Stoeptegel eruit, geveltuin erin: alle informatie over geveltuin aanleggen en geschikte planten
Als stadsbewoner heb je vaak maar een kleine buitenruimte, áls je er al eentje hebt. Om de vergroening van de steden te stimuleren wordt daarom steeds vaker toegestaan om een geveltuin aan te leggen. Soms helpen gemeentes zelfs een handje met de aanleg. Heb jij of wil jij een geveltuin? Lees alle tips voor een geveltuin aanvragen, een geveltuin aanleggen en de beste geveltuin planten.
Wat is een geveltuin?
Een geveltuin is eigenlijk een soort mini-tuin tegen de gevel van een huis of gebouw aan, veelal aan de straatkant van een woning. Vooral in de stad waar meer groen vaak gewenst is, is een geveltuin een ideale oplossing voor meer planten en bloemen. Een geveltuin kan vaak simpel worden aangelegd door een stoeptegel eruit te halen en beplanting ervoor in de plaats te zetten. Klimplanten die tegen een gevel aan groeien worden ook wel een groene gevel genoemd en valt ook wel onder verticaal tuinieren.
De regels voor een geveltuin aanvragen en geveltuin aanleggen
Voor het aanvragen van een geveltuin wisselen de regels per gemeente. Meestal mogen er voor het aanleggen van een geveltuin mogen er meestal een tot twee stoeptegels voor een huis weggehaald worden. Daarnaast is er soms een maximum hoogte voor de beplanting. Een belangrijke voorwaarde voor een geveltuin is dat er voldoende plek voor passerende voetgangers moet overblijven op de stoep.
Geveltuin aanvragen in de grootste steden van Nederland
In Amsterdam is een geveltuin aanvragen verplicht, maar daarna kan deze wel worden aangelegd voor jou. In Utrecht en Rotterdam is er geen toestemming nodig voor een geveltuin, maar dan zijn er wel een aantal spelregels voor een geveltuin. Woon je in Amsterdam? Dan vind je hier alle info over Amsterdamse geveltuinen. Dit zijn de regels voor Utrecht, Rotterdam, Groningen en Den Haag.
Beter van niet in een geveltuin
Er zijn een paar no go’s voor een geveltuin. Bomen of struiken met flinke wortels zijn niet handig, evenals giftige planten en woekeraars zoals bamboe. Hiermee krijg je geheid gedoe met de buren en daar is niemand blij mee. Let verder ook op met sommige klimplanten, deze kunnen namelijk schade brengen aan gevels. Duik hier goed in voordat je planten aanschaft, lees alle informatie bij klimplanten.
LEES OOK
Geveltuintjes kijken in Zwolle
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin
Het succes van de geveltuin is ook afhankelijk van de standplaats en de juiste planten hiervoor. Het maakt uit hoeveel zon of schaduw jouw gevel heeft. Daarnaast is er ook een verschil tussen vaste planten en eenjarigen: vaste planten komen elk jaar terug en eenjarigen moeten elk jaar opnieuw gezaaid worden. Bekijk een kort lijstje met goede planten per standplaats, met zowel eenjarigen als vaste planten:
- Op het noorden, dus veel in de schaduw: klimop, hosta, sleutelbloem, longkruid, klimhortensia, kruipend zenegroen, elfenbloem en hulst.
- Op het oosten of westen, dus half-schaduw: akelei, vingerhoedskruid, citroenmelisse, gebroken hartje, clematis, passiebloem, kleine maagdenpalm, kamperfoelie, Toscaanse jasmijn, druif, viooltje en heuchera.
- Op het zuiden, dus volop in de zon: muurbloem, leeuwenbek, zonnehoed, ooievaarsbek, lupine, kattenkruid, zonnebloem, lavendel, salie, Oost-Indische kers, stokroos en conference peer.
De stokroos gebruiken voor een geveltuin
Een van de bekendste en makkelijkste bloemen om een gevel op te fleuren is wel de stokroos, ook wel de Alcea Rosea. De stokroos bloeit van juli tot en met september en is er in veel vrolijke kleuren. Hij zaait zichzelf uit en blijft daarom terugkomen, soms op de meest onverwachte plekken. Ze worden rond de 150 cm hoog en zijn daarom mooi om achterin het geveltuintje, tegen de muur te zaaien. Vergeet ‘m niet regelmatig water te geven en wat te ondersteunen als ie op zijn langst is.
Geveltuin planten kopen
Zelf aan de slag met een geveltuin, bekijk de mooiste geveltuin planten en zaden voor geschikte planten voor een geveltuin en geniet binnenkort van jouw eigen geveltuintje.
Bron: beeld: Unsplash