Bergesdoorn

beeld vtwonen Beeld

De Acer pseudoplatanus, bergesdoorn komt van oorsprong uit het zuiden en het midden van Europa, maar werd al sinds de 13e eeuw ook in Nederland aangeplant.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een bladeren heeft de Acer pseudoplatanus?

Het is prachtig om te zien hoe de bladeren van de Acer pseudoplatanus in het voorjaar als ze nog moeten groeien roodoranje gekleurd zijn, in de zomer matgroen met een blauwgroene onderkant en in de herfst heldergeel.

Wanneer bloeit de Acer pseudoplatanus?

In mei-juni verschijnen de honingrijke bloemen, hangend in geelgroene, lange trossen. De vruchten van deze Acer bestaan uit twee ovale nootjes die bitter smaken en ze hebben ieder een tot 3 cm lang vleugeltje. Leuk om te weten dat het hout van de Acer pseudoplatanus gebruikt wordt voor het maken van onder meer meubels, violen, dansvloeren en gymnastiektoestellen.

Soorten Acer pseudoplatanus

De Acer pseudoplatanus (esdoorn) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schetstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort Acer pseudoplatanus geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op Acer vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Lees verder onder de advertentie

Algemeen onderhoud Acer pseudoplatanus 

De meeste Acer pseudoplatanus houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De Acer pseudoplatanus groeit het beste op een kalkrijke, diepe, humushoudende zandleemgrond. Hij wil graag een vochtige bodem, maar die moet wel goed doorlatend zijn omdat hij niet bestand is tegen overstromingen en stilstaand water. In zijn jeugd is de Acer wel gevoelig voor voorjaarsvorsten en zonnebrand.

Hoe kan ik een Acer pseudoplatanus planten?

Wil je een Acer pseudoplatanus planten? Lees dan ook eens ons artikel over bomen planten.

Bestel de plant hier.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Acer pseudoplatanus

Familie

bergesdoorn

Latijnse familie

pseudoplatanus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Zonodig voor eind december snoeien.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

licht zuur tot kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, half schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

3000

Maximaal

3000

Beschrijving

30 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Lees verder onder de advertentie