Thymus serpyllum

Familie

tijm

Latijnse familie

serpyllum

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In maart ingevroren takjes verwijderen. Na bloei terugsnoeien

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

zand

Vochtigheid

gering

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

10

Beschrijving

maximaal 10 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Kleurbeschrijving

paars

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli