Buxus

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld Heiko
Beeld Heiko
Lees verder onder de advertentie

Eigenschappen van de buxus sempervirens

Buxus sempervirens is de meest populaire soort van de buxus. Dat komt door de frisgroene kleur en het fijnvertakte dichte uiterlijk. De eironde blaadjes zijn aan de bovenzijde glanzend donkergroen en leerachtig. Deze buxus is de beste soort voor het knippen van figuren omdat hij meer groeikracht bezit dan de andere soorten.

Hoe hoog wordt een Buxus?

Buxus is een van de oudste haagplanten waarvan het eerste gebruik teruggaat tot in de Romeinse tijd. Zijn herkomstgebied ligt rond de Middellandse Zee waar hij een hoogte tot wel zes meter kan bereiken. Echter, in ons land blijft deze struik een stuk lager en groeit hij tot maximaal drie meter. Deze hoogte wordt slechts langzaam bereikt, maar deze heester kan ook honderden jaren oud worden.

De bloemen van een Buxus

De buxus is wintergroen en wordt vooral gebruikt voor het maken van lage heggen en voor het vormen van figuren. Buxus krijgt wel bloempjes maar deze zijn erg onopvallend.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik een Buxus snoeien?

Wanneer kun je het beste een buxus snoeien? voor 21 juni en in september. Indien nodig kan gedurende het gehele groeiseizoen de vorm worden bijgeknipt. Er zijn speciale buxusscharen in de handel, maar met een gewone heggenschaar moet het ook lukken. Snoei nooit bij zonnig weer. Dit zorgt voor verbranding van nieuwe blaadjes, waar buxus maar langzaam van herstelt.
Geef buxus veel kalk. Matige groei en bleke bladranden zijn meestal het gevolg van een gebrek hieraan.

Hoe kan ik een Buxus bemesten?

Tevens dient goed bemest te worden. Dit kan met speciale buxusmest, maar organische mestkorrels voldoen ook. Wanneer de kleur van de bladeren verbleekt kan kunstmest met extra magnesium weer snel de mooie groene kleur teruggeven.
Voorkomende buxus ziekten zijn buxusbladvlo, spintmijt en dopluis. De vlo zuigt sap uit de bladpunten. Hierdoor ontstaan omgekrulde bladeren, wat de groei remt. Bestrijden met pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Dat geldt tevens voor dopluizen. De spintmijt en hun larven bevinden zich aan de onderzijde van het blad en veroorzaken bleke vlekken. U kunt ze bestrijden met een middel gebaseerd op tebufenpyrad.

Ook een buxus planten? Lees eens het interessante artikel boom planten op onze site. Wil jij misschien een Buxus sempervirens in jouw tuin? Lees ook eens het leuke artikel over Boom in de tuin om te bepalen welke boom het beste bij jou boom past.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Buxus sempervirens

Familie

Buxus

Latijnse familie

sempervirens

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Vormsnoei in juni en september bij niet zonnig weer.

Bemesting

Bemest en voeg kalk toe.

Winterhard

goed

Bodem

hbij voorkeur humusrijke zandgro

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

300

Beschrijving

2-3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April