Haag snoeien: met deze snoeiregels kan iedereen het
Er zijn zo veel verschillende soorten hagen, dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Wintergroene hagen zoals een taxushaag en een coniferenhaag, of bladverliezende hagen zoals een beukenhaag. Welke haag je ook hebt, er zijn een aantal snoeiregels waarmee de haag er mooi bij blijft staan.
Heggenschaar
Een heggenschaar kan niet ontbreken bij het snoeien. Gebruik voor het meest egale eindresultaat een elektrische heggenschaar (met een accu) of een motorheggenschaar. In onderstaande video wordt een Versatool gebruikt. Deze bestaat uit een basisstuk en diverse hulpstukken. Zo kun je aan het basisstuk een verlengstuk vastmaken voor moeilijk te bereiken plekken. Met sommige hulpstukken kun je ook het gras trimmen of van het basisstuk zelfs een kettingzaag maken. Deze heggenschaar heeft zelf-slijpende messen en is in allerlei hoeken te verstellen.
Voorbereiding
Voor je aan de slag gaat met snoeien moet je hier aan denken:
- Haal je tuinhandschoenen, een veiligheidsbril en gehoorbescherming (wanneer je elektrisch snoeit) uit de kast.
- Leg een (plastic) zeil onder de haag om het groenafval op te vangen.
- Is het een hoge haag? Gebruik dan een veilige ladder of schraag. Snoei nooit boven je hoofd.
Haag snoeien
De bovenkant van een haag knip je smaller dan aan onderkant, zodat de hele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in ontstaan. Knip de takken aan de bovenkant weg om de hoogte te bepalen. Snoei een coniferen haag niet te diep terug, laat wat groene takken zitten. De bruine takken binnenin de haag komen anders in het zicht, wat er lelijk uitziet. Hoe vaker je een haag snoeit, hoe dichter hij wordt.
Verschillende soorten hagen snoeien
Strakke haag
Voor een strakke haag kun je gebruik maken van een touw dat je langs de haag spant. Je kunt de haag langs het touw snoeien, voor een strak resultaat. Heb je meer ervaring? Dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor egalere snoei, je armen kunnen er wel moe van worden omdat het wat zwaarder is.
Zo vaak kun je het best de heg snoeien
Hoe vaak je een heg moet snoeien, hangt af van de plantsoort van de heg:
- Minstens één keer per jaar: taxus, berber, laurierkers, schijncipres en de oude thuja
- Minstens twee keer per jaar: liguster, haagbeuk, veldahorn, rode beuk, jonge thuja (na het eerste jaar)
Het is belangrijk dat heggen ongeveer twee keer per jaar worden gesnoeid, dit zorgt namelijk voor een gezonde groei en een blijvend mooie vorm.
Wintergroene hagen
Wintergroene hagen, zoals coniferen, kun je meestal niet tot op het kale hout terugsnoeien. Deze hagen kun je scheren. Als één van de weinige wintergroene hagen kan dat bij de taxus wel. De beste tijd om te snoeien is van mei tot half juni. Oftewel voor de langste dag van het jaar. Om een coniferenhaag netjes de winter in te laten gaan, snoei je hem in augustus nogmaals. Snoei een coniferenhaag nooit na september, de kans op schade door vorst wordt dan groter.
Bladverliezende hagen
De bladverliezende hagen kun je goed snoeien. Het snoeien van deze hagen begint al direct na het planten. Snoei de langste takken van de bladverliezende haag na het planten voor de helft bij. Dit helpt bij de groei van de takken, waardoor de haag ieder jaar weer voller en dichter groeit. Je kunt beginnen met snoeien vanaf eind mei. Lees meer over de beukenhaag snoeien.
Direct online snoeigereedschap bestellen? Kijk in onze webshop.