Blauweregen

beeld vtwonen Beeld

De blauweregen Wisteria floribunda is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola’s en tegen muren.

Lees verder onder de advertentie

Van nature groeit blauweregen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden. Wortels dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Hierbij is een goede ondersteuning nodig, omdat blauweregen grote groeikracht bezit. De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen. Bij een goede verzorging kan een lengte worden bereikt van wel tien meter. Blauweregen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk. De Wisteria floribunda, ook wel Japanse blauweregen genoemd, verschilt nauwelijks van de meer voorkomende Chinese blauweregen. De bloei is wat later in juni als ook de bladeren verschijnen. De trossen met bloemen bereiken een lengte van wel 25 centimeter en geuren heerlijk en ietsje meer dan bij de Chinese soort.

Blauwe regen onderhoud

Bij een Wisteria is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren. Snoeien is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de blauweregen zich ontwikkelt. Bevestig deze takken aan de gevel of onderaan de pergola. De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden. Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild.

Verjongingssnoei is meestal niet nodig. Mocht je fors snoeien, dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen. Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft hij behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt. Door in het voorjaar goed te bemesten met organische mest geef je de benodigde stoffen. Je kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei. Er zijn verschillende soorten blauweregens, meer weten? Kijk voor meer informatie eens in de plantenindex.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Wisteria floribunda

Familie

blauweregen

Latijnse familie

floribunda

Onderhoud

Verzorging

Controleer of goed en niet te strak is vastgebonden.

Snoeien

Snoei in voorjaar en juli

Bemesting

Bemest met organische mest in maart.

Winterhard

goed

Bodem

voet bij voorkeur in de schaduw

Vochtigheid

matig tot vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor de beste bloei

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

1000

Beschrijving

10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni