Met deze planten lok je vlinders naar de tuin

vlinders lokken in de tuin Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Wil je van de tuin een gezellige vlindertuin maken? Met nectarrijke planten laten vlinders zich vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst maar al te graag naar lokken.

Lees verder onder de advertentie

Het nut van vlinders in de tuin

Vlinders zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, ze zijn ook nuttig voor de tuin. Zelf hebben ze bloemen nodig waar ze hun voeding met hun roltong uit kunnen slurpen en terwijl ze dat doen bestuiven ze de bloemen. Daarnaast worden de rupsen, poppen en vlinders ook graag gegeten door andere dieren. Zo zijn ze onderdeel van de biodiversiteit.

Hoe lok je vlinders naar de tuin?

Om zo veel mogelijk vlinders de tuin in te lokken is het niet alleen slim om aan lekkere planten voor de vlinder te denken, maar ook plek te maken voor zogenaamde waardplanten. Op deze planten leggen de vlinders eitjes waar rupsen uitkomen. Deze rupsen snoepen vervolgens van de bladeren van deze planten totdat ze een vlinder worden.

Planten om vlinders te lokken

Vlinders hebben een voorkeur voor vaste planten, roze en paarse bloemen met een zoete geur, heesters en hagen. Nachtvlinders zijn ook dol op tuinen met een gevarieerde beplanting.

Lees verder onder de advertentie

Met deze planten kun je vlinders naar de tuin lokken:

Tip! Je kunt ook een compleet bloemenmengsel voor vlinders kopen.

Lees verder onder de advertentie

Help de biodiversiteit met deze planten

Waardplanten zijn ook van belang

Het vlindervrouwtje legt haar eitjes alleen op het blad van bepaalde planten: de waardplanten. Voor veel vlinders is dat de brandnetel, maar ook klimop, hulst, rolklaver, damastbloem, pinksterbloem en kool zijn goede waardplanten. De vuilboom is de beste. Wanneer de rupsen uitkomen, eten ze het blad om daarna uit te groeien tot een vlinder. En zo is de cirkel weer rond.

Meer over vlinders lokken

Meer weten? Bij De Vlinderstichting kun je o.a. het boekje ‘Vlinders in de tuin’ en een vlinderherkenningskaart met afbeeldingen en beschrijvingen van de vlindersoorten bestellen. Op een andere manier vlinders lokken naar je tuin? Prik een vlindervoederplek in de tuin of maak een vlindertafel.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor meer biodiversiteit