Snoeikalender

In deze snoeikalender vind je per maand de te snoeien planten, bomen en struiken en hoe je ze dan kunt snoeien.

Tip: Kwalitatief snoeigereedschap is belangrijk om aan de slag te gaan, deze vind je in onze shop.

Wanneer je gaat snoeien hangt af van de functie van de plant. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, blad, herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien. Daar lees je meer over bij wanneer snoeien en hoe snoeien.

Januari

Februari

 • Fruitbomen (zoals appels en peren): Rond februari als het niet vriest, om lucht in de kroon te krijgen. Lees hier meer over in het artikel fruitbomen snoeien.

Maart

 • Rozen: Doorbloeiende rozen vanaf de eerste week maart, als het niet vriest, vijf millimeter boven een knop. Zomerbloeiers na de bloei. Lees meer bij rozen snoeien.
 • Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum): Na de bloei in maart, tot op 3-4 bladpaarogen.
 • Lavendel: Vanaf half maart tot begin april. Lees meer bij lavendel snoeien.
 • Boltrompetboom (Catalpa): Eens in de twee jaar in maart. Lees meer bij catalpa snoeien.
 • Caryopteris: Half maart als het niet vriest.
 • Pluimhortensia Hydrangea paniculata en Hydrangea macrophylla ‘Annebelle’: Half maart als het niet vriest. Lees hier meer over in het artikel hortensia snoeien.
 • Leilinde (Tilia): Eens in de twee jaar in maart. Kijk bij leilinde snoeien.
 • Vlinderstuik (Buddleja davidii): Vanaf half maart tot eind april (zodra er geen periodes met zware nachtvorst meer voorkomen) tot op een of twee knoppen. Lees meer bij vlinderstruik snoeien.

Mei

 • Buxus: Na half mei, lees meer hierover in het artikel buxus snoeien.
 • Hagen: Na half mei, maar in ieder geval vóór 21 juni, omdat de planten daarna een nieuwe groei-impuls krijgen. Lees meer bij haag snoeien.
 • Winterheide (Erica carnea): Na half mei.
 • Steenvruchtbomen: In april/mei of augustus/september. Lees hier meer over bij fruitbomen snoeien.

Juli

 • Blauweregen (Wisteria): Tot op vijf takken terugknippen. Kijk bij blauwe regen snoeien.
 • Vaste planten als ridderspoor (Delphinium), vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbeksoorten (Geranium), klokjesbloem (Campanula) en korenbloem (Centaurea): Voor een tweede bloei terugknippen vanaf begin juli. Kijk voor een video bij vaste planten snoeien.
 • Berk (Betula): In de zomer of de herfst. Kijk bij boom snoeien.
 • Esdoorn (Acer): In de zomer of de herfst. Kijk bij boom snoeien.
 • Notenbomen (walnoot Juglans regia en hazelaar Corylus avellana): In de zomer of de herfst.
 • Haagbeuk (Carpinus betulus): In de zomer of de herfst. Lees meer bij beukenhaag snoeien.

Augustus

Voor de kalender voor het onderhoud van de gehele tuin kijk je in onze tuinkalender.

Direct online snoeigereedschap bestellen? De collectie snoeigereedschap vind je onze shop.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 17 februari 2013 om 16:52

Graag zou ik van u vernemen of ik een goudiep in deze tijd van het jaar kan snoeien?
U alvast dankende voor het antwoord veblijf ik.

J.heinink

op 18 februari 2013 om 16:50

Beste J. Heinink, een goudiep kun je het beste snoeien in het voorjaar, voordat de plant uitloopt. Dankzij de kale takken kun je het beste zien waar je moet snoeien. Nu is dus de goede tijd, maar let wel op dat het niet vriest! Met vriendlijke groet, Kristel (tuinieren.nl)

Anoniem op 21 maart 2013 om 10:05

Wij hebben een prachtige plant in onze tuin en ik denk dat het de nachtschone is! kan ik deze ook nu (voorjaar) snoeien?

groeten Van Breenen

op 25 maart 2013 om 15:35

Naar mijn weten is nachtschone een knol die onze winters niet overleeft. Misschien dat het toch een ander soort is? Stuur eens een foto, dan denken wij mee!

Anoniem op 28 maart 2013 om 15:21

Nachtschone (Mirabilis japala L.)
De familie van de Nyctaginaceën (de nachtschoneachtigen)
kent twee geslachten waartoe vooral sierplanten
behoren: de Bougainville en de Mirabilis;
daarnaast is er nog een derde geslacht Pisonia van
vooral groenten en kruiden. In zijn geheel kent de
familie zo’n 300 soorten, die vooral in de tropen
van Zuid-Amerika, Afrika en Azië voorkomen.

De Nachtschone sterft in het late najaar af en overwintert
op haar penwortel; in onze streken moet je de
plant beschermen door de penwortel uit te spitten en
vorstvrij op te slaan; door uitzaai levert de plant zelf
ook een rijkdom aan bloeiende planten.

Miscchien heeft u er iets aan!

Anoniem op 27 mei 2013 om 16:49

Ik heb twee jaar geleden een wilg gekocht en dacht dat het een treurwilg was, maar hij groeit alleen maar omhoog. Kan ik hem met selectief snoeien laten treuren, of gaan nieuwe loten toch weer omhoog? Wanneer kan ik de wilg het best snoeien?

op 10 juni 2013 om 14:21

Hoi Chris, een treurwilg moet inderdaad gaan hangen. Heb je een foto van de boom? Een echte treurwilg wordt wel 10m hoog, of heb je een treurkatje? Bij deze soort kan de onderstam uitlopen, die groeit inderdaad recht omhoog. Marie

Anoniem op 13 juli 2013 om 14:54

Hallo, ik nu voor het 2e jaar een kersenstruik op mijn balkon staan heb dit jaar heerlijke kersen gehad , maar moet ik hem nu gaan snoeien en hoever dan wel , grt Marian

op 15 juli 2013 om 10:44

Dag Marian, over het algemeen heeft een kers niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe je dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. In de plantenindex vind je meer over soorten kersenstruiken en hun onderhoud.

Anoniem op 15 juli 2013 om 11:59

Dank je wel ,ik twijfelde een beetje maar weet het nu in elk geval

Bedankt hoor

Anoniem op 29 augustus 2013 om 09:40

Ik heb nu 3 blauwe regens. Eerder nooit gesnoeid. De laatste 2 zijn tegelijk in Belgíë gekocht, ik weet niet of ze van dezelfde soort zijn. Nu had ik nooit blauwe bloemen aan de eerste en snapte niet hoe dat na 3 jaar nog zo kan zijn, maar nu weet ik dus dat ik ze moet snoeien om mooie bloemen te krijgen. Alleen ik lees overal wat anders: voor de bloei dus in maart, in augustus (lees ik op die uit België komen) en daarvan heeft er 1 onverwachts in juli gebloeid en hier lees ik in januari. Wat is nu de beste tijd om te snoeien? Kan iemand mij helpen?

op 11 september 2013 om 16:44

Het lijkt een mysterie, snoeien van blauwe regen. Wij hebben het meeste succes met deze snoeitijden: snoei in de winter de zijtakken terug op de hoofdtakken, tot ca. 7 ogen. Laat deze uitlopen en snoei ze in juni weer terug. Helemaal onderaan het artikel blauweregen snoeien lees je meer vragen en antwoorden over blauweregens, succes!

Anoniem op 30 september 2013 om 12:24

Halo, wanneer en hoe snoei ik de bramen- en frambozenstruiken/takken? Gek genoeg moeten sommige frambozen nog rijp worden…..en wat doe ik dan? Worden die in de herfst nog rijp of niet? Wie weet hierop antwoord?
mvg, C

op 3 oktober 2013 om 11:22

Hoi Carry, er zijn zomerframbozen en herstframbozen. Waarschijnlijk heb je een herfstframboos, deze rijpen vanaf begin augustus tot de eerste nachtvorst. Herfstframbozen snoei je in maart (zomerframbozen direct na de bloei). Bramen kun je na de oogst snoeien (of in het vroege voorjaar), snoei de takken die het afgelopen seizoen hebben gebloeid, takken die ziek, dood en beschadig eraf en laat de jonge takken zitten.

Anoniem op 4 oktober 2013 om 12:24

hoe en wanneer moet de campsis gesnoeid worden?
kan iemand mij dat vertellen?
ansje.

op 4 oktober 2013 om 13:27

Dag Ansje, je kunt de Campsis snoeien in het voorjaar, maar dat hoeft niet. Fors terugsnoeien is geen probleem. lees hier meer over de verzorging van de Campsis.

Anoniem op 23 oktober 2013 om 11:54

Wanneer moet ik mijn Japanse wijnbes snoeien.
Kan iemand mij dat vertellen

op 1 november 2013 om 14:41

De beste tijd is na de pluk tot/ met november als het niet vriest. Je kunt dus meteen aan de slag!

Anoniem op 3 november 2013 om 21:07

Dat is vreemd. Bij het verzorgingskaartje van de gekochte leilinde (tilia) staat dat snoeien van nov-feb moet. Op de site in maart.

op 6 november 2013 om 16:11

Dag Sandra, het kan allebei. Als je pas snoeit in maart, heb je het langst profijt van de zijtakken die de inkijk tegen gaan. Als dat niet de functie van de boom is, snoei je hem al in winter. Over het snoeien lees je meer bij leilinde snoeien.

Anoniem op 7 november 2013 om 19:33

Ik heb een bladverliezende kamperfoelie die behoorlijk is verwilderd. Kan ik die flink snoeien en wat is hiervoor de beste tijd?

op 14 november 2013 om 16:36

Snoeien van oude en lange bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Dit kan het beste half maart. Lees meer in de plantenindex.

Anoniem op 25 december 2013 om 11:12

Ik heb hier in de voortuin een acer staan die te veel takken heeft gevormd en ik graag een beetje kleiner in bolvorm zou terugsnoeien. Ik weet dat een acer pas in de zomer of late najaar kan, maar voor een vormsnoei? Vooral nu is het goed te zien. Hij is verleden jaar een beetje bijgeknipt en daar heeft hij niet onder geleden, dat was in het voorjaar. Ik zou vooral de zijtakken inkorten en zo een bolvorm maken.

op 8 januari 2014 om 13:36

Beste Daemen, het is nu vrij zacht, dat betekent dat jouw bomen al bezig kunnen zijn met sap omhoog te trekken. Nu snoeien zorgt dan voor dagenlang bloeden. Markeer de takken die je wilt snoeien met verf of lintjes, of maak een foto en geef hierop aan welke takken je later in het jaar weg kunt snoeien om de vorm te behouden. In de plantenindex kun je meer lezen over de Acer. Succes! Marie

Anoniem op 9 januari 2014 om 21:58

Dat is een goede tip, ik ga de takken markeren

Anoniem op 30 januari 2014 om 16:09

heb een pinus nu 50cm.hoog wil hem graag terrugsnoeien tot bonsai, hoe werkt dit?

op 7 februari 2014 om 10:54

Hallo Theo. Je kunt de onderste takken kaalknippen, eventueel takken uitbuigen en de jonge groeischeuten in april/mei afbreken. Als het heel strak moet, dan nog eens extra met een schaar afknippen. Hier krijgen de naalden wel bruine randen van.

Anoniem op 16 februari 2014 om 11:42

ik heb een Ginkgo Biloba (Japanse notenboom) en moet wat teruggesnoeid worden (de bol wordt te groot). Normaal zou hij nu gesnoeid kunne worden maar gezien de warme winter van dit jaar vraag ik me af of dit verstandig is.
Daarnaast de vraag wat de beste methode is om te snoeien? (net na een vertakking/knop?)
Dank voor een reactie.

op 20 februari 2014 om 10:53

Beste Heico, heb je echt een Ginkgo staan? Deze groeien niet hard en zijn niet snel te groot. Snoeien kan nu, zolang er nog geen blad aan zit. Een Ginkgo heeft blad als een eendenpoot, lees meer in de plantenindex.

Anoniem op 11 maart 2014 om 20:21

Ik heb sinds kort het tuiniervirus. Ben van alles in potjes aan het groeien. Nu de voortuin….jarenlang meer dan slecht onderhouden en nu de spirit om er wat aan te doen. Echter er staat van alles in geplant wat ik niet weet wat het is en wat ik ermee moet doen. Mijn eerste vraag hier gaat over een roos. Hoe kom ik erachter wat voor een soort roos het is? U geeft aan om een foto te sturen, maar naar welk adres mag ik dat sturen?

op 12 maart 2014 om 14:56

Hallo Monica, wat leuk dat je nu aan het tuinieren geslagen bent! Je kunt een foto mailen naar info@tuinieren.nl of op Facebook plaatsen, dan zullen we kijken of wij de roos herkennen. Misschien kun je al vinden wat voor soort het is door ons artikel over soorten rozen te lezen? Ook in de plantenindex kun je planten opzoeken. Misschien vind je het ook leuk om je aan te melden voor onze nieuwsbrief, dan krijg je elke maandag een handige tuintip.

Anoniem op 7 april 2014 om 15:17

Hallo,

Van onze Goudiep willen wij een onderste paar takken afknippen. Wat is daar de beste tijd voor?

op 10 april 2014 om 16:06

Hoi Corrie. Dat kan nu. Weet je dat goudiep heel goed slank te houden is, door niet de hele takken weg te halen, maar een stukje te laten zitten? Hij groeit uit zichzelf al smal omhoog, knip de nieuwe scheuten terug tot de gewenste breedte.

Anoniem op 1 mei 2014 om 15:49

hallo.

ik heb in mijn tuin 4 klimrozen staan die het hele jaar koppen krijgen.

het probleem is dat er weinig hoofdtakken zijn,een of twee per struik.
en daardoor niet dicht kan groeien ,
weet nu niet wat ik het beste kan doen,

hebben jullie een handige tip hiervoor.

op 9 mei 2014 om 16:27

Beste Peter, als je de muur goed bedekt wilt hebben, moet je kiezen voor een paar hoofdtakken. Nieuwe takken groeien vanaf juni uit de grond. Dit zijn dus niet altijd de wilde scheuten. bekijk de video, dan wordt het je vast duidelijk: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/klimrozen-snoeien.

Anoniem op 27 augustus 2014 om 17:06

Mijn malus sierappel is ongeveer 3jr,
. Vorig jaar geplant en heeft rijk gebloeid,
. Dit jaar bijna niet gebloeid ook geen takken erbij gekomen. Moet o
Ik de top eruit halen om meer bloei te creëren? En wanneer moet dat . Typisch is dat de takken naar 1 kant groeien toch staat de boom helemaal vrij. Graag advies bvd

Anoniem op 10 september 2014 om 11:07

Beste Wijnanda , het eerste jaar dat een boom geplant is, bloeit hij vaak niet of minder. Hij is dan bezig met wortels te maken. Dat moet volgend jaar beter gaan. Bloemknoppen maakt de boom nu al .Ze zitten op de korte zijtakjes. Als je de top eruit haalt, gaat hij beter vertakken, kies een nieuwe toptak en bindt deze eventueel aan een stok omhoog als de boom nog hoger mag worden. En die rare zijtakken kun je inkorten, doe dit pas nadat hij gebloeid heeft, in het voorjaar dus. Anders mis je weer de bloesem.

Anoniem op 24 januari 2015 om 19:15

Wanneer kan ik het beste een ligusterbol snoeien?

op 30 januari 2015 om 13:55

Hoi Marianne, als je een mooie dichte bol wilt moet je meerdere keren per jaar snoeien. In de winter snoei je het meeste weg, om de vorm erin te krijgen. In de zomer scheer je de bol als het ware. Snoei niet als het hard vriest, blijf het weerbericht in de gaten houden. ~Marie

Anoniem op 6 maart 2015 om 12:42

aan mijn kersen boom komen elk jaar maar een paar kersen, hoe kan dit boom is 4 jaar oud

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 13:50

Beste Jose, voordat er kersen aan een boom groeien, moet de boom eerst bloesems hebben. Snoei een kers nooit in de winter, dan loop je de kans dat je de bloesem wegsnoeit. Bloesemknoppen zitten op een groepje bij elkaar, misschien zitten ze er dit jaar wel al in. Het duurt altijd een paar jaar voordat een boom bloesemknoppen maakt. Snoei in de zomer de toppen uit de zijtakken, dat stimuleert de aanleg van bloesem. http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/fruitboom-snoeien ~Marie

Anoniem op 9 augustus 2015 om 14:24

Hi, wij hebben een sering, vrij hoog, maar worden langzaam gek van uitloop op de stam en overal in de aarde. Regelmatig halen wij deze van de stam weg. Wat kunnen we hier het beste aan doen?
(We zijn de boom langzaam aan het snoeien om hem wat lager te maken)
Groet, marja

anneleenpeeters op 14 augustus 2015 om 12:00

Hoi Marja, de sering heeft een onuitroeibare zin in zich wortelopslag te maken. Wat je doet is goed, constant de uitlopers weghalen. Als je ze afbreekt in plaats van afknipt, komen ze niet meer terug op de stam. De uitlopers in de grond kun je uitsteken en uitdelen aan andere tuinvrienden. ~Marie

Anoniem op 14 oktober 2015 om 09:48

Wij hebben een taxushaag, van zo’n 2 meter hoog, in ons nieuwe huis. Onderin zijn er al aardig wat kale plekken.
Wanneer kunnen we deze het beste snoeien?
En wordt de Taxus dan weer voller onderin?

Groet Thera

Anoniem op 16 oktober 2015 om 08:42

Goedemorgen,

Ik heb 10 stamrozen gekregen in het voorjaar die prachtig hebben staan bloeien. Nu wil ik ze binnen zetten maar kan ik dan een stuk van de lange takken afknippen? Moet ik ze dan in het voorjaar alsnog snoeien?

Mvg LInda

anneleenpeeters op 19 oktober 2015 om 11:09

Hoi Thera, een rijk bezit een hoge taxushaag. Door bovenin te snoeien, dwing je de plant om ook onderin uit te lopen. Snoeien kan nu ook nog, alleen duurt het dan wel lang tot de haag opnieuw gaat uitlopen. Tot die tijd, (mei) kijk je tegen de kale haag aan. Zoek ook uit wat de oorzaak is van de kale plekken. Groeien er andere planten tegenaan? Krijgt de haag daar geen licht? Taxus loopt zelfs op het kale hout weer uit, maar dan moet hij wel voldoende licht, water en voeding krijgen. ~Marie

anneleenpeeters op 23 oktober 2015 om 14:27

Beste Linda, wat bedoel je met ‘binnen zetten”? Stamrozen kunnen gewoon buiten blijven, in de grond. De lange takken halveer je nu, in het voorjaar snoei je de rozen ‘zoals het hoort’ Succes! ~Marie

Anoniem op 29 oktober 2015 om 20:50

Graag zou ik van u vernemen hoe het komt dat de bladeren van mijn rhododendron geel worden en uitvallen, ze zijn 2 jaar geleden geplant in 2 grote polyester rood gekleurde bakken (1m x1mx1m), zou het kunnen dat de wortels tegen de zijkanten raken en dat daardoor de ruimte te klein is?
graag u mening.

anneleenpeeters op 6 november 2015 om 08:18

Hoi Marcel, dat zijn mooie ruime bakken. Een rhododendron maakt een compacte kluit, die kan echt nog niet klemgegroeid zijn tegen de randen van de pot. Het gele blad kan meerdere oorzaken hebben: te veel water, zitten er gaten in de bodem van de pot? Of te weinig mest. In de winter mesten heeft weinig zin, dat kan pas weer in het voorjaar. Ook kan er een klein insect in je plant wonen, spint. Droogte, dat geeft ook geel blad. In ieder geval zul je komende winter tegen een kale gele plant aan moeten kijken. ~Marie

Anoniem op 15 november 2015 om 14:57

Vraag: al 6 jaar een prunus autumnalis in de tuin, erg mooi! Wanneer snoeien? Hij wordt namelijk te vol, teveel blaadjes en neemt uitzicht weg. Bovendien vindt ik hem mooier met dunnere, en minder takken. Kan ik hem knotten, zoals bij wilgen?

anneleenpeeters op 20 november 2015 om 08:42

Hoi Caroline, winterbloeier na de bloei, of aan het eind van de winter. Knotten van een oude boom is erg drastisch, het kost de boom dan veel energie om nieuwe takken te maken. Soms heeft hij daar de kracht niet voor. Dun de kroon uit, snoei een gedeelte van de takken terug tot op de knot, de rest doe je volgend jaar. Zo blijft de boom mooi in vorm. ~Marie

Anoniem op 26 juli 2016 om 15:56

Deze week heb ik sinds de 8 jaar dat we hier wonen twee Rododendrons flink terug gesnoeid. Er zaten nl. heel veel zwarte knoppen in en ik kreeg het advies v.d. buurvrouw om alle takken met zwarte knoppen er uit te knippen onder de zwarte knop.
Nu lees ik op jullie site dat dit in maart had moeten gebeuren…. Gaan ze het nu wel redden?
Er staat nog 1 rododendron met zwarte knoppen. Is het beter die te behandelen tegen de beetjes zoals jullie adviseren en pas te snoeien in maart?

Hoi Corinne, je moet de cyclus doorbreken van de beestjes. Die zitten in de knoppen. Breek de zwarte knoppen altijd weg. Niet aangetaste knoppen kun je laten zitten. Het komend jaar zal de struik dan weinig of niet bloeien. En volg dan komend jaar onze tips. ~Marie

Anoniem op 25 maart 2017 om 12:45

Geachte medewerker,

wij hebben een Boerenjasmijn gekregen van een kennis, omdat deze bij haar nooit bloeide.
Deze hebben we nu enkele jaren, maar bij ons heeft deze struik ook nooit gebloeid. De struik is al twee keer verplaatst, omdat we dachten aan een verkeerde plek. Wij hebben zandgrond, dus de struik staat nooit te nat.
Wat is de reden dat de struik nooit bloeit en hoe moeten we de struik snoeien?
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.

Vriendelijke groet,

Emiel van den Dungen

Beste, een jasmijn (Philadelphus) zal op een zonnige plek beter bloeien dan in de schaduw. Hij kan tegen normale tuingrond. Jouw plant kan een stek geweest zijn die niet of nauwelijks gaat bloeien. We zouden bij een vertrouwd adres een nieuw exemplaar kopen.

Anoniem op 20 april 2017 om 11:54

Is het snoeien van grootbladige lindebomen in april, mei een nieuw gezichtspunt? Dat is bij mij gebeurd deze week bij lindes op een historisch dorpsplein. De bomen proberen blad te krijgen en zijn nu natuurlijk totaal in de war. Graag uw mening/

Beste, over het algemeen worden leilinden in januari gesnoeid als het niet vriest, maar dit klusje kan ook in april. De bomen kunnen daar goed tegen en zullen er niet van in de war raken.

Henk Lieverdink op 31 juli 2017 om 14:43

Ik heb twee jaar geleden een Callistemon(lampenpoetser) gekregen.Heeft prachtig gebloeid maar wordt veel te groot op dat dunnen stammetje. Mag ik of hoe moet ik deze snoeien?

Beste Henk, voor zover ik weet mag je bij deze exoot alleen de nieuwe scheuten wegknippen. Informeer eens bij de kweker hoe zij dit soort dingen doen, die weten vast raad.

bea kugel op 4 september 2017 om 21:35

wanneer mag ik de sering snoeien en kan ik rozen en hortensia"s nu verpoten

Beste Bea. Hier vind je het antwoord op je eerste vraag: https://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/sering-snoeien/. Wat betreft verplanten, dat is nu de ideale tijd. De sapstroom is laag dus de plant kan al zijn energie steken in het wortelen op zijn nieuwe plek.

Bob Claus op 16 oktober 2017 om 15:53

L.s. achter in mijn tuin staan een kersenboom en pruimenboom pal naast elkaar. Pruimenboom heeft flinke stam en is tot ca. 4 mtr hoog doorgegroeid. Ik wil deze inkorten tot ca. 2 mtr hoogte. Ook de kersenboom trouwens die er pal naast staat.
Kan ik dit straffeloos doen en heeft u nog adviezen voor mij? Wil dit in april mei gaan doen overigens.
Hoor graag van u en Dank bij voorbaat. Bob.

Hoi Bob. Ik zou niet zomaar de zaag erin zetten, grote kans dat de bomen dit niet overleven. Ben je gehecht aan de bomen? Vraag dan een specialist. Fruitbomen zijn niet makkelijk om te snoeien. Gaat het je om het fruit, dan kun je de boom beter vervangen door een nieuwe waarbij je keuze hebt uit tal van rassen; ze geven waarschijnlijk volgend jaar al fruit. Overigens geldt voor beide bomen dat je ze het beste in de zomer kunt snoeien. Maar in jouw geval zou de specialist je kunnen vertellen wat wel en niet kan.

Cat op 26 januari 2018 om 15:01

Hallo, Het is natuurlijk een vreselijk zachte winter en alles begint alweer uit te lopen. Kan ik nu al hortensia's gaan snoeien (daar zitten inmiddels al grote knoppen aan en ik wil de helft van de takken helemaal kort afknippen)? En kan ik de Catalpa al snoeien? Is de snoeikalender überhaupt nog up to date met de klimaatsverandering? Alvast bedankt voor je reactie, met vriendelijke groet, Cat

Hallo, een heleboel vragen in één. Om maar te beginnen met je vraag over de klimaatverandering. De snoeimomenten zijn bedoeld als leidraad. Om doodbloeden en ziektes te voorkomen en ziektes te vermijden. Sommige kwekers snoeien het hele jaar door. Als je de reden van het snoeimoment kent, weet je ook of het kan op het door jou bedachte moment. Ik ga er even vanuit dat je de bolcatalpa bedoelt. Mijn ervaring is dat je deze beter te vroeg kan snoeien dan te laat. De jonge boompjes daar gelaten, die zijn nog wat gevoelig voor invriezen (en aangezien er nog wat vorst voor de deur staat…). Je kunt de hortensia nu best flink terugsnoeien (op een vorstvrije dag), maar bedenk dan wel dat je al die prachtige knoppen eruit snoeit! Je kunt ook nu de helft doen en de rest volgend jaar. Succes!

H.Rodink op 1 april 2018 om 13:30

Ik zit altijd te knoeien met mijn pruimenboom snoei . ik ben er eerlijk gezegd een beetje bang voor.
Ik zou graag zou wat eenvoudige wat eenvoudige regels voor de snoei.

gr Harry.

Dag Harry. Lastig hè? Nu is een prima moment om de pruim te snoeien. Je kunt ook voor een moment na de oogst gaan, in augustus en september. Persoonlijk kies ik daar altijd zelf voor omdat er dan geen bloemen of knopjes sneuvelen, dat vind ik toch altijd wat zonde. Over de snoeiwijze, bekijk eens de instructievideo op https://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/fruitboom-snoeien/.

Johan Braaksma op 25 november 2018 om 13:25

Hallo,

Ik heb 3 bolacacia's in de tuin staan . Ik wil ze wel gaan snoeien maar is dit wel verstandig zo vlak voor de winter?

Gr Johan,

Beste Johan,
Het beste snoeimoment is het vroege voorjaar, eind februari/ begin maart. Dit om vorstschade te voorkomen. Veel succes!
Groet,
vtwonen