Druif

beeld vtwonen Beeld

Bloeit de Vitis vinifera goed in Nederland?

De druivenstok Vitis vinifera is niet inheems in Nederland’, wegens het ongunstige klimaat. Voor de productie van druiven wordt het gewas in hoofdzaak in kassen geteeld. Het Westland was tot voor enkele jaren geleden het belangrijkste teeltgebied. Vooral het ras Frankenthaler (blauwe druif) werd het meeste geteeld. De prachtige, grote trossen sierden vooral de ‘schaal’. Door import op grote schaal van consumptiedruiven uit Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië; en Turkije (maar ook steeds meer uit Californië, Mexico en Zuid-Afrikaanse landen) is zo langzamerhand de teelt in het Westland aan het verdwijnen. De wijnstok wordt in ons land vaak gebruikt om haar sierlijke blad, dat pergola’s een zuidelijk aanblik kan geven. De druif heeft volstrekt onopvallende groengele bloemen die in kleine trossen staan. De vruchten zijn de welbekende druiven in de kleuren wit (meer iets gelig) en blauw (variërend van blauw tot dieppaars).

Lees verder onder de advertentie

Waar kan ik de wijnstok het beste planten?

De beste plek voor een wijnstok is tegen een muur op het zuiden. De lange ranken moeten zorgvuldig worden gesnoeid en aangebonden. De bodem moet voldoende vruchtbaar zijn, maar veel vocht is niet nodig omdat de wortels heel diep gaan. Het heeft alleen zin om zeer sterke rassen buiten aan te planten omdat anders na een strenge winter zou blijken dat al je werk voor niets is geweest. Een sterk ras houdt het uit tot temperaturen van minus 20°C. Daaronder krijg je geen garanties! Geef in het voorjaar organische mest of stikstofrijke kunstmest (bijvoorbeeld 12+10+18) en strooi er eventueel wat kalk bij.

Wanneer kan ik de druivenstok snoeien?

In december of januari worden alle zijtakken tot op 1 tot 2 ogen gesnoeid. Alleen de gesteltakken blijven gehandhaafd en mogen zich, zo lang er ruimte is, verlengen. In het artikel druiven snoeien geven we meer informatie.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor de website in de gaten. Daarnaast is hier informatie te vinden over evenementen en tuin ideeën.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Vitis vinifera

Familie

gewone druif

Latijnse familie

vinifera

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In winter terugsnoeien.

Bemesting

Organische mest en wat kalk in voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

licht kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Maximaal

500

Beschrijving

tot 5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groengeel

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni