Hertshooi Calycinum

beeld vtwonen Beeld

De plant hertshooi is misschien niet heel bekend, maar er zijn meerdere soorten van deze plant met gele bloemen. Lees meer over Hyperium calycinum.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor soorten Hypericum zijn er?

De hertshooi Hypericum calycinum komt oorspronkelijk uit Bulgarije en Turkije. De geslachtsnaam Hypericum is genoemd naar een van de soorten, namelijk Sint-Janskruid. Het Griekse hyper betekent ‘boven’ en eikon ‘beeld’. Bedoeld is het hemelse beeld van de evangelist Johannes die de draak op afstand houdt, wat ook medicinaal is gemeend. Dit inheemse kruid wordt toegepast als ontstekingsremmer, pijnstiller en antidepressivum. De werkzame stof is afkomstig uit klierpuntjes op de bladeren (alsof er vele malen met een naald in is gestoken). Deze stof is eigenlijk een afweermechanisme van de plant en zorgt ervoor dat de bladeren niet door dieren worden opgegeten.

Is hertshooi een bodembedekker?

Hertshooi of Sint-Janskruid is een mooie bloeier die in de zomer maanden achtereen kan bloeien. De gele bloemen hebben altijd opvallend veel meeldraden die in bundels bij elkaar staan. De Nederlandse naam hertshooi heeft een onduidelijke oorsprong. Hij komt in het wild voor dus wellicht eten herten van de bloemen of bessen. Bij ons zien we hem veel terug als bodembedekker voor ongunstige groeiomstandigheden. Vanwege de fraaie geeloranje bloemen wordt de plant vaak geplant. De bloei valt van juli tot september. De bloemen zijn groot zeven centimeter in doorsnede. De talrijke meeldraden staan in bosjes bij elkaar. Het heestertje wordt ongeveer 25 centimeter hoog.

Is Hypericum calycinum wintergroen?

In principe is hij wintergroen, maar in strenge winters gaat het blad er wel af. Natuurlijk lopen ze in het voorjaar weer uit met langwerpig leerachtig blad dat van onderen wat blauwachtig is, van boven groen.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor standplaats is geschikt voor Hypericum calycinum?

Een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats is het meest geschikt. De planten groeien in elke normale tuingrond die niet te zwaar is. In het voorjaar diep terugsnoeien. Hypericum calycinum groeit graag in iets kalkhoudende grond. De standplaats mag zonnig tot beschaduwd zijn. Deze soort woekert enigszins. Wanneer u wenst in te grijpen, steekt u met een schop de te verwijderen delen af. Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijnse naam

Hypericum calycinum

Familie

hertshooi

Latijnse familie

calycinum

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel afsteken in het voorjaar.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

redelijk, kan 's winters schade

Bodem

elke tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

verdraagt vrij veel schaduw

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

30

Beschrijving

25-30 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geeloranje

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September