Hele jaar door een groene haag? Dít is de beste tijd om een taxus te planten
Gek op groen en liever geen glurende buren? Dan is de taxus ideaal om een haag mee te planten in de tuin. De taxus is namelijk winterhard en blijft daardoor het hele jaar zijn frisgroene looks houden. Met onderstaand stappenplan lukt het je om zelf een gezonde en volle taxushaag te planten.
Over de taxus
De taxushaag is een langzaam groeiende, wintergroene conifeer die onder de ideale omstandigheden wel twintig meter hoog kan worden en zelfs vijfhonderd jaar oud. Hij kan in de zon en in de schaduw staan. Kleigrond of zandgrond maakt ’m ook niet zo veel uit. Een makkelijke plant dus, maar let op: hij is wel giftig.
Taxus is giftig
De taxus wordt namelijk ook wel ‘venijnboom’ genoemd, omdat de plant gevaarlijk is voor kinderen en dieren als zij er (per ongeluk) aan knabbelen. Dit geldt voor de bast, de bladeren en de besjes. Let daar dus wel op als je voor een taxushaag kiest. Alle delen van de plant bevatten de zeer giftige stof taxine en wanneer je dit binnenkrijgt kun je last krijgen van ademhalingsproblemen, flauwvallen of erger. Vogels kunnen de bessen wel eten omdat zij het giftige zaad niet verteren, maar vrij snel weer uitpoepen. Als dat in goede aarde valt, ontkiemt er een nieuw taxusboompje.
Verschillende soorten taxus
Er zijn verschillende taxussoorten. Voor de haag wordt meestal gekozen voor de Taxus baccata. Deze soort kan 5 tot 10 meter hoog worden, maar in een haag bereikt hij deze hoogte niet omdat de wortels te weinig ruimte hebben. Een taxushaag zal in tien jaar ongeveer 2,5 meter hoog worden. De Taxus baccata kent een aantal gekweekte variëteiten:
- Met opgaande groeiwijze: Taxus baccata ‘Fastigiata’, Taxus baccata ‘Fastigiata Aureomarginata’, ‘Fastigiata Robusta’, ‘Raket’, ‘Standishii’
- Met spreidende takken: Taxus baccata ‘Dovastonii’, ‘Dovastonii Aurea’, ‘Overeynderi’, ‘Summergold’
- Met korte naalden: Taxus baccata ‘Adpressa’, ‘Adpressa Stricta’
- Met gekleurde naalden: Taxus baccata ‘Semperaurea’, Taxus baccata ‘Washingtonii’
Naast de taxus zijn er nog veel meer andere hagen die je kunt planten, bij soorten hagen kun je daar alles over lezen.
Hoeveel taxus planten per meter?
Wil je een mooie dichte haag, ga dan uit van drie planten per strekkende meter. Voor een brede taxushaag plant je twee rijen om en om. De beste afstand tussen deze rijen is vijftig centimeter. Plant een taxus in de volle zon of halfschaduw. Kijk ook eens bij haag planten voor meer tips.
Wanneer planten?
De beste periode om de taxus te planten is als het niet heel koud is, maar ook niet te warm. Van begin oktober tot eind maart zit je wel goed, tenzij het erg vriest. Op deze manier geef je de plant alle tijd om te wennen aan de nieuwe standplaats.
Stappenplan voor taxus planten
Het planten van taxus is niet heel ingewikkeld, maar neem er wel de tijd voor zodat het geen haastklus wordt.
- Schep een gleuf van 50 centimeter breed en maak de grond goed los.
- Meng er 1 kilogram lavakorrels per strekkende meter door. Die zijn goed voor de drainage, want taxusplanten houden niet van natte voeten.
- Leg de planten op de gewenste onderlinge afstand aan de rand van de gleuf.
- Zet de planten stuk voor stuk in de gleuf.
- Meng de uitgegraven grond met Vivimus grondverbeteraar in de verhouding zoals op de verpakking staat en druk de grond goed aan.
- Vul vervolgens de grond aan tot de onderste takken van de plant.
- Houd de grond om de taxus goed vochtig, vooral de eerste maanden na het planten. Zorg er daarnaast voor dat er geen onkruid om de taxus staat.
- Knip de takjes zo veel mogelijk op gelijke hoogte/lengte af, om straks een goed gevormde haag te krijgen.
- Van april tot augustus mag de taxus bijgemest worden.
Taxus snoeien
Na het aanplanten van de taxushaag is het belangrijk om de planten regelmatig water te geven. Vergeet ook niet om op tijd te snoeien, daar wordt de haag alleen maar voller van. Snoeien kan het best twee keer per jaar, lees hierover meer bij taxus snoeien.