Alles over de Blauweregen – Wisteria sinensis

beeld vtwonen Beeld

Blauweregen (soms ook blauwe regen), zoals hier de Wisteria sinensis is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola´s en tegen muren.

Lees verder onder de advertentie

Wat is de beste tijd om een blauweregen te planten

Een blauweregen in de tuin planten kan het hele jaar, zo lang het maar niet bloedheet is of vriest. Een blauweregen stekken kan in in de maand mei en juni, dat zijn dus ook prima maanden om de blauweregen te planten in de tuin. Houd er rekening mee dat de blauweregen soms eerst energie steekt in groeien als plant en de bloei enkele jaren op zich kan laten wachten.

Waar kan ik de blauweregen planten?

Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft hij behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt. Daarnaast heeft de blauweregen extra ondersteuning nodig voor het klimmen en denk eraan dat de plant veilig kan groeien en niet op plekken schade kan aanbrengen door de harde groei.

Hoe help je de blauweregen met groeien?

Van nature groeit blauweregen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden. Wortels dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Bij het klimmen is een goede ondersteuning nodig, omdat blauweregen grote groeikracht bezit. De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen. Bij een goede verzorging kan een lengte worden bereikt van wel tien meter.

Lees verder onder de advertentie

Hoe en wanneer bloeit de blauweregen?

Een blauwe regen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk. De Chinese (sinensis) blauweregen verschilt slechts in details van de Japanse blauweregen (floribunda). Het belangrijkste verschil is de vroegere groei en bloeitijd. De grote trossen met paarsblauwe bloemen verschijnen al in april en mei voordat er blad ontstaat, waardoor de bloemen extra opvallen. De bloemen geuren lekker zacht. Een tweede bloei in september komt voor.

Waarom bloeit mijn blauweregen niet?

Je blauwe regen bloeit niet? Dat kan, want de Chinese blauweregen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten. De bloeitijd van Wisteria sinensis is mei tot juni, maar er kan een tweede bloei in september plaatsvinden.

Moet ik de blauweregen bemesten?

Bij een Wisteria is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar snoeien en bemesten. Door in het voorjaar goed te bemesten met organische mest geeft u de benodigde stoffen. U kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei.

Lees verder onder de advertentie

Hoe en wanneer moet ik de blauweregen snoeien?

Snoeien is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de blauweregen zich ontwikkelt. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren. Bevestig de takken aan de gevel of onderaan de pergola. De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden. Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild. Verjongingssnoei is meestal niet nodig. Mocht je fors snoeien, dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen. Lees meer het snoeien van Wisteria sinensis bij blauweregen snoeien.

Blauweregen bestellen

Wil jij ook zo’n prachtige bloeiende blauweregen in de tuin? Bestel de blauweregen plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Wisteria sinensis

Familie

blauweregen

Latijnse familie

sinensis

Onderhoud

Verzorging

Controleer of goed en niet te strak is vastgebonden.

Snoeien

Snoei in voorjaar en juli.

Bemesting

Bemest met organische mest in maart.

Winterhard

goed

Bodem

voet bij voorkeur in de schaduw

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor de beste bloei

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

1000

Beschrijving

10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Lees verder onder de advertentie