Klein maar o zo fijn: inspiratie voor het inrichten van een patio

Buitentegels Solostone Uni Composite mix, 70x70x3,2 cm per m² € 69,95. M.m.v. basiclabel.nl (fauteuils Wisp van BePureHome), com-anders.nl (bank, vogelkooi), vtwonen.nl (bijzettafel van Serax, beker, grijze betonlook bloempot), deens.nl (terrakleurige matras van Madam Stoltz). Beeld vtwonen 04-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Marlies Does | dotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 04-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Marlies Does | dotografie Sjoerd Eickmans

Een patio is een binnenplaats of ommuurde tuin en beslaat vaak niet meer dan een paar vierkante meter. Juist door die beslotenheid biedt het alle mogelijkheden om er een oase van rust en schaduw van te maken. Het inrichten van een patio vraagt wel om een goed plan, want het wordt er al snel te vol. We helpen je hier graag bij met tips, voorbeelden en advies over de mooiste schaduwplanten, bestrating en kleuren.

Lees verder onder de advertentie

De patio indelen

Vaak is de patio de enige buitenruimte bij je huis en daarom wil je deze ruimte zo goed mogelijk benutten. Bovendien zie je een patio vaak vanuit meerdere plekken in huis: reden te meer om goed na te denken over een mooie én praktische inrichting.

Bepaal eerst waar je de patio graag voor wilt gebruiken. Wil je er kunnen eten, dan nemen een tafel en stoelen vaak al behoorlijk wat plek in. En al aan een buitenkeuken gedacht? Lekker loungen kan natuurlijk ook. Vind je het fijn om op warme zomerdagen heerlijk de schaduw op te zoeken, of uit de wind te kunnen zitten in het vroege voorjaar? Kijk dan of de ruimte groot genoeg is voor een loungebank of dat een paar losse relaxstoelen misschien handiger zijn. Nog idealer is een bank of tafel op maat (laten) maken om zo optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte.

Denk bij het inrichten van de patio ook meteen na over een wateraansluiting. Een kraan om een tuinslang op aan te sluiten voor het bewateren van de planten is enorm praktisch en bespaart je heen en weer lopen met een volle gieter. Stroomaansluiting voor tuinverlichting is ook handig.

Lees verder onder de advertentie

Bestrating in een binnentuin

In een patio liggen meestal tegels of grind, dit is het meest praktisch in een kleine buitenruimte. Met bestrating kun je ook een paar goede trucs uithalen om de ruimte groter te laten lijken:

  • Kies voor een grotere tegel, dan oogt de ruimte groter. En hoe groter de tegel, des te minder voegen. Dit geeft ook meer rust. Kies minimaal voor het formaat 60 x 60 cm. Check hier de nieuwste vtwonen tegelcollectie.
  • Wissel tegels af met grind of split, dit maakt het beeld wat minder eentonig en zorgt ook voor een betere afwatering.
  • Heb je een muur rondom de patio? Stem de kleur van de muur dan af op de vloer en gebruik het liefst een lichte kleur, zoals wit of grijs. Voer deze kleuren ook weer door in de meubels en accessoires. Een rustige patio oogt groter.
  • Niet alleen het formaat van de tegel heeft invloed op de ruimte, ook het patroon en de vorm. Een smalle patio maak je breder door rechthoekige tegels in de breedte te leggen en vice versa als je de ruimte juist langer wilt laten lijken. Ga voor simpel en vermijd ingewikkelde legpatronen. Lees meer over soorten legpatronen en het effect ervan.

Kleur in de patio

Een patio is een besloten plek en zal daarom vaak schaduwrijk zijn. Om de patio niet te donker te laten ogen, kies je voor lichte kleuren. Prop de patio niet vol met accessoires, maar zoek afwisseling door het gebruik van verschillende materialen en texturen in dezelfde lichte kleur. Of combineer wit en grijs met één andere kleur, zoals zwart.

Lees verder onder de advertentie

Hout is ook een mooi materiaal om te combineren met de ‘harde’ tegels en lichte kleuren. Gebruik hout voor plantenbakken, muren of tuinmeubilair. Saai wordt het nooit als je een paar fijne sfeermakers toevoegt.

Van links naar rechts: antracietgrijze pot met varen, betongrijze cilindrische pot (intratuin.nl). Sanseveria Bacularis, hoge zwarte pot Pure Grade High van Elho (fonq.nl). Bamboe, antracietgrijze kubuspot, Strelitzia Nicolai, zwarte pot Greenville van Elho (intratuin.nl). Strelitzia Nicolai rechts, langwerpig kussen Xeo met zwart-wit-goud dessin (loods5.nl). Zwarte gieter van House Doctor (fonq.nl). Zwart gebeitste houten vlonders op vloer (praxis.nl). Zwarte beits Cetabever (karwei.nl). Beeld vtwonen tuin special 01-2020 | styling Moniek Visser | fotografe Danique van Kesteren
Beeld vtwonen tuin special 01-2020 | styling Moniek Visser | fotografe Danique van Kesteren

Met planten de patio inrichten

Maak van de patio een groene oase door lekker veel planten of zelfs een boom toe te voegen. Benut de muren rondom de binnentuin door de hoogte in te gaan met klimplanten, potten aan de muur en plantenbakken in verschillende hoogtes. Deze hoogteverschillen maken de patiotuin levendig en nóg aantrekkelijker om naar te kijken.

Lees verder onder de advertentie

Niet alle buitenplanten zijn geschikt voor een patio. Gebruik vooral planten die goed in de halfschaduw of schaduw kunnen staan, zoals:

Wil je graag een klimplant tegen een muur? Dan zijn klimop, clematis en blauwe regen heel geschikt voor een patio.

Lees verder onder de advertentie

Boom in patio

Houd je van bomen of wil je een echt statement in de patio maken, of zoek je een natuurlijke bescherming tegen de zon? Dan kan een boom ook prima in een patio. Denk bijvoorbeeld aan de esdoorn, krentenboom, magnolia of kleine fruitboom. Lees hiervoor zeker even het artikel wat is een leuke boom voor in de tuin?

Moois om de patio mee in te richten...