WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alle klimplanten op een rij: van groenblijvend tot winterhard

Klimplanten zijn letterlijk planten die kunnen klimmen en dus verticaal kunnen groeien. Een tuin met schuttingen of muren rondom biedt extra ruimte voor bijvoorbeeld klimplanten. Zo kun je de hoogte van de tuin benutten of kiezen voor een groene schutting met klimplanten. Er zijn veel verschillende soorten klimplanten, sterke klimplanten die zichzelf hechten aan de oppervlakte of klimplanten die door middel van ranken ergens aan groeien. En er zijn natuurlijk klimplanten die groen blijven in de winter en winterharde klimplanten.

barbecue veilig barbecueen tuin metamorfose weer verliefd op je huis buiten eten

Verschillende soorten klimplanten

Er zijn verschillende soorten klimplanten. Niet alle klimplanten klimmen vanzelf,  er zijn zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Sommige klimplanten hebben ook bloemen, andere zorgen voor mooie groene bladeren. Kies een soort wat past bij de ondergrond, en laat ze zich vanzelf omhoog werken.

Zelfhechtende klimplanten

Deze planten hebben geen klimsteun nodig, met hechtwortels zetten zij zich vast op de ondergrond. Niet alleen schuttingen of muren, ook een wand van kokosschutting biedt de juiste ondergrond voor deze planten.

unsplash klimplanten clematis

Klimplanten met ranken

Een andere groep zijn rankende klimplanten, zij draaien zich ergens om heen en gaan op zoek naar steun. Geef ze deze steun door een stuk (beton)gaas of draadscherm tegen de muur of schutting te bevestigen. Veel rankende klimplanten zijn ook bloeiende klimplanten. Voorbeelden van rankende klimmers zijn:

Groenblijvende klimplanten

De meeste klimplanten zijn ’s winters kaal, dan vallen de mooie takken goed op. Maar soms zijn er klimplanten die groen blijven in de winter gewenst. Echt wintergroen is de klimop (Hedera). Er zijn veel soorten met verschillende bladgrootte en blad. Alle wintergroene klimplanten zijn:

Winterharde klimplanten

Bijna alle klimplanten zijn sterk en daardoor vaak ook winterhard. De klimop is echter kwetsbaar tijdens de groei, die kun je dan beter beschermen tegen vorst. Klik op de betreffende plant om in de plantenindex te lezen of dit een winterharde klimplant is.

Mooie leiplanten

Leiplanten hebben veel hulp nodig, als je ze langs een muur wilt leiden. Ze hebben slappe takken. Klimrozen horen ook bij de leiplanten, ze klimmen niet vanzelf. Span horizontale draden en bindt de rozen hieraan vast. Hoe je klimplanten het best kunt vastmaken zie je in de video bij klimplanten begeleiden.

Pergola met klimplanten

Planten die over pergola’s groeien zijn forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten onder de pergola hangen. Zet bij elke paal een klimplant. Is er niet bij elke paal plantruimte? Kies dan voor klimmers die meters maken, een snelgroeiende klimplant. Deze groeien makkelijk door naar de volgende paal. Lees meer over klimplanten voor de pergola.

unsplash blauwe regen

Aantal klimplanten per strekkende meter

Klimplanten groeien enorm in de breedte. Een druif kan wel twaalf meter lang worden en is daarom zo geschikt om over een pergola te groeien. Afhankelijk van hoe snel het ‘dicht’ moet zijn plant je meer of minder planten verspreid over de afstand. Kijk bij klimplanten begeleiden hoe je de planten vastmaakt en kunt leiden langs de muur, schutting of pergola.

Klimplanten kopen

Heb jij ruimte in de tuin voor klimplanten? Bekijk de mooiste exemplaren en bestel klimplanten vandaag nog.

nog meer: tuinieren