Bewoners
Wie: Delphine (31) en Thomas (34), beiden architect, hond Tonka en kat Mochi
Online bosc-architectes.com, @bosc_architectes
Wat oude, Provençaalse boerderij uit 1900 van 200 m²
Waar in het Zuid-Franse Saint-Remy-de-Provence, sinds 2021
Woonsmaak landelijk
Bijzonder Delphine en Thomas maakten veel zelf: van de haard en de keuken tot de kunst aan de muur
Charmante vondst
Zij komt uit Aix-en-Provence, net boven Marseille. Hij uit het Luberon-gebergte, zo'n vijftig kilometer verderop. Dat Delphine en Thomas, die elkaar ontmoeten op de architectuuracademie in Marseille, ooit samen een huis zouden betrekken in de zonovergoten Provence, was dus niet verrassend. Het werd Saint-Remy-de-Provence, een stadje dat bekendstaat als de grootste charmeur van het gebied. Door z'n kunstzinnige karakter – zelfs Vincent van Gogh woonde er een tijd – en smalle steegjes met boetieks en restaurants, maar ook door de wijngaarden en groene velden rondom. In een van die buitengebieden vonden Delphine en Thomas een huis dat hen op het lijf was geschreven: een boerderij uit 1900, die tot voor kort nog volop in gebruik was. Dat was ook te zien: op een klein woonverblijf na had het overgrote deel van het pand vooral een agrarische functie, veelal als stalling voor de tractoren. De laatste renovatie stamde uit de jaren 50, maar die was vooral om te kunnen voldoen aan de behoeftes van het groeiende boerenbedrijf.
“Voor het interieur namen we de kleuren van het granito als uitgangspunt”
Lappendeken
Thomas: 'Het huis was behoorlijk somber. Een deel ervan was enigszins vernieuwd, terwijl de rest vooral dienstdeed als opslagplek. De voordeur zat in het midden van de gevel en kwam uit op een lange gang, die naar de trap achterin leidde. Links van de gang had je de woonkamer, eetkamer en keuken, rechts zaten de garages. Er hadden door de jaren heen meerdere verbouwingen plaatsgevonden, waardoor het pand sterk van karakter was veranderd.' Delphine: 'Vooral de stenen gevel was net een lappendeken: je kon precies zien welke uitbreidingen waren gedaan. Littekens, noemde ik het.' Voor Delphine en Thomas, die inmiddels hun krachten hadden gebundeld in hun bureau BOSC Architecture, bleek dat allerminst een probleem. Ze zijn gespecialiseerd in het opnieuw vormgeven van oude, Provençaalse huizen, die ze een moderne update geven zonder het karakter aan te tasten.
LEES OOK
Binnenkijken in een historische boerderij in de Provence
Woonidee
Met gips (of papier-maché, of klei) en een bollamp creëer je moeiteloos een kunstige wandlamp. Mooi als je andere ronde lijnen in huis wilt benadrukken.
De nodige veranderingen
De oorspronkelijke charme van de boerderij was nog goed te zien aan de stenen muren en granitovloeren, dus die kregen prioriteit. Voor al het grove opknapwerk, zoals elektriciteit, loodgieterswerk en het installeren van nieuwe, grote ramen, huurden ze professionals in. Zelf namen ze de sloop voor hun rekening, net als het vele timmerwerk en de verdere afwerking van het pand. Zo is het houten plafond in de woonkamer gezandstraald en werd de gevel van het huis compleet gestript en opnieuw gestuukt. Delphine: 'De meest rigoureuze verandering was het samentrekken van de twee garages tot één grote woonruimte met een stoere open haard. Daar komen de charmante stenen muur en de houten vloeren nu tenminste helemaal tot hun recht.' Verder werd de oude voordeur opgeofferd, zodat de helft van de halruimte kon worden gebruikt voor inbouwkasten.
“Voor de bad- en slaapkamer zijn simpele vormen gekozen: lekker rustig aan het oog”
De vloer als basis
Het kostte het stel vier maanden om te verbouwen. Net rond kerst konden ze hun intrek nemen – gevolgd door nog een jaar aan kleine klussen voor het écht af was, en het inrichten kon beginnen. Daarvoor namen Delphine en Thomas de granitovloer als uitgangspunt. Die was authentiek en prachtig gerestaureerd, maar ook hard en koud. 'We kozen daarom een beige verf op de muren die naar taupe neigt: Joa's White van Farrow & Ball. Ons doel was om warme, neutrale kleuren en materialen te gebruiken.' Ook de stenen wand in de woonkamer is authentiek, en had alleen een stevige reinigingsbeurt nodig. 'Het bleek precies de sfeermaker die we nodig hadden.' Hout speelt daarnaast een prominente rol in hun wabi-sabi-interieur: soms fijn geschaafd en in een warme tint, zoals in het plafond, soms zwartbruin gebeitst of knoestig. Veel van de blikvangers in huis maakte het stel zelf, zoals de open haard van gebogen staal en een rotsblok, de keuken en de kunst aan de muren. Het zijn persoonlijke toevoegingen die van de woning echt hún kasteel maken – niet voor niets doopten ze het om tot Lou Casteu, de Provençaalse vertaling daarvan.
LEES OOK
Rustig en natuurlijk: een Japandi badkamer voelt als een warm bad
Woonidee
Een hanglamp naast het bed scheelt niet alleen ruimte op het nachtkastje, het doorbreekt ook mooi de leegte die anders boven het hoofdbord zou ontstaan.
Inspiratie voor jouw perfecte aankoop
vtwonen 12-2024 | styling Marie-Maud Levron | fotografie Cecile Perrinet-Lhermitt | tekstbewerking Renate Dahlmans