Wat voor verschillende soorten rozen zijn er?

beeld vtwonen Beeld

Rozen zijn populaire tuinplanten, want bloeiende rozen zijn erg mooi en ze geuren vaak ook heerlijk. Daarnaast zijn rozen heel geschikt voor ons klimaat. Er zijn heel veel verschillende soorten rozen, van klimrozen tot wilde rozen en ramblers. De rozen soorten groeien op verschillende manieren, vragen specifieke verzorging of hebben verschillende bloeitijden. Lees alles over welke soorten rozen er zijn, zodat jij geschikte rozen kunt kiezen voor jouw tuin. 

Lees verder onder de advertentie


Rozen kiezen voor in de tuin

Er zijn veel verschillende soorten rozen om uit te kiezen voor in de tuin. Er zijn klimrozen die eenmaal per seizoen bloeien, van ongeveer half juni tot half juli. Vaak krijgen deze zomerbloeiende rozen soorten later mooie rozenbottels. Ook zijn er zogenoemde doorbloeiers, dat zijn rozen vanaf juni tot ver in het najaar bloeien. Een rambler is een heel sterk groeiende klimroos. Bedenk dus wat voor soort roos je wilt, voordat je er een aanschaft. Hieronder lees je meer over alle soorten rozen, zodat je goed rozen kunt kiezen voor in de tuin.

Welke soorten rozen zijn er?

Grofweg zijn er deze verschillende soorten rozen. Lees hieronder meer over de verschillende soorten rozen.

Lees verder onder de advertentie
  • Grootbloemige rozen
  • Trosrozen en miniatuurrozen
  • Heesterrozen
  • Engelse rozen
  • Klimrozen
  • Ramblers
  • Historische rozen
  • Botanische rozen
  • Rozen op stam

Alle verschillende soorten rozen

Grootbloemige rozen, ook wel theehybriden of edelrozen

Grootbloemige rozen worden ook wel theehybriden of edelrozen genoemd. Het zijn grote, gevulde bloemen en er groeit maar één op een steel. Doordat ze per bloem bloeien op een steel zijn deze rozen geschikt als snijbloem. Deze rozen zijn erg geschikt voor in een border of perken. De grootbloemige rozen staan meestal in borders of rozenperken. De meeste grootbloemige rozen soorten rozen bloeien door van juni en juli tot in het najaar omdat ze steeds nieuwe bloemen blijven vormen. De grootbloemige rozen geuren vaak ook erg lekker. De grootbloemige rozen zijn ook op stam verkrijgbaar.

Trosrozen en miniatuurrozen

De trosrozen zijn kleinere bloemen dan grootbloemige rozen en trosrozen groeien als een tros bijeen, vandaar ook de naam. Trosrozen zijn doorbloeiend en bloeien dus tot in het najaar. Deze soort rozen zijn ook op stam verkrijgbaar. Rosa ”The Fairy” is de meest bekende soort trosrozen. Miniatuurrozen zijn klein blijvende trosrozen. Deze soort rozen zijn mooi voor aan de rand van de border, in perken of in pot. Ook deze miniatuurrozen zijn er als stamrozen.

Lees verder onder de advertentie

Heesterrozen, struiken met rozen

Heesterrozen zijn meestal vrij forse en sterke struiken met bloeiende rozen, ze lijken daardoor wel op trosrozen, maar dan met grotere bloemen. Vaak zijn heesterrozen doorbloeiers, maar er zijn ook veel rassen die eenmaal bloeien in de maanden juni en juli, de bloeitijd van heesterrozen varieert dus. Ideaal voor een ruime border of een groot perk, maar sommige zijn ook geschikt als bodembedekker of als haag. Heesterrozen groeien zowel hoog als laag, die natuurlijke groeiwijze is ook hun charme, want geuren doen ze vaak niet.

Engelse rozen ook wel David-Austin rozen

Engelse rozen hebben ouderwetse, dik gevulde bloemen. Deze soorten rozen die zijn gekweekt door de Engelse David Austin en redelijk nieuwe soorten rozen. Engelse rozen zijn prachtig om te zien en geuren heerlijk, maar vragen vaak wel wat extra zorg. Ze bloeien redelijk goed door bij de juiste verzorging. Engelse rozen zijn mooi voor de border of in perken en zijn ook op stam te krijgen.

Klimrozen voor rekken of rozenbogen

Klimrozen maken lange, slappe takken die als klimplant prima muren, schuttingen en pergola’s kunnen ‘bekleden’. Ze klimmen alleen niet uit zichzelf en moeten in hun weg naar omhoog dus wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola’s of rozenbogen. Belangrijk bij de keuze van klimrozen is of ze doorbloeien of alleen in de zomer bloeien. Ook zijn klimrozen er op stam, als treurroos. Lees meer bij klimrozen over de verzorging.

Lees verder onder de advertentie

Ramblers, speciale klimrozen

Een aparte groep klimrozen vormen de ramblers. Deze rozen, die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog kunnen worden. Ze maken enorme lange takken en kunnen ook prima in bomen ‘klimmen’. Ramblers bloeien maar kort en maken vaak veel bottels.

Historische rozen

Historische rozen zijn al lang geleden gevonden of gekruist en vallen dus onder de oude soorten rozen. Ze hebben prachtige, dikgevulde en sterk geurende bloemen die vele herkennen als de typische roos. De bloei van historische rozen is vaak maar kort. Mooi in borders en perken, voor de liefhebber van rozen.

Botanische rozen

Onder botanische rozen verstaan we de wilde rozen, ‘echte’ soorten. Ook deze rozen vallen onder de oude rozen soorten. Ze zijn sterk, bloeien kort, maar vormen vaak fraaie bottels. Ideaal voor de grote, natuurlijke tuin.

Lees verder onder de advertentie

Rozen op stam

De naam zegt het al, dit zijn rozen die geënt zijn op een stam, ofwel stamrozen. Deze onderstam is van een sterke botanische roos en kan variëren in hoogte, maar is meestal tussen de 120 en 150 cm hoog. Veel soorten rozen, zoals grootbloemige rozen, trosrozen en heesterrozen, kunnen op een stam geënt worden. Als klimrozen op een stam worden geënt, ontstaat een treurroos op stam.

Combinaties met soorten rozen

Natuurlijk zijn rozen altijd mooi, maar het zijn ook prachtige partners van andere planten. In een border combineren ze prima met vaste planten en eenjarige zomerbloeiers. En klimrozen en Clematissen zijn samen een geweldig ‘setje’. Bij eenmaal bloeiende klimrozen kun je bijvoorbeeld een Clematis planten die wat later in het seizoen bloeit.

Verschillende soorten rozen kopen

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: Canva