tuinierenSnoeien

De leilinde snoeien: hoe en wanneer ga je aan de slag?

 
Leilinde snoeien: wanneer en hoe ga je aan de slag? Beeld via Pixabay
Beeld via Pixabay
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Leilindes worden van oudsher gebruikt om boerderijen koel te houden, maar je ziet ze tegenwoordig in steeds meer tuinen staan. Logisch, want ze zijn prachtig om te zien én zorgen voor privacy. Om ze mooi vlak te houden, moet je de leilinde wel regelmatig snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Geschiedenis en symboliek

De linde is een bijzondere, eeuwenoude boom met zelfs een symbolische waarde: ze staan voor het vrouwelijke in de natuur en waren lange tijd de personificatie van vruchtbaarheidsgodin Freya. Later werd de linde gewijd aan Maria. Bij kerken en kapellen staan daarom altijd wat lindebomen, ook wel Marialindes genoemd. De linde is op veel oude dorpspleinen ook dé ontmoetingsplek.

Over de leilinde

Wordt vaak toegepast in een landelijke tuin en zie je vaak rond boerderijen, maar kunnen je ook laten denken aan Frankrijk waar de Tilia Cordata veel wordt toegepast. Tuin- en landschapsontwerper Sjors de Kroon waarschuwt: 'Houdt er wel rekening mee dat de luizen in de Lindebomen voor honingdauw zorgen, dat is een plakkerige substantie die de luizen uitscheiden en wat irritant kan zijn op je meubels of bijvoorbeeld je auto er eronder staat geparkeerd.' Nog wat andere kenmerken van de leilinde:

  • Er bestaan 24 soorten lindebomen met allemaal hetzelfde hartvormige blad: de een wat groener of groter dan de ander

  • De leilinde is bij ons een van de bekendste lindebomen en de boom draagt ook nog eens bij aan de biodiversiteit: in de zomer komen veel insecten, zoals bijen en hommels op de leilinde af

  • De leilinde staat het liefst in de zon of halfschaduw

  • Moeilijk is de leilinde niet: hij kan op alle grondsoorten staan en is windbestendig

Lees verder onder de advertentie

Leilinde in vorm houden

Zoals gezegd kun je de leilinde perfect leiden, omdat de boom veel zijtakken en blad heeft. Meestal gebeurt dit verticaal als een scherm, maar de linde kan ook in dakvorm worden gesnoeid. In dat geval hebben we het over de daklinde. De leilinde wordt meestal geleid en in vorm geduwd door een rek, vaak zijn dit een aantal liggers van bamboe of staal. De takken worden hieraan bevestigd en zo in bedwang gehouden. Als de leilinde eenmaal volgroeid is, kun je het rek weer verwijderen.

Leilinde snoeien

Het snoeien van een linde is niet moeilijk en er kan dan ook weinig misgaan. Ook als je iets te enthousiast in de weer bent geweest, is er weinig reden tot paniek. Je kunt alle knoppen gewoon wegknippen, want de boom loopt vanzelf vanuit de stam weer uit. Twee belangrijke snoeitips voor de leilinde:

  • Knip alle twijgen net voorbij de stam weg, maar laat de verdikking zitten.

  • Gebruik altijd scherp gereedschap, zodat een vlakke snoeiwond ontstaat die weer netjes overgroeit.

Lees verder onder de advertentie

Goed in vorm

Zien hoe je de leilinde kunt snoeien en goed in vorm houdt? Kijk dan naar onderstaande video:

Wanneer moet je de leilinde snoeien?

Het platte vlak van een leilinde moet je minimaal één keer per jaar snoeien. Normaal doe je dit tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar. Hoe later je snoeit, hoe langer je profijt je hebt van de takken die beschermen tegen inkijk. Lukt het niet in die periode, dan kun je de leilinde ook nog in de zomermaanden snoeien, zelfs als hij vol in het blad zit. Sommige lindesoorten lopen enorm uit in de zomermaanden. In dat geval is een tweede snoeibeurt nodig. Dit keer hoef je echter niet alles weg te knippen, maar volstaat het om ruim de helft van de twijgen te snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Leilinde verzorgen na het snoeien

Hoe goed en schoon de snoeischaar ook is, er ontstaat na het snoeien altijd een open snijwond en de leilinde is op dat moment vatbaar voor allerlei ziektes en schimmels. Om het genezen van de wonden te bespoedigen, kun je de wonden op de boom dichtsmeren met snoeibalsem. Door een laagje van de balsem aan te brengen is de leilinde sneller hersteld.

Bemesten van de leilinde

Na het snoeien kan de leilinde wel wat extra liefde gebruiken om goed te herstellen. Dit doe je door wat organische meststof bij de leilinde te strooien. De extra organismen in deze mest zorgen ervoor dat de leilinde een boost krijgt en sterker uit de snoeibeurt komt.

LEES OOK
Dit is hoe & wanneer je een boom het best kunt snoeien

Lees verder onder de advertentie

Handig snoeigereedschap