Ezelsoor Stachys byzantina

beeld vtwonen Beeld

Waar komt de Ezelsoor vandaan?

De ezelsoor Stachys byzantina komt oorspronkelijk uit een gebied van de Kaukasus tot in Oost-Azië. In het Nederlands heet deze plant ezelsoor. De ovale bladeren zijn zacht, grijs en zwaar behaard. De overeenkomst met een ezelsoor is treffend.

Lees verder onder de advertentie

Welke kleur heeft de Stachys byzantina?

Naast de bladeren is vrijwel alles aan deze plant grijs. De stengel, de kelkbladeren, behalve de bloem die lila is. Deze grijze kleur is een belangrijke reden om hem in een tuin tussen andere planten te plaatsen. Als zogenaamde intermediair in een border verbindt de ezelsoor planten met uiteenlopende kleuren.

Welke functie had Ezelsoor in de geneeskunde?

Het geslacht Stachys heeft veel soorten die zowel in de tuin als in de geneeskunde worden gebruikt. Zelfs de oude Egyptenaren maakten al gebruik van de gewone soort omdat het kon worden ingezet tegen allerlei kwaaltjes. Zo werd het blad gebruikt om wonden te verschonen en de gedroogde bladeren om de neus en het hoofd verlichting te geven bij verkoudheid. De grote kracht van deze plant is de lange bloeiperiode.

Op welke grond groeit Stachys byzantina het beste?

In de natuur groeit ezelsoor op droge grond. Kalkvrij is de voorkeur. Verwijder bladeren die van andere planten en struiken in de ezelsoor zijn gevallen. Ze zijn namelijk gevoelig om, net als dit blad, te gaan rotten. Mocht het centrum van de plant verouderen, dan kun je jonge uitlopers stekken en opnieuw uitplanten. Informatie over het stekken van planten is te vinden in het artikel stekken en vermeerderen.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladhoudend

Latijnse naam

Stachys byzantina

Familie

ezelsoor

Latijnse familie

byzantina

Onderhoud

Verzorging

Geen extra verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar snoeien.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

zandgrond

Vochtigheid

gering

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

60

Beschrijving

30-60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

lila

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus