Geef de natuur vrij spel in de natuurlijke tuin

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

De natuurlijke tuin is de makkelijkste en leukste tuintrend om te volgen. Het hoeft allemaal namelijk niet heel strak en aangeharkt én je maakt er vogels en insecten ook nog eens blij mee. Klinkt goed toch? Een mooie, natuurlijke tuin begint met een combinatie van de juiste planten en materialen, de rest volgt (bijna) vanzelf.

Lees verder onder de advertentie

Beplanting in een natuurlijke tuin

Bij het aanleggen van een natuurlijke tuin ga je uit van wat jij mooi vindt, maar houd je ook rekening met het milieu en de dieren. Gelukkig kan dat prima hand in hand gaan. Een paar tips:

 • Kies voor planten die vlinders aantrekken, zoals de rode zonnehoed (Echinacea purpurea) en de vlinderstruik (Buddleja davidii).
 • Een natuurlijke tuin bloeit het hele jaar, houd hier rekening mee bij de keuze van de beplanting. Kies planten uit die in de winter hun groene blad houden en zich goed staande weten te houden in het Nederlandse klimaat.
 • Vogels zitten graag in bomen met een dichte takkenstructuur en ruwe schors, bijvoorbeeld een berk (Betula) of een knotwilg.
 • Wees niet bang voor hoogte in de tuin, dit is juist leuk ter afwisseling. Met een berk of knotwilg kies je voor bomen die niet te groot en goed te snoeien zijn.
 • De truc voor minder tuinonderhoud zijn bodembedekkers.

Inheemse plantensoorten

Houd er bij de plantenkeuze rekening mee dat insecten dol zijn op inheemse planten, dit zijn natuurlijke soorten die gewoon naast de weg groeien en niet zijn doorgekweekt. Denk bijvoorbeeld aan klaprozen, wilde rozen, boterbloemen en vergeet-mij-nietjes. Hieruit valt de meeste nectar te snoepen en daarmee help je de biodiversiteit een handje.

Lees verder onder de advertentie

Inheemse planten zoals boterbloemen en vergeet-mij-nietjes hebben wel de neiging om zich behoorlijk uit te zaaien. Dat is heel natuurlijk, maar het zorgt ook voor meer onderhoud in de tuin. Wil je dat niet, neem dan bijvoorbeeld de Kaukasische vergeet-mij-niet. Een prachtige, vaste plant die van april tot ver in de zomer doorbloeit. Deze zaait zich niet uit en woekert ook niet. Of maak een mooie mix van inheemse en vaste planten. Zo heb je wel een natuurlijke tuin, maar met net even wat minder onderhoud.

Onze tuinexpert legt het graag nog even aan je uit in deze video:

Lees verder onder de advertentie

Natuurlijke afscheiding

Het is belangrijk dat de materialen in de tuin kloppen bij de natuurlijke uitstraling. Kies daarom bij voorkeur voor een natuurlijke schutting van hagen of struiken, we noemen er een paar:

 1. Buxus
 2. Beukenhaag of haagbeuk
 3. Coniferen
 4. Hortensia
 5. Liguster
 6. Laurierkers
 7. Hedera
 8. Taxus
 9. Bamboe
 10. Olijfwilg

Een mooie, natuurlijke variant op de haag is een schutting van wilgentenen of bamboe. Zitplekken in de tuin creëer je door stapelmuurtjes van verschillende stenen of houten bielzen te maken. Laat vooral je fantasie de vrije loop en kijk wat je met restmaterialen uit de tuin kunt doen.

Lees verder onder de advertentie

Bestrating en natuurlijke waterafvoer

Kies in een natuurlijke tuin voor een rustige en dus niet te aanwezige bestrating, bijvoorbeeld een betontegel. Welke soort of kleur betontegel je kiest maakt niet zo veel uit, dat is helemaal aan jou. Zorg er wel voor dat je niet meer dan een derde deel van de tuin bestraat, zo kan overtollig water makkelijk de grond inlopen en krijg je een natuurlijke waterafvoer. Voor de looppaden kun je ook kiezen voor houtsnippers of grind.

Natuurlijke decoratie in de tuin met een bijenhotel. Beeld Pixabay
Beeld Pixabay

Decoratie: van vijver tot insectenhotel

In een natuurlijke tuin is al zo veel te zien, dat je niet veel decoratie nodig hebt. Heb je de ruimte? Dan past een vijver goed in een natuurlijke tuin. Ook een vuurplaats is heel sfeervol. Om de tuin diervriendelijker te maken, kun je vogelhuisjes en insectenhotels ophangen. In de natuurlijke tuin vinden dieren namelijk niet alleen voedsel maar ook een schuilplaats. Ook leuk, maar je hebt er wel wat ervaring voor nodig, is een bijenkorf. Hier lees je meer over een diervriendelijke tuin.

Lees verder onder de advertentie