Snoeikalender

In deze snoeikalender vind je per maand de te snoeien planten, bomen en struiken en hoe je ze dan kunt snoeien.

Tip: Kwalitatief snoeigereedschap is belangrijk om aan de slag te gaan, deze vind je in onze shop.

Wanneer je gaat snoeien hangt af van de functie van de plant. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, blad, herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien. Daar lees je meer over bij wanneer snoeien en hoe snoeien.

Januari

Februari

 • Fruitbomen (zoals appels en peren): Rond februari als het niet vriest, om lucht in de kroon te krijgen. Lees hier meer over in het artikel fruitbomen snoeien.

Maart

 • Rozen: Doorbloeiende rozen vanaf de eerste week maart, als het niet vriest, vijf millimeter boven een knop. Zomerbloeiers na de bloei. Lees meer bij rozen snoeien.
 • Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum): Na de bloei in maart, tot op 3-4 bladpaarogen.
 • Lavendel: Vanaf half maart tot begin april. Lees meer bij lavendel snoeien.
 • Boltrompetboom (Catalpa): Eens in de twee jaar in maart. Lees meer bij catalpa snoeien.
 • Caryopteris: Half maart als het niet vriest.
 • Pluimhortensia Hydrangea paniculata en Hydrangea macrophylla ‘Annebelle’: Half maart als het niet vriest. Lees hier meer over in het artikel hortensia snoeien.
 • Leilinde (Tilia): Eens in de twee jaar in maart. Kijk bij leilinde snoeien.
 • Vlinderstuik (Buddleja davidii): Vanaf half maart tot eind april (zodra er geen periodes met zware nachtvorst meer voorkomen) tot op een of twee knoppen. Lees meer bij vlinderstruik snoeien.

Mei

 • Buxus: Na half mei, lees meer hierover in het artikel buxus snoeien.
 • Hagen: Na half mei, maar in ieder geval vóór 21 juni, omdat de planten daarna een nieuwe groei-impuls krijgen. Lees meer bij haag snoeien.
 • Winterheide (Erica carnea): Na half mei.
 • Steenvruchtbomen: In april/mei of augustus/september. Lees hier meer over bij fruitbomen snoeien.

Juli

 • Blauweregen (Wisteria): Tot op vijf takken terugknippen. Kijk bij blauwe regen snoeien.
 • Vaste planten als ridderspoor (Delphinium), vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbeksoorten (Geranium), klokjesbloem (Campanula) en korenbloem (Centaurea): Voor een tweede bloei terugknippen vanaf begin juli. Kijk voor een video bij vaste planten snoeien.
 • Berk (Betula): In de zomer of de herfst. Kijk bij boom snoeien.
 • Esdoorn (Acer): In de zomer of de herfst. Kijk bij boom snoeien.
 • Notenbomen (walnoot Juglans regia en hazelaar Corylus avellana): In de zomer of de herfst.
 • Haagbeuk (Carpinus betulus): In de zomer of de herfst. Lees meer bij beukenhaag snoeien.

Augustus

Voor de kalender voor het onderhoud van de gehele tuin kijk je in onze tuinkalender.

Direct online snoeigereedschap bestellen? De collectie snoeigereedschap vind je onze shop.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Johan Braaksma op 25 november 2018 om 13:25

Hallo,

Ik heb 3 bolacacia's in de tuin staan . Ik wil ze wel gaan snoeien maar is dit wel verstandig zo vlak voor de winter?

Gr Johan,

>

vtwonen op 3 januari 2019 om 16:30

Beste Johan,
Het beste snoeimoment is het vroege voorjaar, eind februari/ begin maart. Dit om vorstschade te voorkomen. Veel succes!
Groet,
vtwonen

>

H.Rodink op 1 april 2018 om 13:30

Ik zit altijd te knoeien met mijn pruimenboom snoei . ik ben er eerlijk gezegd een beetje bang voor.
Ik zou graag zou wat eenvoudige wat eenvoudige regels voor de snoei.

gr Harry.

>

vtwonen op 12 april 2018 om 07:46

Dag Harry. Lastig hè? Nu is een prima moment om de pruim te snoeien. Je kunt ook voor een moment na de oogst gaan, in augustus en september. Persoonlijk kies ik daar altijd zelf voor omdat er dan geen bloemen of knopjes sneuvelen, dat vind ik toch altijd wat zonde. Over de snoeiwijze, bekijk eens de instructievideo op https://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/fruitboom-snoeien/.

>

Cat op 26 januari 2018 om 15:01

Hallo, Het is natuurlijk een vreselijk zachte winter en alles begint alweer uit te lopen. Kan ik nu al hortensia's gaan snoeien (daar zitten inmiddels al grote knoppen aan en ik wil de helft van de takken helemaal kort afknippen)? En kan ik de Catalpa al snoeien? Is de snoeikalender überhaupt nog up to date met de klimaatsverandering? Alvast bedankt voor je reactie, met vriendelijke groet, Cat

>

vtwonen op 15 februari 2018 om 10:48

Hallo, een heleboel vragen in één. Om maar te beginnen met je vraag over de klimaatverandering. De snoeimomenten zijn bedoeld als leidraad. Om doodbloeden en ziektes te voorkomen en ziektes te vermijden. Sommige kwekers snoeien het hele jaar door. Als je de reden van het snoeimoment kent, weet je ook of het kan op het door jou bedachte moment. Ik ga er even vanuit dat je de bolcatalpa bedoelt. Mijn ervaring is dat je deze beter te vroeg kan snoeien dan te laat. De jonge boompjes daar gelaten, die zijn nog wat gevoelig voor invriezen (en aangezien er nog wat vorst voor de deur staat…). Je kunt de hortensia nu best flink terugsnoeien (op een vorstvrije dag), maar bedenk dan wel dat je al die prachtige knoppen eruit snoeit! Je kunt ook nu de helft doen en de rest volgend jaar. Succes!

>

Bob Claus op 16 oktober 2017 om 15:53

L.s. achter in mijn tuin staan een kersenboom en pruimenboom pal naast elkaar. Pruimenboom heeft flinke stam en is tot ca. 4 mtr hoog doorgegroeid. Ik wil deze inkorten tot ca. 2 mtr hoogte. Ook de kersenboom trouwens die er pal naast staat.
Kan ik dit straffeloos doen en heeft u nog adviezen voor mij? Wil dit in april mei gaan doen overigens.
Hoor graag van u en Dank bij voorbaat. Bob.

>

vtwonen op 31 oktober 2017 om 14:18

Hoi Bob. Ik zou niet zomaar de zaag erin zetten, grote kans dat de bomen dit niet overleven. Ben je gehecht aan de bomen? Vraag dan een specialist. Fruitbomen zijn niet makkelijk om te snoeien. Gaat het je om het fruit, dan kun je de boom beter vervangen door een nieuwe waarbij je keuze hebt uit tal van rassen; ze geven waarschijnlijk volgend jaar al fruit. Overigens geldt voor beide bomen dat je ze het beste in de zomer kunt snoeien. Maar in jouw geval zou de specialist je kunnen vertellen wat wel en niet kan.

>

bea kugel op 4 september 2017 om 21:35

wanneer mag ik de sering snoeien en kan ik rozen en hortensia"s nu verpoten

>

vtwonen op 8 september 2017 om 13:03

Beste Bea. Hier vind je het antwoord op je eerste vraag: https://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/sering-snoeien/. Wat betreft verplanten, dat is nu de ideale tijd. De sapstroom is laag dus de plant kan al zijn energie steken in het wortelen op zijn nieuwe plek.

>

Henk Lieverdink op 31 juli 2017 om 14:43

Ik heb twee jaar geleden een Callistemon(lampenpoetser) gekregen.Heeft prachtig gebloeid maar wordt veel te groot op dat dunnen stammetje. Mag ik of hoe moet ik deze snoeien?

>

vtwonen op 28 augustus 2017 om 11:12

Beste Henk, voor zover ik weet mag je bij deze exoot alleen de nieuwe scheuten wegknippen. Informeer eens bij de kweker hoe zij dit soort dingen doen, die weten vast raad.

>

Anoniem op 20 april 2017 om 11:54

Is het snoeien van grootbladige lindebomen in april, mei een nieuw gezichtspunt? Dat is bij mij gebeurd deze week bij lindes op een historisch dorpsplein. De bomen proberen blad te krijgen en zijn nu natuurlijk totaal in de war. Graag uw mening/

>

Anoniem op 9 mei 2017 om 11:17

Beste, over het algemeen worden leilinden in januari gesnoeid als het niet vriest, maar dit klusje kan ook in april. De bomen kunnen daar goed tegen en zullen er niet van in de war raken.

>

Anoniem op 25 maart 2017 om 12:45

Geachte medewerker,

wij hebben een Boerenjasmijn gekregen van een kennis, omdat deze bij haar nooit bloeide.
Deze hebben we nu enkele jaren, maar bij ons heeft deze struik ook nooit gebloeid. De struik is al twee keer verplaatst, omdat we dachten aan een verkeerde plek. Wij hebben zandgrond, dus de struik staat nooit te nat.
Wat is de reden dat de struik nooit bloeit en hoe moeten we de struik snoeien?
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.

Vriendelijke groet,


Emiel van den Dungen

>

Anoniem op 7 april 2017 om 07:07

Beste, een jasmijn (Philadelphus) zal op een zonnige plek beter bloeien dan in de schaduw. Hij kan tegen normale tuingrond. Jouw plant kan een stek geweest zijn die niet of nauwelijks gaat bloeien. We zouden bij een vertrouwd adres een nieuw exemplaar kopen.

>

Anoniem op 26 juli 2016 om 15:56

Deze week heb ik sinds de 8 jaar dat we hier wonen twee Rododendrons flink terug gesnoeid. Er zaten nl. heel veel zwarte knoppen in en ik kreeg het advies v.d. buurvrouw om alle takken met zwarte knoppen er uit te knippen onder de zwarte knop.
Nu lees ik op jullie site dat dit in maart had moeten gebeuren.... Gaan ze het nu wel redden?
Er staat nog 1 rododendron met zwarte knoppen. Is het beter die te behandelen tegen de beetjes zoals jullie adviseren en pas te snoeien in maart?

>

Anoniem op 18 augustus 2016 om 11:18

Hoi Corinne, je moet de cyclus doorbreken van de beestjes. Die zitten in de knoppen. Breek de zwarte knoppen altijd weg. Niet aangetaste knoppen kun je laten zitten. Het komend jaar zal de struik dan weinig of niet bloeien. En volg dan komend jaar onze tips. ~Marie

>

Anoniem op 20 november 2015 om 08:42

Hoi Caroline, winterbloeier na de bloei, of aan het eind van de winter. Knotten van een oude boom is erg drastisch, het kost de boom dan veel energie om nieuwe takken te maken. Soms heeft hij daar de kracht niet voor. Dun de kroon uit, snoei een gedeelte van de takken terug tot op de knot, de rest doe je volgend jaar. Zo blijft de boom mooi in vorm. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties