Skimmia

beeld vtwonen Beeld

Skimmia reevesiana is een tweeslachtige of hermafrodiete soort van Skimmia. Deze vormt daardoor altijd bessen. Het is een laag struikje dat in april bloeit met witte bloempjes.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn eigenschappen van de Skimmia reevesiana?

De Skimmia reevesiana wordt vooral gebruikt als potplant, maar we zien hem ook terug in (heide)tuinen. Skimmia’s zijn fijne planten om in de tuin te hebben. Ze hebben het hele jaar mooi glanzende, donkergroene blaadjes en dat zien we natuurlijk graag in de winter. Vooral de mannelijke exemplaren met rode bloemknoppen zijn erg geliefd, ook omdat enkele takjes het erg goed doen tijdens de kerst.

Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke skimmia’s

De meeste Skimmia’s zijn tweehuizig; dat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke exemplaren van dezelfde soort zijn. De vrouwelijk bloemen zijn lichtgeel tot wit en ontspringen in het voorjaar in kleine pluimen. De mannelijke bloemen zijn groter. Pas in het voorjaar gaan ze open en verspreiden dan een heerlijke geur. Na een geslaagde bevruchting volgen dan bij vrouwelijke exemplaren de dikke, felrode bessen die meestal lang aan de planten blijven hangen, omdat de vogels er niet dol op zijn. De naam Skimmia is een verbastering van de Japanse naam voor deze planten: shikimi.

Hoe moet ik de Skimmia reevesiana verzorgen?

De negen soorten van deze wintergroene planten komen uit de Himalaya, China, Japan en de Filippijnen, waar ze steeds in een bosachtige omgeving groeien. Ze houden dan ook van zure, humusrijke grond die nooit uitdroogt en een plek in niet te felle zon of halfschaduw. Geef in het voorjaar een goede kalkarme basisbemesting en giet bij aanhoudende droogte. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven. De minst harde soorten hebben winterbescherming nodig. Het onderhoud is beperkt. Hij dient zo weinig mogelijk gesnoeid te worden. Humusrijke mest is gewenst in het voorjaar.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Skimmia reevesiana

Familie

Skimmia

Latijnse familie

reevesiana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel uitstekende takken.

Bemesting

Kalkvrije humusrijke bemesting in het vroege voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke zure grond

Vochtigheid

vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

voorkeur voor enige schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei