WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Klimplanten

Een tuin met schuttingen of muren rondom biedt extra plantruimte. Benut de hoogte in je tuin, plant klimplanten en laat ze de schutting begroeien.

groene tuin met klimop en klimplant op schutting

Niet alle klimplanten klimmen vanzelf,  er zijn zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Kies een soort wat past bij de ondergrond, en laat ze zich vanzelf omhoog werken.

Zelfhechtende klimmers

Deze planten hebben geen klimsteun nodig, met hechtwortels zetten zij zich vast op de ondergrond. Niet alleen schuttingen of muren, ook een wand van kokosschutting biedt de juiste ondergrond voor deze planten.

Rankende klimplanten

Een andere groep zijn planten met ranken, zij draaien zich ergens om heen en gaan op zoek naar steun. Geef ze deze steun door een stuk (beton) gaas of draadscherm tegen de muur of schutting te bevestigen. Voorbeelden van rankende klimmers zijn:

Groenblijvende klimplanten

De meeste klimmers zijn ’s winters kaal. Dan vallen hun mooie takken goed op, maar er zijn ook wintergroene klimplanten. Echt wintergroen is de klimop (Hedera). Er zijn veel soorten met verschillende bladgrootte en blad. Andere wintergroene klimmers zijn:

Winterharde klimplanten

Bijna alle klimplanten zijn winterhard. De klimop is echter kwetsbaar tijdens de groei, die kun je dan beter beschermen tegen vorst. Klik op de betreffende plant om in de plantenindex te lezen of dit een winterharde klimplant is.

Leiplanten

Leiplanten hebben veel hulp nodig, als je ze langs een muur wilt leiden. Ze hebben slappe takken. Klimrozen horen ook bij de leiplanten, ze klimmen niet vanzelf. Span horizontale draden en bindt de rozen hieraan vast. Hoe je klimplanten het best kunt vastmaken zie je in de video bij klimplanten begeleiden.

Pergola met klimmers

Planten die over pergola’s groeien zijn forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten onder de pergola hangen. Zet bij elke paal een klimmer. Is er niet bij elke paal plantruimte? Kies dan voor klimmers die meters maken. Deze groeien makkelijk door naar de volgende paal. Lees meer over klimplanten voor de pergola.

Aantal per strekkende meter

Klimplanten groeien enorm in de breedte. Een druif kan wel twaalf meter lang worden en is daarom zo geschikt om over een pergola te groeien. Afhankelijk van hoe snel het ‘dicht’ moet zijn plant je meer of minder planten verspreid over de afstand.

Kijk bij klimplanten begeleiden hoe je de planten vastmaakt en kunt leiden langs de muur, schutting of pergola.

nog meer: tuinieren