Planten verpotten in de tuin: wanneer & hoe?

Zwart basalt split (hornbach.nl). Paneel Naoshima van gebrand Nederlands Douglas hout (zwarthout.com). Plantschepje (praxis.nl). Foxgloves Original tuinhandschoenen (wiltfang.nl). Antracietgrijze kubuspot (intratuin.nl). Siergras Uncinia Rubra. Beeld vtwonen tuin special 1 2020 | styling Moniek Visser | fotografe Danique van Kesteren
Beeld vtwonen tuin special 1 2020 | styling Moniek Visser | fotografe Danique van Kesteren

Bijna iedere plant is in principe in staat om in een pot te groeien, als je er maar genoeg liefde in stopt. Daarom moet je potplanten goed verzorgen en soms planten verpotten. Hoe weet je wanneer het tijd is om een plant te verpotten en hoe doe je dit het best?

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn goede potplanten?

Potplanten kunnen het terras, de tuin of het balkon flink opfleuren. Veel verschillende soorten planten zijn geschikt voor in een pot, waaronder eenjarige planten, vaste planten en heesters. In deze video over potplanten kom je meer te weten over de soorten planten die geschikt zijn als potplanten.

Potplanten verzorgen

Geef planten in een pot regelmatig water, want ze moeten het echt van jouw verzorging hebben. Naast water is regelmatig bemesten belangrijk als je wilt dat de planten goed groeien. Hoeveel water en wat voor soort bemesting, hangt natuurlijk erg af van de plant. Lees je dus goed in per plant. Bekijk heel veel verschillende soorten planten in de plantenindex.

Wanneer planten verpotten?

Eens in de zoveel jaar vinden veel potplanten het fijn om verpot te worden naar een grotere pot. De wortels zijn dan vaak volgroeid of hebben geen ruimte meer om verder te groeien. Daarbij is er geen ruimte meer voor mest en water. Je zult het vanzelf zien aan de plant als het nodig is om te verpotten, want het blad wordt geel of kleiner. Ook kan het zijn dat wortels boven de grond uitkomen of juist onder de pot uit gaan groeien. Je kunt planten het hele jaar door verpotten. Er zijn dan twee opties: planten verpotten naar een grotere pot of de wortels terug snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Hoe werkt planten verpotten?

  1. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot
  2. Kies een nieuwe bloempot die minimaal 3 centimeter groter is
  3. Als je verpot heb je ook extra potgrond nodig
  4. Merk je dat de kluit erg droog is, zet de plant dan even in een emmer water
  5. Volg vervolgens de stappen van de video planten in pot of bak

Wortels terugsnoeien bij potplanten

Als een plant uit de pot groeit, dan is het terugsnoeien van de wortels ook een optie. Belangrijk is om de wortelkluit en de plant zelf in evenwicht te houden. Dus snoei je de wortels, snoei dan ook de plant. Te veel wortels snoeien kan ervoor zorgen dat de plant sterft, dus voorzichtigheid is hierbij heel belangrijk. Haal de plant uit de pot en verwijder zo veel mogelijk aarde van de wortelkluit. Snijd of knip met een scherp en schoon snoeimes of een dito snoeischaar rondom een deel van de wortels af. Zet de plant de eerste vier tot zes weken na de wortelsnoei niet in de volle zon. Er moeten eerst nieuwe haarwortels gevormd worden die vocht kunnen opnemen. Geef in deze periode ook weinig water om wortelrot te voorkomen.

Potten voor potplanten bestellen

Lees verder onder de advertentie