Haagbeuk

beeld vtwonen Beeld

Is de Carpinus betulus geschikt als haagplant?

Een haagbeuk, Carpinus betulus, wordt vooral ’s winters vaak voor een beuk aangezien. Zowel schors, blad als knoppen lijken erg veel op elkaar. Maar de beuk is niet eens directe familie. De haagbeuk is veel nauwer verwant aan berk, hazelaar en andere katjesdragers. Zoals de naam al duidelijk maakt, is de haagbeuk in tuinen vooral bekend als haagplant. Dat dankt hij aan z’n eigenschap dat hij op beschutte plekken een deel van zijn blad vrij lang vast kan houden (maar niet zo lang als de beuk). Daardoor ontstaat er een in de winter gedeeltelijk dichte, maar toch bladverliezende haag die meestal voldoende privacy garandeert. Veel mensen vinden een haag van beuk mooier omdat deze dichter is. Echter, de haagbeuk groeit sneller. Gelukkig komt deze kleine boom met zijn kronkelige stam ook op veel plaatsen vrijstaand voor. Zijn takken steken meestal vrij recht omhoog en zware zijtakken vergroeien daardoor vaak met de stam. Op de grijze schors ontstaat bij oudere bomen een heel netwerk van zilverkleurige lijntjes.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit de Haagbeuk?

De vrij onopvallende bloei valt in april tot mei. In juni kunnen er vruchten aan de planten zitten en kunnen de planten zichzelf soms uitzaaien. De herfstkleur van het lichtgroene, beukachtige blad is geel tot geeloranje. Het hout van de haagbeuk werd vroeger vanwege zijn grote hardheid gebruikt voor de productie van tandwielen.

Wat voor grond is het beste voor Carpinus betulus?

De bomen en hagen groeien zowel op zware als lichte grond, zolang deze voldoende vochthoudend is. Zonodig tijdens droogte extra water geven. De planten stellen ook qua bezonning weinig eisen, maar een haag wordt van onderen kaal als op die plek te weinig licht valt.

Hoe kan ik de Haagbeuk snoeien?

Het is het beste haagbeuk als haag twee keer per jaar te snoeien. Eén keer in het vroege voorjaar en nog eens rond de langste dag (21 juni). Extra bemesting is zeker bij hagen nodig om te zorgen dat de wortels niet te ver weglopen. Zorg dat de grond rond de stammen voldoende open en voedselrijk blijft.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Carpinus betulus

Familie

haagbeuk

Latijnse familie

betulus

Onderhoud

Verzorging

Haag bij droogte water geven.

Snoeien

Snoei hagen in voorjaar en zomer. Struiken in juni.

Bemesting

Bij hagen voedzame grond bij de stammen.

Winterhard

goed

Bodem

voedselrijke niet te droge grond

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

1500

Beschrijving

tot 15 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni