Wilde rozen

beeld vtwonen Beeld

Botanische of wilde rozen zijn de ideale tuinplanten: oersterk, niet veeleisend en onderhoudsarm. Ze bloeien meestal maar één keer, maar wel lang en uitbundig. Daarna is het genieten van hun gekleurde bottels.

Lees verder onder de advertentie

Botanische rozen

Met botanische rozen of bottelrozen duiden kwekers wilde rozen en rozen met een botanisch karakter aan. Het zijn planten waarmee niet gekruist is en die zo in de vrije natuur voorkomen. Bekende voorbeelden zijn de duinroos (Rosa pimpinellifolia), de hondsroos (Rosa canina) en de egelantier (Rosa rubiginosa).

Eigenschappen

Botanische rozen zijn losse, struikvormige groeiers. De bloemen zijn meestal enkelvoudig met vijf bloemblaadjes. Het zijn overwegend voorjaars- of zomerbloeiende planten. De hoogte is afhankelijk van grondsoort, zonlicht, vocht en van de plek. Vrijstaand blijven ze lager dan wanneer ze langs een boog of trellis groeien.

Voordelen

Wilde rozen hebben veel voordelen: ze zijn oersterk, doen het bijna op elke grondsoort, hoeven vaak maar eens in de vijf tot acht jaar gesnoeid te worden, én ze hebben een natuurlijke uitstraling. Ook groeien ze op ongunstige, winderige plaatsen waar andere planten het niet uithouden en zijn ze uitermate winterhard. Naast al deze voordelen hebben ze één nadeel: ze bloeien vaak maar één keer. Ze bloeien dan wel lang en uitbundig. Als ze uitgebloeid zijn vormen ze mooi gevormde en kleurige bottels.

Lees verder onder de advertentie

Soorten wilde rozen

De meest bekende en opvallende soorten botanische rozen staan hieronder opgesomd. Neem eens een kijkje bij een kweker om alle mooie soorten te bekijken.

  • Hondsroos (Rosa canina): roze bloemen met een wit hart en gele meeldraden. In de herfst tal van oranjerode bottels, tot 2 meter hoog.
  • Rosa glauca: blauwgrijs blad en kleine diep roze bloemen. De struik heeft doorhangende takken, weinig stekels en donkerrode bottels en wordt tot 3 meter hoog.
  • Rosa multiflora: aan de uiteinden van de doorhangende takken groeien trossen witte, open bloemen en roodoranje bottels, tot 3 meter hoog
  • Rosa nitida: een struik die uitlopers maakt en takken heeft die bedekt zijn donker violette haartjes. De bloemen zijn diep roze en geuren heerlijk. De bottels zijn oranjerood, deze roos wordt tot 3 meter hoog.
  • Muskaatroos (Rosa moyesii): Grote, krachtige struik met geveerde bladeren die uit circa 12 kleine blaadjes bestaan. De bloemen zijn rood of roze en de bottels flesvormig en oranje, tot 6 meter hoog.
  • Duinroos (Rosa pimpinellifolia): heeft sterk geurende, roomwitte bloemen met een geel hartje en zwarte bottels. Is een van de vroegst bloeiende, wordt tot 1,5 meter hoog.
  • Egelantier (Rosa rubiginosa): een breed uitgroeiende struik. De bloemen zijn dieproze en de bottels oranje; bij vochtig weer geuren de bladeren, tot 2 meter hoog.
  • Rimpelroos (Rosa rugosa): een doornige struik. De nerven van de bladeren zitten zo diep in het blad, dat het gerimpeld lijkt. De bloemen (paarsroze) en bottels (rood, glanzend en groot) zitten vaak gelijktijdig aan de struik, tot 1,5 meter hoog.

Wilde rozen kopen

Wil je wilde rozen kopen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande kwekers. Heb je de rozen gekocht, lees dan bij rozen planten hoe je ze plant en bij rozen snoeien voor alles over de snoei.

Lees verder onder de advertentie

Meer weten over andere soorten? Ga dan naar soorten rozen.