Alles over de rode zonnehoed

beeld vtwonen Beeld

Rode zonnehoed Echinacea purpurea Leuchtstern‘ is wat donkerder van kleur dan de soort.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor bloemen krijgt de Rode zonnehoed?

Echinacea purpurea komt uit het oosten van Noord-Amerika. Hij is al in 1692 ruim voor dr. Vogel naar Europa gebracht. Inmiddels komt hij bij ons in veel tuinen voor. Niet vanwege de geneeskrachtige werking maar het uiterlijk. De rode zonnehoed krijgt in de zomer namelijk erg ‘bloemige’ bloemen. Ze vallen op door hun grootte en kleuren. De combinatie van een oranjebruin hart met een bijzondere gloed omringd door contrasterende roze bloemblaadjes. Ook als de bloem is uitgebloeid en de roze blaadjes verkleurd omlaag hangen, heeft deze ‘parachute’ nog sierwaarde. Door de bijzondere kleuren combineert hij niet goed met alle planten.

Is de ‘Leuchtstern’ populair bij insecten?

Zachtgekleurde soorten Lavatera en Sidalcea staan er in elk geval wel erg mooi bij. Een extra attractie tijdens de bloei is het komen en gaan van talloze hommels en vlinders.

Wat is de geneeskrachtige werking van de Rode zonnehoed?

Echinacea is afkomstig uit Noord-Amerika en is bekend als grondstof van het homeopathische geneesmiddel Echinaforce. Volgens de overlevering heeft dr. Vogel de receptuur van een indianenhoofdman van de Sioux-indanen gekregen met de boodschap dat dit het meest geneeskrachtige kruid is dat bestaat. In elk geval is dit het meest bekende geneesmiddel van de firma Vogel.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor bodem is geschikt voor de Echinacea purpurea ‘Leuchtstern’?

In het wild komen de planten voor in vrij droge gebieden. De rode zonnehoed is daarom vooral geschikt voor zonnige standplaatsen en een vruchtbare grond die niet te nat is. De zonnehoed is niet sterk. Hij veroudert snel. Als je de plant wenst te behouden, dan zul je hem elke 3-4 jaar moeten opnemen, scheuren en opnieuw uitplanten. Doe dit in het vroege voorjaar. Ook kan hij niet goed tegen concurrerende planten. Geef deze plant daarom elk najaar een laagje compost van 3 tot 4 centimeter, zodat hij niet zo hard met andere soorten hoeft te vechten om de voedingsstoffen.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Echinacea 'Leuchtstern'

Cult

'Leuchtstern'

Familie

rode zonnehoed

Latijnse familie

purpurea

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Om 3 tot 4 jaar opnemen en scheuren.

Snoeien

In voorjaar afknippen.

Bemesting

Elk najaar een beetje organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

normale, voedselrijke tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

150

Beschrijving

100-150 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

donkerroze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September