Er is altijd plek voor (nog) een plant: zo verzorg je een buitenplant in een pot
Is elke centimeter van je border al bezet of wil je van je balkon een groen lustoord maken? Dan is een plant in een pot gelukkig een optie. Er zijn een paar dingen belangrijk om je bewust van te zijn, wil je ze langer dan één seizoen in leven houden. Bekijk daarom onze tips voor het planten en verpotten van een buitenplant een pot en lees waar je op moet letten bij het kiezen van een bloempot.
Deze buitenplanten kunnen in een pot
Zoals gezegd: de meeste tuinplanten kunnen een lang en gelukkig leven hebben in een pot, maar ze hebben wel je hulp nodig omdat ze niet in de volle grond staan. Het is slim om voor sterke buitenplanten te kiezen die goed bestand zijn tegen wind, regen en zon. Want vooral op een balkon voelen ze de seizoenen extra goed. Dit zijn een aantal sterke buitenplanten:
- Kattenkruid (Nepeta faassenii)
- Roze lavendel (Lavandula angustifolia Rosea)
- Salvia
- Siergrassen
- Vlinderstruik (Buddleja davidii)
- Dropplant (Agastache foeniculum)
- Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
- Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)
Tip: met potten en bakken zorg je dat je bijna het hele jaar kleur in de tuin hebt. Zet planten in potten in het zicht als ze bloeien en verschuif ze als ze uitgebloeid zijn. Zo maak je steeds een nieuw arrangement.
Zo plant je een plant in een pot
Allereerst: kies altijd een pot met afvoergaten onderin, zo kan overtollig regenwater goed weglopen. Zitten ze er niet in, boor ze dan zelf. Buitenplanten zet je op deze manier in een pot:
- Check eerst de kluit van de plant. Is deze erg droog, dompel hem dan in een emmer water. Wanneer er geen luchtbelletjes meer zijn, is de kluit verzadigd.
- Stort een laagje potscherven, grind of hydrokorrels in de pot. Vul hem hiermee voor 1/3 tot maximaal de helft. Het water in de pot blijft hiertussen hangen en het wateroverschot wordt afgevoerd.
- Leg daarbovenop een laag potgrond en zet de plant erop. De bovenkant van de kluit moet twee vingers onder de rand blijven, haal wat potgrond weg of vul het aan om de juiste hoogte te krijgen.
- Haal de plant uit zijn (plastic) winkelpot. Zitten de wortels een beetje vast, maak die dan eerst goed los voor je hem uit zijn pot haalt. Niet teveel wrikken, doe het met beleid zodat de wortels heel blijven.
- Als de hoogte klopt, vul dan rondom de kluit aan met potgrond. Druk de potgrond licht aan.
Tip: verzwaar potten onderin met stenen. Potten vol met korrels, aarde en een plant worden topzwaar en waaien zonder versteviging om of gaan stuk.
Het kiezen van de juiste plantenpot
Het is belangrijk dat je een pot kiest waar de plant zich thuis in gaat voelen. Hiervoor kijk je goed naar de soort en vorm van de plant. Een paar voorbeelden:
- Rozen wortelen graag diep, dus geef ze een smalle, hoge pot. Lees meer tips over het planten en verzorgen van rozen in een pot.
- De buxus wortelt oppervlakkig, dus een lage, brede pot past hier perfect bij.
- Kuipplanten, zoals de citroen en vijg, hebben graag warme wortels. Aardewerk potten warmen snel op en houden de warmte vast. Ideaal voor deze mediterrane planten.
Van zink en polyester tot steen, terracotta en steigerhout: je vindt potten in allerlei materialen. Lees meer over de verschillende materialen voor potten en bakken, zodat je kunt bepalen welke het best voor je plant is.
Shop populaire buitenpotten
Verzorgen van de plant in pot
De plant in pot heeft het een stuk lastiger dan in de border: hij mist alle voordelen die het bodemleven wel kan bieden. Jij bent dus de redder in nood en dat betekent naast goede waterafvoer - de meeste planten houden niet van natte wortels - ook het geven van goede potgrond en vooral het geven water. En dat kan op hete dagen zomaar twee keer per dag bewateren betekenen. Kijk dus goed om naar de potten en prik af en toe even met je vinger in de aarde om te voelen of de aarde niet te nat of droog is. Lees hier uitgebreid over de verzorging van planten in potten.
Hoe weet je wanneer je moet verpotten?
Na een paar jaar zijn de wortels zo gegroeid dat de pot vol zit. Er is geen ruimte meer voor mest en water en bovengronds zie je dit ook: een plant geeft zelf aan wanneer de pot te klein wordt. Is dit het geval, dan kun je de plant verpotten of de wortels terugsnoeien.
Dit zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien dat de plant toe is aan een grotere pot:
- geel blad
- klein blad
- kleine of weinig bloemen
- wortels komen boven de grond uit
- wortels groeien aan de onderkant de pot uit
Tips voor planten verpotten
Verpotten kan eigenlijk het hele jaar, maar planten waarvan de wortels kunnen bevriezen, verpot je het liefst voor de winter in oktober. Zo kan de verse laag potgrond de wortels tegen de kou beschermen.
Kies een pot die rondom zeker drie centimeter groter is. Snoei eventuele wortels die onder de pot uitgroeien weg en haal de plant voorzichtig uit de oude pot. Als je merkt dat de kluit erg droog is, dompel hem eerst in een emmer water. Volg vervolgens dezelfde stappen als hierboven. Bekijk eventueel ook de video over planten verpotten.
Wortels terugsnoeien bij potplanten
Is de pot te mooi om niet meer te gebruiken? Snoei dan de wortels terug. Hierdoor verklein je de kluit en kan de plant weer verder groeien in dezelfde pot. Vooral de buxus kan er goed tegen als de wortels gesnoeid worden. Snoei bij andere planten ook de takken terug: dat zorgt voor evenwicht tussen het onder- en bovengrondse gedeelte van de plant.
Meer over potplanten of plantenbakken
Wil je nog meer weten over potplanten en plantenbakken? Lees dan eens ons artikel over planten in bakken voor verrassende plantencombinaties voor een plantenbak. Of bekijk tips voor verschillende soorten potplanten.