Levensboom Sunkist

beeld vtwonen Beeld

Welke kleur heeft de Thuja occidentalis ‘Sunkist’?

Wie denkt dat coniferen het hele jaar door dezelfde kleur behouden, wordt met deze Thuja occidentalis ‘Sunkist’ aangenaam verrast. In de zomer is deze namelijk opvallend veel lichter geel dan ’s winters! Deze goudkleurige conifeer kan de tuin helemaal oplichten.

Lees verder onder de advertentie

De historie van de Thuja

Thuja is een conifeer met historie. Thuja is afgeleid van het Griekse woord ’thuo’, dat offeren betekent. De boom werd gebruikt bij offerrituelen, omdat hij een heel aangename geur verspreidt tijdens de verbranding. Deze geur is zeer specifiek voor de Thuja. Uit verse bladeren, twijgen en schors worden etherische olie gewonnen, die hun toepassing vinden in medicijnen en parfums. Een Franse ontdekkingsreiziger leerde in de 16de eeuw van de indianen wat voor positieve invloed de Thuja op de behandeling van scheurbuik had. Aan deze werking dankt de levensboom dan ook zijn naam.

Hoe hoog wordt de Thuja occidentalis?

De meeste uit Noord-Amerika en Azië stammende soorten worden veel te groot voor een gewone tuin. Van alle soorten bestaan echter mooie kweekvormen. Occidentalis betekent ‘uit het westen’. Deze levensboom heeft geel of groen loof en groeit zonder veel problemen op de meest verschillende gronden. Zijn vruchten zien er uit als kleine kegeltjes. Na tien jaar zijn de bomen zo’n 2,5 à 3 meter hoog. Wanneer de bomen niet gesnoeid worden, kunnen ze uiteindelijk wel 8 tot 10 meter worden. Het hout van deze levensboom wordt vanwege zijn vochtbestendigheid gebruikt in de scheepsbouw, maar ook past men het toe op blokhutten, kozijnen en deurposten. Omdat de boom een leeftijd kan bereiken van wel 800 jaar, wordt hij vaak gebruikt bij onderzoeken naar het klimaat.

Hoe kan ik de Thuja occidentalis ‘Sunkist’ onderhouden?

Het is beter om de Thuja occidentalis ‘Sunkist’ niet op tochtige plekken of in de drup van andere bomen te plaatsen. Thuja’s vragen een voedzame grond, die niet te kleiig is en die niet mag uitdrogen. Het aanbrengen van mulch boven de wortels is een goede methode om uitdroging te voorkomen. Geef de Thuja in het voorjaar coniferenmest. Bescherm Thuja’s in de winter tegen vrieskou door het te bedekken met bijvoorbeeld gordijnstof. In maart kunnen door wind en sneeuw afgestorven takken en twijgen worden afgeknipt. Om de strakke haagvorm te behouden, kan de Thuja het beste in september worden gesnoeid. Snoei niet op warme en zonnige dagen. Er is dan een kans dat het loof verbrandt. Geef voldoende voeding aan de basis, boven de wortels. Tijdens droogte is het gewenst de boom te sproeien, ook op het loof.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Thuja 'Sunkist'

Cult

'Sunkist'

Familie

levensboom

Latijnse familie

occidentalis

Onderhoud

Verzorging

Bij droogte extra water geven.

Snoeien

Snoeien eind mei of juni.

Bemesting

Geef half mei en half juli een goede basisbemesting (coniferenmest)

Winterhard

goed

Bodem

goed doorlatende, steeds iets vo

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Maximaal

125

Beschrijving

tot 1,25 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

goudgeel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Lees verder onder de advertentie