Oprit-ideeën nodig? Inspiratie vind je hier

Voorzijde van het huis met pad, appelbomen, sering, rozen en een klimroos. Stoel Ikea.  Beeld vtwonen TUIN special 5 | styling en fotografie Vivian Hoebe | tekst Mirjam Rosema-Verhulst
Beeld vtwonen TUIN special 5 | styling en fotografie Vivian Hoebe | tekst Mirjam Rosema-Verhulst

Een oprit om de auto op te parkeren, fijn! Maar een oprit is meer dan een parkeerplaats; het is de toegang naar de woning. En dat mag er dus best mooi uitzien. Ideeën en voorbeelden om van een voortuin met oprit een echte blikvanger te maken vind je in dit artikel.

Lees verder onder de advertentie

Ideeën voor bestrating van de oprit

Stap één voor een mooie oprit is de bestrating. De bestrating bedekt (bijna) het hele oppervlak van de grond en vormt daarmee de basis van het ontwerp. Gelukkig is er genoeg te kiezen. Let wel op dat de bestrating het gewicht van een auto moet kunnen dragen. De tegels of stenen moeten daarom minimaal 6 centimeter dik zijn, dan zijn ze sterk genoeg. Daarnaast is het belangrijk om een stevig legverband te kiezen. Een elleboogverband of visgraatverband is bijvoorbeeld zeer geschikt voor een oprit. Ga je voor tegels? Ga dan voor een grootte van maximaal 60×60 centimeter. Qua bestrating voor de oprit kun je kiezen uit de volgende soorten:

  • Beton

Eén van de meest populaire materialen voor het bestraten van de oprit is beton. En dat is niet gek, beton is namelijk vorstbestendig en relatief zwaar. Daardoor heeft het een hoge draagkracht én is het materiaal slijtvast. Beton is er in allerlei soorten en maten. Ga je voor een strakke look met antraciet betontegels of kies je liever een meer landelijke uitstraling met getrommelde betonnen klinkers? Bij een industriële of moderne woning is beton (laten) storten ook een mooi oprit-idee, zo krijg je een naadloze oprit zonder onkruid.

Lees verder onder de advertentie
  • Gebakken bestrating

Een ander veelgebruikt idee voor de oprit is gebakken bestrating, vooral bekend als ‘bakstenen’. Deze bestrating wordt gemaakt van gebakken klei en kom je regelmatig tegen in oude stadscentra. Niet gek, want gebakken klinkers zijn onderhoudsvriendelijk en gaan lang mee. Voor een karakteristiek uiterlijk kies je voor oude gebakken bestrating met kleurverschil en afgebrokkelde randen. Wil je een moderne look? Kies dan nieuwe bakstenen, deze hebben een meer effen kleur en zorgen daardoor voor een strakkere uitstraling. Of ga een stapje verder en maak speels patroon met een combinatie van de twee.

  • Natuursteen
Lees verder onder de advertentie

Liever in mediterrane sferen? Dan is een oprit van stevig natuursteen, zoals graniet of hardsteen, een goed idee. Dit zijn stenen die rechtstreeks uit de natuur komen en dus onregelmatig gevormd zijn. Daardoor krijgt ie een stijlvolle uitstraling met een uniek patroon. Fantastische oprit-inspiratie voor wie houdt van nét even wat anders!

  • Grind

Een oprit is niet bij uitstrek bestaat met tegels of stenen. Ook een oprit met grind biedt inspiratie! Omlijst de oprit bijvoorbeeld met plantenbakken en laat daartussenin grind storten. Of maak een verrassende combinatie en leg paden van betontegels met daaromheen grind.

Lees verder onder de advertentie

Ideeën voor een voortuin met oprit

Heb jij geen oprit aan de zijkant van het huis, maar is deze onderdeel van de voortuin? Geen zorgen, ook voor een oprit met tuin zijn er ideeën in overvloed. De aanwezigheid van planten voegt een extra element toe om van je oprit een echte eyecatcher te maken. Maak dus optimaal gebruik van de ruimte en neem voldoende groen mee in het tuinontwerp voor de voortuin met oprit. Plaats bijvoorbeeld plantenbakken met verschillende soorten kleurrijke bloemen. Staat er een muur langs de oprit? Laat daar klimop tegenaan groeien. Nog een mooi idee voor de oprit: omlijst de oprit met een haag of een rij bomen. Je kunt zelfs kiezen voor winterharde palmbomen voor een exotisch tintje. Combineer met andere winterharde planten en geniet het hele jaar van je groene oprit. Een fijn gezicht wanneer je thuiskomt en met je auto tussen het groen rijdt, toch?

Oprit-ideeën met carport

Bouw een carport over je oprit heen voor ultieme luxe. Zo staat je auto beschermd en stap jij droog uit wanneer het regent. Handig! Daarnaast voegt een carport of overkapping een extra dimensie toe aan het ontwerp van de oprit. Nóg meer mogelijkheden en ideeën voor de oprit dus. Ga voor een overkapping gemaakt van hout met een dak van dakpannen voor een landelijke uitstraling. Heb je de carport liever uit het zicht? Door er planten overheen te laten groeien wordt het een mooi onderdeel van de tuin. Bij een industriële woning past een strak design beter. Een stalen overkapping met dunne houten latten, bijvoorbeeld. Goede oprit-ideeën met een moderne look zijn bijvoorbeeld een stalen carport met glazen dak of zelfs een overkapping van gespannen textiel. Over blikvangers gesproken!

Ga je aan de slag met de oprit, ideeën zijn er genoeg. Check nog even handige tips voor de inrichting van de voortuin en aan de slag! En als je dan toch bezig bent, bekijk meteen hoe je een duurzame tuin maakt.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen TUIN special 5 | styling en fotografie Vivian Hoebe