Klimplanten

Een tuin met schuttingen of muren rondom biedt extra plantruimte. Benut de hoogte in je tuin, plant klimplanten en laat ze de schutting begroeien.

klimplant op schutting

Niet alle klimplanten klimmen vanzelf,  er zijn zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Kies een soort wat past bij de ondergrond, en laat ze zich vanzelf omhoog werken.

Zelfhechtende klimmers

Deze planten hebben geen klimsteun nodig, met hechtwortels zetten zij zich vast op de ondergrond. Niet alleen schuttingen of muren, ook een wand van kokosschutting biedt de juiste ondergrond voor deze klimplanten.

Rankende klimplanten

Een andere groep zijn planten met ranken, zij draaien zich ergens om heen en gaan op zoek naar steun. Geef ze deze steun door een stuk (beton) gaas of draadscherm tegen de muur of schutting te bevestigen. Voorbeelden van rankende klimmers zijn:

Groenblijvende klimplanten

De meeste klimmers zijn ’s winters kaal. Dan vallen hun mooie takken goed op, maar er zijn ook wintergroene klimplanten. Echt wintergroen is de klimop (Hedera). Er zijn veel soorten met verschillende bladgrootte en blad. Andere wintergroene klimplanten zijn:

Winterharde klimplanten

Bijna alle klimplanten zijn winterharde klimplanten. De klimop is echter kwetsbaar tijdens de groei, die kun je dan beter beschermen tegen vorst. Klik op de betreffende plant om in de plantenindex te lezen of dit een winterharde klimplant is.

Leiplanten

Leiplanten hebben veel hulp nodig, als je ze langs een muur wilt leiden. Ze hebben slappe takken. Klimrozen horen ook bij de leiplanten, ze klimmen niet vanzelf. Span horizontale draden en bindt de rozen hieraan vast. Hoe je klimplanten het best kunt vastmaken zie je in de video bij klimplanten begeleiden.

Klimplanten pergola

Planten die over pergola’s groeien zijn forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten onder de pergola hangen. Zet bij elke paal een klimmer. Is er niet bij elke paal plantruimte? Kies dan voor klimmers die meters maken. Deze groeien makkelijk door naar de volgende paal. Lees meer over klimplanten voor de pergola.

Aantal per strekkende meter

Klimplanten groeien enorm in de breedte. Een druif kan wel twaalf meter lang worden en is daarom zo geschikt om over een pergola te groeien. Afhankelijk van hoe snel het ‘dicht’ moet zijn plant je meer of minder planten verspreid over de afstand.

Kijk bij klimplanten begeleiden hoe je de planten vastmaakt en kunt leiden langs de muur, schutting of pergola.

Heb je de smaak van het tuinieren te pakken? In onze shop vind je uiteenlopende tuinartikelen.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 6 november 2015 om 08:19

Beste Guy, wat een slim idee om boven op de haag nog een klimrek te plaatsen. De leerling zal zoiets doms nooit meer doen, verwacht ik. Wisteria groeit hard, soms wel 2 meter per jaar. Meng wat compost door het plantgat, plant ze 2 meter uit elkaar, dan zul je na 2 jaar al aardig dicht zitten. Leid de ranken steeds door het rek en snoei ze in de zomer iets, dat geeft weer nieuwe groei ~Marie

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 23:10

Beste
Een onervaren leerling-tuinman heeft onze haag gesnoeid. Boven de haag (1m50) groeide op een netwerk (0,50m) een prachtige blauwe regen (wisteria sinensis). De leerling-tuinman zaagde alle stammen door en wij willen nieuwe blauwe regen planten. Hoelang zal het duren tot het netwerk boven de haag weer volgroeid zal zijn?
Dank bij voorbaat voor uw antwoord
Guy

>

Anoniem op 3 september 2015 om 07:59

Beste Wieny, zodra je veel van de wortels wegsnoeit, zal je dit ook bovengronds merken. Er kunnen zelfs takken afsterven. Dus, doe het met beleid. Niet te rigoureus, dat overleeft de plant niet. ~Marie

>

Anoniem op 30 augustus 2015 om 13:38

Onze buren hebben een klimhortensia die door en over onze schutting groeit. Het is een prachtig gezicht ook wanneer het bloeit. Nu zien we dat onze schutting stuk gaat, de dikke wortels drukken de schuttingdelen kapot. We hebben het aan onze kant flink gesnoeid. Maar nu willen we vragen aan de buren of zei de dikke wortels door willen zagen maar komt de hortensia dan wel weer aan? Het is niet dat we er vanaf willen maar dit kan ook niet.
Wat moeten we doen.
Groet Wieny

>

Anoniem op 2 juli 2015 om 09:19

Hoi Cornelia, ja, wij weten hoe dit komt. De planten groeien het hardst aan de bovenkant. Door ze in het voorjaar terug te knippen tot ca 1 m boven de grond maken ze nieuwe scheuten en bloeien ze lager aan de plant. Dat kan je alsnog doen met bijvoorbeeld nu een plant en een andere als hij uitgebloeid is. Leid de jonge scheuten horizontaal door de trellis om de inkijk tegen te gaan. ~Marie

>

Anoniem op 26 juni 2015 om 14:48

Tegen de trellis in de tuin hebben we nu al een aantal jaren een 3 stuks kamperfoelie staan. Ieder jaar hetzelfde probleem: ze worden kaal aan de onderkant, en wij zitten daardoor niet meer vrij. Alleen de bovenkant is groen en staat nu in knop.
Enig idee hoe dit komt?

>

Anoniem op 19 juni 2015 om 14:44

Hoi Joyce, ik hoop dat de schutting tussen jou en de stieren in staat. Planten groeien altijd naar het licht toe, daar waar de zon schijnt. Als dat aan jouw kant van de schutting is, is er niets aan de hand. De planten groeien dan niet richting de stieren. Als de zon aan de stierkant staat, heb je een probleem. De planten zullen altijd die kant op groeien. Welke plant ze niet lusten, dat is mij niet bekend. Vraag het na bij een boerenfair. ~Marie

>

Anoniem op 16 juni 2015 om 12:17

Goedemorgen!

Ik wil graag mijn houten schutting laten begroeien maar het probleem is dat mijn tuin grenst aan een boomgaard waar stieren in grazen. Is er een klimplant te bedenken waar stieren niet van houden?

Ik hoop het, alvast bedankt,

>

Anoniem op 10 maart 2015 om 18:39

Ik heb een carport aan de noordzijde van het huis. Ik wil graag om de twee steunpalen van deze carport een winterharde klimmer laten groeien. Kan iemand mij adviseren welke ik hiervoor het beste kan gebruiken? Een bloeier zou leuk zijn.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties