Klimplanten

Een tuin met schuttingen of muren rondom biedt extra plantruimte. Benut de hoogte in je tuin, plant klimplanten en laat ze de schutting begroeien.

klimplant op schutting

Niet alle klimplanten klimmen vanzelf,  er zijn zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Kies een soort wat past bij de ondergrond, en laat ze zich vanzelf omhoog werken.

Zelfhechtende klimmers

Deze planten hebben geen klimsteun nodig, met hechtwortels zetten zij zich vast op de ondergrond. Niet alleen schuttingen of muren, ook een wand van kokosschutting biedt de juiste ondergrond voor deze klimplanten.

Rankende klimplanten

Een andere groep zijn planten met ranken, zij draaien zich ergens om heen en gaan op zoek naar steun. Geef ze deze steun door een stuk (beton) gaas of draadscherm tegen de muur of schutting te bevestigen. Voorbeelden van rankende klimmers zijn:

Groenblijvende klimplanten

De meeste klimmers zijn ’s winters kaal. Dan vallen hun mooie takken goed op, maar er zijn ook wintergroene klimplanten. Echt wintergroen is de klimop (Hedera). Er zijn veel soorten met verschillende bladgrootte en blad. Andere wintergroene klimplanten zijn:

Winterharde klimplanten

Bijna alle klimplanten zijn winterharde klimplanten. De klimop is echter kwetsbaar tijdens de groei, die kun je dan beter beschermen tegen vorst. Klik op de betreffende plant om in de plantenindex te lezen of dit een winterharde klimplant is.

Leiplanten

Leiplanten hebben veel hulp nodig, als je ze langs een muur wilt leiden. Ze hebben slappe takken. Klimrozen horen ook bij de leiplanten, ze klimmen niet vanzelf. Span horizontale draden en bindt de rozen hieraan vast. Hoe je klimplanten het best kunt vastmaken zie je in de video bij klimplanten begeleiden.

Klimplanten pergola

Planten die over pergola’s groeien zijn forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten onder de pergola hangen. Zet bij elke paal een klimmer. Is er niet bij elke paal plantruimte? Kies dan voor klimmers die meters maken. Deze groeien makkelijk door naar de volgende paal. Lees meer over klimplanten voor de pergola.

Aantal per strekkende meter

Klimplanten groeien enorm in de breedte. Een druif kan wel twaalf meter lang worden en is daarom zo geschikt om over een pergola te groeien. Afhankelijk van hoe snel het ‘dicht’ moet zijn plant je meer of minder planten verspreid over de afstand.

Kijk bij klimplanten begeleiden hoe je de planten vastmaakt en kunt leiden langs de muur, schutting of pergola.

Heb je de smaak van het tuinieren te pakken? In onze shop vind je uiteenlopende tuinartikelen.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 22 juni 2013 om 01:11

Geachte heer, mevrouw,

Wij hebben een tuinhuisje van circa 2 – 2,5 meter hoogte in de nok. Voorlangs ligt een klinkerpad. Dit pad willen we behouden als doorgang voor de fiets.
Het lijkt ons geweldig om vanaf de zijkanten van het huisje een tweetal klimplanten te laten groeien, die in de nok samen komen en langs de dakrand een bloemenrand vormen. Daarbij willen we voorkomen dat de planten teveel over de volle breedte van het huisje ‘woekeren’. Kort gezegd een opgaande plant, die vanaf de dakrand afbuigt naar de nok.
Daarbij zijn we dus afhankelijk van een potten/bakken om de planten te zetten.
Bij voorkeur ook nog een groenblijvende klimmer, met witte bloei.
Welke klimmer is hier het meest geschikt?

Verder is er aan de zijkant van het huisje een aparte nis voor groencontainers. Deze willen we graag laten begroeien met een klimmer die langs de muur en de zijwand van het tuinhuis loopt. Bij voorkeur een groenblijvende, rankende klimmer.
Welke kunnen we hier het beste gebruiken?

Verder willen we absoluut iets doen met blauwe regen, omdat deze plant een klein stukje hemels paradijs op aarde vormt, als deze in de bloei staat.
Daarvoor willen we een pergola aanschaffen, maar afgaande op alle info die er over deze klimmer te vinden is, lijkt het een hele uitdaging en een zware klus om er echt een mooie bloeier van te maken……
Is dat wel zo? Kijken wij mogelijk te pessimistisch?
En zo ja, welke aanschafhoogte is dan het meest geschikt voor de bedekking van een 2-paalige pergola? Ook hier het idee om ze naar elkaar toe te laten groeien.

Het zou fijn zijn als u onze vragen wil beantwoorden.
We zijn onlangs verhuisd naar een nieuwe woning met een prachtige kale tuin, waar we een klein stukje aards paradijs willen creëren, waar we zomer en winter van kunnen genieten.

Met vriendelijke groet,

Joël en Anke

Anoniem op 2 december 2013 om 22:58

een klimopplant tast die een muur aan ?
straw wisenob

op 4 december 2013 om 17:46

Een klimop zet zich met hechtwortels vast op de muur. Bij oude muren kan hij in de voeg gaan groeien, als de voeg eruit valt, tast dat inderdaad de muur aan. Inspecteer regelmatig je muur en kijk ook of de klimop niet onder de dakpannen groeit. Dat geeft lekkage.

Anoniem op 30 juli 2014 om 14:05

hallo, Wij willen in onze voortuin die vanaf 12 uur vol in de zon staat betongaas neerzetten met een klimplant. Dit als schutting tussen de buren en ons in.
Nu willen wij een klimplant die niet al te hoog wordt (betongaas van 1,5 m hoog zetten we neer), flink bloeit, lang bloeit, liefst niet tegen de muur aan kruipt maar netjes op het betongaas blijft en die niet te veel tot niet woekert. Het mogen ook verschillende kleuren zijn…
Erg veel eisen ben ik bang, maar nu staan er enorme bomen tussen ons en de buren in en dit is ook nooit bijgehouden, dus we zijn bang dat de buren dit ook niet bij zullen gaan houden en wij uit eindelijk weer de overlast zullen hebben. En daar zitten we niet op te wachten.
Welke klimplant is voor onze tuin het meest geschikt??

op 12 augustus 2014 om 10:28

Hoi Wendy, kijk eens in de plantenindex bij campsis http://www.tuinieren.nl/plant/trompetbloe-campsis-florida of kies voor een doornloze roos, Zepherine Drouijhin bijvoorbeeld. Je kunt ze meteen bestellen.

Anoniem op 15 september 2014 om 11:26

Ik heb in mijn tuin een klimop die tegen de schutting groeit.
Mijn buurvrouw wil dat ik die klimop verwijder omdat de plant volgens haar de schutting kapot maakt en ze steeds de takken aan haar kant moet wegknippen.
Kunt u mij een klimplant aanraden die deze overlast niet veroorzaakt en die ik dus zonder problemen tegen de schutting kan laten groeien?

Anoniem op 22 september 2014 om 09:47

Beste Bert, dat is de beste oplossing voor dit burenprobleem. Wil je weer een wintergroene plant? Dan is de keuze wat beperkt, kijk eens bij een toscaanse jasmijn http://www.tuinieren.nl/plant/toscaanse-jasmijn-trachelospermum-jasminoides of een vuurdoorn. Als de schutting goed in de zon ligt, is een doornloze wintergroene braam ook een lekker idee.
http://www.tuinieren.nl/plant/braam-rubus de oogst kan je dan mooi delen met de buurvrouw, de plant groeit naar het licht dus als zij de aan de zonnekant zit…

Anoniem op 10 maart 2015 om 18:39

Ik heb een carport aan de noordzijde van het huis. Ik wil graag om de twee steunpalen van deze carport een winterharde klimmer laten groeien. Kan iemand mij adviseren welke ik hiervoor het beste kan gebruiken? Een bloeier zou leuk zijn.

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 14:04

Hoi Marjan, in de plantenindex staan veel klimplanten beschreven. Clematis en kamperfoelie (lonicera) groeien goed in de schaduw. Ze bloeien fantastisch!

Anoniem op 16 juni 2015 om 12:17

Goedemorgen!

Ik wil graag mijn houten schutting laten begroeien maar het probleem is dat mijn tuin grenst aan een boomgaard waar stieren in grazen. Is er een klimplant te bedenken waar stieren niet van houden?

Ik hoop het, alvast bedankt,

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 14:44

Hoi Joyce, ik hoop dat de schutting tussen jou en de stieren in staat. Planten groeien altijd naar het licht toe, daar waar de zon schijnt. Als dat aan jouw kant van de schutting is, is er niets aan de hand. De planten groeien dan niet richting de stieren. Als de zon aan de stierkant staat, heb je een probleem. De planten zullen altijd die kant op groeien. Welke plant ze niet lusten, dat is mij niet bekend. Vraag het na bij een boerenfair. ~Marie

Anoniem op 26 juni 2015 om 14:48

Tegen de trellis in de tuin hebben we nu al een aantal jaren een 3 stuks kamperfoelie staan. Ieder jaar hetzelfde probleem: ze worden kaal aan de onderkant, en wij zitten daardoor niet meer vrij. Alleen de bovenkant is groen en staat nu in knop.
Enig idee hoe dit komt?

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 09:19

Hoi Cornelia, ja, wij weten hoe dit komt. De planten groeien het hardst aan de bovenkant. Door ze in het voorjaar terug te knippen tot ca 1 m boven de grond maken ze nieuwe scheuten en bloeien ze lager aan de plant. Dat kan je alsnog doen met bijvoorbeeld nu een plant en een andere als hij uitgebloeid is. Leid de jonge scheuten horizontaal door de trellis om de inkijk tegen te gaan. ~Marie

Anoniem op 30 augustus 2015 om 13:38

Onze buren hebben een klimhortensia die door en over onze schutting groeit. Het is een prachtig gezicht ook wanneer het bloeit. Nu zien we dat onze schutting stuk gaat, de dikke wortels drukken de schuttingdelen kapot. We hebben het aan onze kant flink gesnoeid. Maar nu willen we vragen aan de buren of zei de dikke wortels door willen zagen maar komt de hortensia dan wel weer aan? Het is niet dat we er vanaf willen maar dit kan ook niet.
Wat moeten we doen.
Groet Wieny

anneleenpeeters op 3 september 2015 om 07:59

Beste Wieny, zodra je veel van de wortels wegsnoeit, zal je dit ook bovengronds merken. Er kunnen zelfs takken afsterven. Dus, doe het met beleid. Niet te rigoureus, dat overleeft de plant niet. ~Marie

Anoniem op 30 oktober 2015 om 23:10

Beste
Een onervaren leerling-tuinman heeft onze haag gesnoeid. Boven de haag (1m50) groeide op een netwerk (0,50m) een prachtige blauwe regen (wisteria sinensis). De leerling-tuinman zaagde alle stammen door en wij willen nieuwe blauwe regen planten. Hoelang zal het duren tot het netwerk boven de haag weer volgroeid zal zijn?
Dank bij voorbaat voor uw antwoord
Guy

anneleenpeeters op 6 november 2015 om 08:19

Beste Guy, wat een slim idee om boven op de haag nog een klimrek te plaatsen. De leerling zal zoiets doms nooit meer doen, verwacht ik. Wisteria groeit hard, soms wel 2 meter per jaar. Meng wat compost door het plantgat, plant ze 2 meter uit elkaar, dan zul je na 2 jaar al aardig dicht zitten. Leid de ranken steeds door het rek en snoei ze in de zomer iets, dat geeft weer nieuwe groei ~Marie