Waar komt de Toscaanse jasmijn vandaan?
Anders dan de naam doet vermoeden, is de Toscaanse jasmijn is niet afkomstig uit het mediterrane zeegebied. Eigenlijk komt de plant uit Zuidoost-Azië. Denk aan Japan, China, Korea en Vietnam.
Eigenschappen van Toscaanse jasmijn
De Toscaanse jasmijn is een groenblijvende en winterharde klimplant met glanzende, donkergroene bladeren die het liefst een zonnige plek in de tuin krijgt. Met halfschaduw neemt hij ook genoegen. In de zomer bloeien er kleine, witte, stervormige bloemen aan de plant en daarom wordt hij ook wel sterjasmijn genoemd. De lekkere, zoete geur die de bloemen van deze plant verspreiden tijdens de bloeiperiode zal de reden zijn dat de sappen ook worden gebruikt door parfumhuizen. De Toscaanse jasmijn klimt graag, maar heeft daar wel hulp bij nodig. Je kunt de Toscaanse jasmijn ook in een pot planten, laat hem dan tegen een rek klimmen.
3 soorten Toscaanse jasmijn
Trachelospermum Jasminoidus (met witte bloem)
Star of Toscane (met de gele bloem)
Star of Sicily/Pink Air (met roze bloemen)
Toscaanse jasmijn laten klimmen
De Toscaanse jasmijn is een niet-zelfhechtende klimplant en heeft dus wel wat hulp nodig om zijn weg naar boven te vinden. Om de Toscaanse jasmijn te laten klimmen, kun je het volgende doen:
Plaats een houten of stalen klimrek los in de tuin of tegen een gevel of schutting. Een draadscherm of trellis kun je hiervoor ook goed gebruiken. Hier bekijk je een handige instructievideo over het plaatsen van een draadscherm tegen een schutting.
Breng ogen aan in de gevelstenen of de schutting en leidt de Toscaanse jasmijn zo omhoog.
Mag een vleugje romantiek niet ontbreken in de tuin? Dan is een Toscaanse jasmijn over een pergola een echte eyecatcher.
LEES OOK
Wat zijn geschikte klimplanten voor een pergola?
TIP
Je kunt de ranken ook over de bodem en tussen andere planten laten kruipen, zo dient de Toscaanse jasmijn als een bodembedekker.
LEES OOK
Klimplanten begeleiden
Hoe snel groeit de Toscaanse jasmijn?
Met de juiste hulpmiddelen klimmen de lange ranken van de Toscaanse jasmijn met gemak naar 5 meter hoog. Toch is de sterjasmijn geen snelle groeier: in het eerste jaar groeit hij zelfs vrij langzaam. Als hij na een paar jaar goed op dreef is, kan hij zo 1 meter per jaar groeien. De bloei begint in juni en gaat tot ver in de zomer door. De uitgebloeide bloemen vallen er vanzelf af.
LEES OOK
5 tuinplanten die weinig water nodig hebben
Toscaanse jasmijn planten en verzorgen
Je kunt de Toscaanse jasmijn in alle grondsoorten planten. Hij houdt er van als de bodem licht vochtig is, maar als de grond blijvend nat is, ontstaat er wortelrot. Zet je de sterjasmijn in een pot, ondersteun hem dan goed en bescherm in strenge winters de wortels door de pot dan in te pakken. In het voorjaar help je de plant een handje door hem te voeden met mest met een hoog kaliumgehalte. In de nazomer kun je eventueel nog wat najaarsmest geven, om hem te laten afharden en goed de winter door te helpen.
Toscaanse jasmijn snoeien
De Toscaanse jasmijn is bladhoudend en al houdt hij erg van zon en warmte, hij weerstaat met gemak temperaturen tot -10 graden Celsius. Wordt het kouder, dan is het verstandig om de plant in te pakken. Hebben de takken van de sterjasmijn flink geleden tijdens een strenge winter, dan mag je deze bevroren takken weghalen. Het echte snoeiwerk van de sterjasmijn gebeurt in de lente: de oude takken moeten dan worden weggehaald. Snoei licht en niet te rigoureus en knip altijd vlak boven een jonge zijscheut. Hierop zal de Toscaanse jasmijn verder groeien. In het voorjaar groeien de zijscheuten en in juni begint de nieuwe bloei van de bloemen op deze takken. Dat gaat eindeloos door, tot ver in de nazomer wanneer de uitgebloeide bloemen vallen.
TIP
Het witte sap uit de stengels van de Toscaanse jasmijn kan zorgen voor huidirritatie en is licht giftig. Trek daarom altijd tuinhandschoenen aan bij het snoeien.
Luizen op de Toscaanse jasmijn
Als de bladeren van de Toscaanse jasmijn een plakkerige, glanzende laag krijgen, ook wel honingdauw genoemd, dan weet je dat hij last heeft van schildluis. Dit zit vaak onder het blad en op de oudere takken. Schildluis is gelukkig makkelijk te bestrijden met een luizenmiddel. Dit kan simpel met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Lees hier meer over luizen bestrijden met huis-tuin-en-keukenmiddelen.