Dit is hoe & wanneer je een boom het best kunt snoeien

Snoei altijd met scherp en schoon gereedschap  Beeld Canva
Beeld Canva

Om jaar na jaar van een boom in de tuin te genieten, zul je die af en toe moeten snoeien. De winter is hier een uitstekende tijd voor, want de meeste bomen zijn dan in rust en kaal. Bij een kale boom zie je nu eenmaal beter welke takken gesnoeid moeten worden. Lees onze tips voor de snoei van verschillen soorten bomen, het beste gereedschap en welke boomsoorten je in de winter juist beter met rust kunt laten.

Wanneer bomen snoeien?

In de winter zijn de meeste bomen kaal en kun je de vorm van de boom goed zien: de perfecte tijd voor het terugsnoeien van de takken. Daarnaast is de winter de beste periode om bomen een goede verjongingsbeurt te geven, zodat deze in het voorjaar weer volop kunnen groeien en bloeien.

Er zijn wel uitzonderingen op de regel: de ABC-bomen (Acer, Betula en Carpinus) worden alleen gesnoeid als ze bladeren hebben, dat komt vaak neer op de zomer. Ook de notenboom kun je beter in een andere periode snoeien.

Uitzonderingen op bomen snoeien in de winter

ABC-bomen snoeien in de zomer
De ABC-bomen zijn de Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk), ook wel bloedende bomen genoemd. Deze bomen worden gesnoeid wanneer ze vol in het blad zitten. Deze bloedende bomen lopen het risico om in de winter veel sap te gaan ‘bloeden’ uit snijwonden van het snoeien. In de winter sturen deze bomen veel van het sap naar de kroon van de boom om hier de twijgen van te kunnen laten groeien in het voorjaar. Het bloeden van de boom kan dit proces verstoren. Snoei de ABC-bomen daarom in de zomer.

Lees verder onder de advertentie

Notenboom snoeien in het voorjaar
Ook de notenboom (Juglans) valt onder de bloedende bomen en mag niet in de winter gesnoeid worden. Snoei een notenboom in het voorjaar, dan is er weinig kans op bloeden uit de snijwonden.

Wanneer fruitbomen snoeien?

Steenvruchtbomen snoeien doe je ook niet in de winter, maar juist na de bloei. Steenvruchtbomen zijn bijvoorbeeld pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Ook fruitbomen zoals de appelboom of perenboom, ook wel pitvruchtbomen genoemd, hebben een andere snoeiperiode. Van begin januari tot eind maart is het tijd voor fruitbomen snoeien, daarnaast kan er van juni tot eind oktober een tweede keer gesnoeid worden om de boom te onderhouden.

Stappenplan voor boom snoeien

Een boom snoeien is niet altijd nodig, maar als hij niet te groot mag worden is het verstandig om het wel te doen. Daarbij is de vorm van de boom heel belangrijk. Bekijk het onderstaande stappenplan voor een boom snoeien.

Lees verder onder de advertentie
  1. Snoei dubbele toppen weg, kies voor een recht omhoog groeiende hoofdtak.
  2. Bij het opkronen snoei je de onderste takken langs de stam weg, zodat je er onderdoor kunt lopen.
  3. Snoei tegen elkaar schurende takken weg, zo voorkom je wonden. Schimmels groeien graag in de schuurwonden en verzwakken de bomen.
  4. Snoei maximaal 1/3 deel van de kroon in één keer weg. Snoei je meer weg, dan reageert de boom met veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende rechtopstaande takken in een boom.

Bekijk ook onderstaande video over het snoeien van bomen:

Lees verder onder de advertentie

Verschillende boomsoorten snoeien

In onze plantenindex zijn heel veel bomen te vinden, hier vind je ook informatie over het snoeien van de boom. Kijk ook eens bij de volgende artikelen met specifieke informatie over de snoei:

Hoe en wanneer leibomen snoeien?

Leibomen vergen weer een andere manier van snoeien, omdat je de horizontale of verticale vorm wilt behouden. Knip in de winter bij leilindes alle zijtakken terug op de horizontale dikke leggers. Meer informatie hierover lees je bij leilinde snoeien. Leibeuken snoei je alsof het een heg op poten is. Snoei deze in de zomer met een heggenschaar.

Lees verder onder de advertentie

Goed gereedschap voor bomen snoeien

Bij snoeigereedschap vind je alles over welk gereedschap je voor welke planten gebruikt en ook de juiste snoeischaren voor bomen. Wil je een dikke tak afzagen? Dan doe je dat met een scherpe handzaag. Let er altijd op dat een tak niet afbreekt waardoor het schors gaat scheuren, daarmee beschadig je de boom. Gebruik bijvoorbeeld een handzaag, de snoeischaar met telescopische langarm of een snoeischaar voor takken dikker dan 1,5 centimeter. Kijk bij dikke tak afzagen voor de instructievideo.

Snoeigereedschap shoppen...