WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Natuurlijke tuin

Je wilt je tuin zo natuurlijk mogelijk aanleggen. Een mooi streven, want je tuin is wel jouw privé stukje natuur!

Natuurlijke tuin

Een mooie natuurlijke tuin begint met een combinatie van de juiste materialen. Hoe maak je van je tuin een natuurlijke tuin?

Beplanting

Bij het aanleggen van een natuurlijke tuin houd je natuurlijk rekening met het milieu en de dieren. Kies bijvoorbeeld voor planten die vlinders aantrekken, zoals de rode zonnehoed (Echinacea purpurea) en de vlinderstruik (Buddleja davidii). Vogels zitten graag in bomen met een dichte takkenstructuur en ruwe schors, bijvoorbeeld een berk (Betula) of een knotwilg. Wees niet bang voor hoogte in je tuin, daarnaast zijn deze bomen niet te groot en goed te snoeien.

Inheemse soorten

Houd er bij de plantkeuze ook rekening mee dat de meeste planten een beetje inheems zijn. Natuurlijke soorten zijn eigenlijk altijd inheems, denk bijvoorbeeld aan klaprozen, wilde rozen, boterbloemen en vergeet-mij-nietjes.

Boterbloemen en vergeet-mij-nietjes zijn planten die zich behoorlijk kunnen uitzaaien. Dat is heel natuurlijk, maar het zorgt ook voor meer onderhoud in je tuin. Wil je dat niet, neem dan bijvoorbeeld de Kaukasische vergeet-mij-niet. Een prachtige, vaste plant die van april tot ver in de zomer doorbloeit. Deze zaait zich niet uit en woekert ook niet. Zo heb je wel een natuurlijke tuin, maar met net even wat minder onderhoud.

Natuurlijke afscheiding

Het is belangrijk dat de materialen in je tuin kloppen bij de natuurlijke uitstraling. Kies daarom ook voor een natuurlijke schutting en stenen muurtjes of houten bielzen.

Bestrating

Kies voor een rustige bestrating in de natuurlijke tuin, bijvoorbeeld een betontegel. Welk soort betontegel je kiest maakt niet zoveel uit. Zorg er wel voor dat je niet meer dan een derde deel van de tuin bestraat, zo kan overtollig water makkelijk de grond inlopen.

Decoratie

Om je tuin nog natuurlijker te maken, zorg je voor water in je tuin en bijvoorbeeld een vuurplaats. Om het diervriendelijker te maken, kun je vogelhuisjes en insectenhotels ophangen. In de natuurlijke tuin vinden dieren namelijk niet alleen voedsel maar ook een schuilplaats.

m1nyhkkqchk2

Producten in de tuin: kussens: HK Living; tuinhandschoenen, kaplaarzen, houten kist: Intratuin; vtwonen.

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met: Excluton (sierbestrating), De Tuinen van Appeltern (locatie), Groencentrum De Vlieren (extra beplanting), Intratuin (extra beplanting), Inès Beeftink (tuinstyling).

nog meer: tuinieren