Zo zorg je voor een diervriendelijke tuin

De moestuin is strak aangelegd met langs de buitenrand de hogere bloembakken en in het midden een lager houten bloembed. De verhoogde bakken zorgen voor een comfortabele werkhoogte. Door te kweken in bakken met daartussen stapstenen en split, sta je nooit in de modder. Beeld vtwonen special tuin 08 | productie House of Pictures | fotografie Anna Örnberg
Beeld vtwonen special tuin 08 | productie House of Pictures | fotografie Anna Örnberg

De tuin omtoveren tot een waar dierenparadijs? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Met onder andere de juiste beplanting en niet te veel bestrating lok je allerlei fladderaars en waterdieren zo de achtertuin in.

Lees verder onder de advertentie

Beplanting voor een diervriendelijke tuin

Om het vlinders en insecten naar de zin te maken, is het belangrijk dat je de tuin voldoende beplant. Houd ongeveer een derde bestrating en twee derde planten aan. Echte vlinderlokkers zijn de vlinderstruik (Buddleja davidii), sneeuwbal (Vibrunum) en salie. Denk verder aan (kleine) bomen voor de vogels, zoals de lijsterbes en vlierbes. Met ook nog voldoende bloemen met stuifmeel en nectar voor de bijen, zoals lavendel en goudsbloem, is de tuin een waar dierenparadijs.

Bloemzaden voor meer biodiversiteit

Vijver

Ook de waterdieren mogen niet worden vergeten. Een vijver in de tuin is een goede verblijfplaats voor salamanders, kikkers, (kikker)visjes en allerlei insecten. Door rondom de vijver een rand aan te leggen met opengewerkte stenen en hout, creëer je ook daar een plek voor insecten om zich te nestelen. Meer over het onderhouden van een vijver lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Tuinkalender mei: dit staat er deze maand op de planning

Tip: door eenvoudige betontegels ondersteboven neer te leggen, ontstaat een oude, traditionele uitstraling. Wil je toch liever een strakkere steen, dan zijn betontegels met facetten erg mooi.

LEES OOK
Kat in huis? Deze giftige bloemen zijn een no-go

Lees verder onder de advertentie
null Beeld vtwonen/tuinieren.nl
Beeld vtwonen/tuinieren.nl

Insectenhotel

Een insectenhotel is een verblijfplaats voor allerlei nuttige insecten. Er zijn verschillende insectenhotels te koop, maar ze zijn ook gemakkelijk zelf te maken met bijvoorbeeld hout, bamboe en kokosschil.

Vogelhuisjes

In een diervriendelijke tuin mogen vogelhuisjes en -voeders niet ontbreken. Hang een nestkast op een rustige, liefst wat beschutte plek. Meer advies over het ophangen en de juiste grootte van een vogelhuisje vind je hier. Laat de vetbollen niet in de plastic netjes hangen, want vogels kunnen hierin verstrikt raken. Je kunt vetbollen ook los in een vogelhuisje of op een schaal leggen. Om vogels ook te kunnen laten drinken en badderen in de tuin, plaats je een waterschaal op een rustige plek.

Lees verder onder de advertentie

Check ook onderstaande video om erachter te komen hoe je een diervriendelijke tuin creëert.

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met: Excluton (sierbestrating), De Tuinen van Appeltern (locatie), Groencentrum De Vlieren (extra beplanting), Intratuin (extra beplanting), Inès Beeftink (tuinstyling).

Lees verder onder de advertentie

Composthoop

Een composthoop is de manier om de structuur, textuur en vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren. Én het is tegelijkertijd de plek waar het barst van het leven: insecten, wormen, maar ook egels en vogels komen hier op af. Daarnaast verhoogt het het vochtgehalte van de bodem en verbetert het de luchtdoorlaatbaarheid. Kortom: het is simpelweg een goede meststof voor de tuin. Je geeft als het ware de eigen voedingsstoffen van planten terug aan de planten in de tuin.

Waar je op moet letten

Het is belangrijk om de composthoop of -bak af en toe om te scheppen en vooral niet te laten uitdrogen. Ga daarom als eerst op zoek naar een schaduwrijke plek. Let er verder ook op dat je niet ál je etensresten op de composthoop gooit of in de bak legt. Dus beter geen gekookt eten, vlees- of visresten en zuivelproducten, maar bijvoorbeeld wel groente- en fruitresten. Op deze manier voorkom je een vieze geur én, ook niet onbelangrijk, knaagdieren als muizen.

Meer lezen over composteren?
Tips voor composteren met zelf een composthoop maken

Lees verder onder de advertentie

Moois voor een diervriendelijke tuin