Citroenmelisse

beeld vtwonen Beeld

De naam Melissa van de citroenmelisse Melissa officinalis komt uit het Grieks en betekent honingbij.

Lees verder onder de advertentie

Waarvoor wordt citroenmelisse gebruikt?

Deze plant heet natuurlijk Melissa officinalis omdat er veel bijen en hommels op de bloemetjes afkomen. Ze werden daarom al ruim voor het begin van onze jaartelling gebruikt om honing mee te maken. Ook voor de blaadjes hadden de oude Grieken een toepassing bedacht. Ze werden in urnen gelegd en verbrand. Met de rook verdoofden ze de bijen, zodat ze gemakkelijk de honing konden verzamelen. Meer weten over kruiden en wat je ermee kunt doen? Kijk bij soorten kruiden.

Hoe kun je citroenmelisse thee maken?

De citroenmelisse, Melissa officinalis, heeft ruwe bladeren die naar citroen gaan geuren als je erover wrijft. In de loop der eeuwen zijn er allerlei geneeskrachtige effecten aan dit kruid toegeschreven. Zo zouden enkele lieden uit de middeleeuwen die over de honderd jaar oud werden, ’s ochtends citroenmelisse thee hebben genuttigd. In het algemeen zou de citroenmelisse kruid een ontspannende werking hebben waardoor het tot op heden grote populariteit geniet. In de tuin, met name de kruidentuin, komen we citroenmelisse tegen. Het woekert behoorlijk, dus je hebt er altijd genoeg van om thee van te zetten of een paar fijngesneden blaadjes aan een salade of saus tot te voegen. Citroenmelisse thee zet je gemakkelijk door heet water over de takjes te gieten en het even te laten trekken. Lees meer bij kruidenthee uit eigen tuin.

Waar kan ik citroenmelisse planten?

Citroenmelisse staat het best op een enigszins vochtige plaats in de zon. De grond hoeft niet rijk bemest te zijn. Het plantje heeft weinig onderhoud nodig. In het voorjaar kun je het met een schop afsteken tot het formaat dat je wenst te hebben.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik citroenmelisse kweken?

Mochten de blaadjes van Melissa officinalis geel worden, dan krijgt de plant onvoldoende water. Je kunt hem vaker begieten of verplaatsen naar een plaats die wat minder in de zon ligt. Lees ook eens het interessante artikel over planten water geven. Wil je meer weten over hoe je citroenmelisse kweekt? Kijk dan bij kruiden kweken.

Wil je citroenmelisse kopen? Klik dan bovenaan op de bestelknop!

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Melissa officinalis

Familie

citroenmelisse

Latijnse familie

officinalis

Onderhoud

Verzorging

Eventueel afsteken tot gewenst formaat.

Snoeien

Oude stengels afknippen in voorjaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

alle normale tuingrond

Vochtigheid

gemiddeld tot vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

0,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

wit tot geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober

Lees verder onder de advertentie