Alles over de Clematis

beeld vtwonen Beeld

Deze clematis of bosrank is de Clematis armandii. De naam bosrank refereert ook een beetje aan de plek waar je de bosrank ook regelmatig kunt vinden: de bosrand. Deze Clematis armandii geeft ook in de winter kleur aan de tuin door zijn blad, het is een groenblijvende clematis.

Lees verder onder de advertentie

Een wintergroene clematis

De bladeren van de clematis glanzen en zijn leerachtig en donkergroen en blijven het hele jaar zitten, Clematis armandii is dus een groenblijvende clematis. Deze clematis komt uit Centraal- en West-China. Er zijn diverse kweekvormen met roze of witte bloemen. De vrij kleine bloemen geuren bij de meeste soorten heerlijk.

Wanneer groeit en bloeit de clematis

De bloemen verschijnen in grote trossen in de maanden april en mei. De plant klimt tot maximaal 3,5 meter hoogte, maar blijft meestal lager. Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen.

Wat zijn wilde bosranken?

Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken (Clematis vitalba) woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig voor in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Lees verder onder de advertentie

Waar kan ik Clematis armandii planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant staat of groeit dat schaduw en koelte geeft. Lees meer over clematis planten.

Hoe kan ik Clematis armandii verzorgen?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingsziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Heel blij met jouw clematis? Je kunt hem vermeerderen door clematis te stekken.

Wanneer kan ik Clematis armandii snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Clematis armandii is wat minder winterhard en moet op een beschutte, zonnige plek worden geplant en in voedzame grond. Bij voorkeur voor een muur op het zuiden, waar hij zich het beste kan ontwikkelen. Soms worden ze zelfs in serres gehouden. Snoei alleen als dit nodig is qua uitgroei of beschadiging (bijv. door vorst). Geef royaal organisch voedsel in het voorjaar en geef extra water bij droogte. Lees meer bij Clematis snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Clematis kopen

Wil jij ook zo’n mooie clematis in de tuin? Bekijk verschillende soorten clematissen en bestel jouw favoriet voor in de tuin.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Clematis armandii

Familie

Clematis

Latijnse familie

armandii

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droogte extra water. Bind de plant goed op in het groeiseizoen.

Snoeien

Alleen indien nodig (in de zomer).

Bemesting

In het voorjaar organische mest geven.

Winterhard

matig

Bodem

goed voedzame, humusrijke, liefs

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

350

Beschrijving

tot 3,5 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roomwit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei