Veldesdoorn Acer campestre

beeld vtwonen Beeld

De veldesdoorn of Spaanse aak, Acer campestre, wordt gek genoeg in Amerika veel meer gewaardeerd dan in zijn Europese thuisland.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn eigenschappen van de Acer campestre?

De Acer campestre wordt graag gebruikt in heggen en singels. Het is een aardige kleine boom die zich uitstekend laat snoeien. Er zijn diverse cultivars, onder andere met goudkleurig blad. De boom kan tot 7 à 9 meter hoog worden, heeft ongesnoeid een ronde kroon en vijflobbig blad dat in de herfst geelachtig verkleurt. In mei verschijnen de clustertjes groene bloemen, daarna de gevleugelde vruchten.

Soorten esdoorn Acer

De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In de plantenindex vindt u meer informatie over de verschillende soorten. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Hoe moet ik de Acer campestre onderhouden?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De Europese veldesdoorn groeit vrijwel overal, maar houdt van wat kalk in de grond. Hij is volkomen winterhard en heeft weinig zorg nodig.

Lees verder onder de advertentie

Moet ik de Acer campestre snoeien?

Als haag toegepast zal hij gesnoeid moeten worden. Doe dit drie keer per jaar. Aan het begin en einde van de zomer en in de winter. Geef in het voorjaar beendermeel en breng mulch boven de wortels aan. Door de grond met een laag mulch te bedekken verbeter je de bodemstructuur en neemt het humusgehalte toe.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Acer campestre

Familie

veldesdoorn

Latijnse familie

campestre

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Als haag drie keer per jaar snoeien.

Bemesting

Kalk en mulch in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

goede grond met wat kalk

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Maximaal

900

Beschrijving

tot 9 meter in 20 jaar

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

groen

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei