Rozemarijn

beeld vtwonen Beeld

Wat is rozemarijn?

Het keukenkruid rozemarijn Rosmarinus officinalis is een halfwinterhard heestertje dat vrijwel iedereen kent. In Zuid-Europa en andere subtropische gebieden zijn ze in iedere tuin en de wilde natuur te vinden. Daar zie je ook vaak wat er gebeurt als de planten niet goed worden onderhouden. Ze groeien dan uit tot lelijke, kale struiken met hier en daar een bosje bladeren. Goed gesnoeid kunnen de planten mooi compact en vol geurend blad blijven. Er zijn zelfs in een beschutte tuin heel goed lage haagjes mee te maken.

Lees verder onder de advertentie

Waar wordt rozemarijn voor gebruikt?

Omdat rozemarijn wintergroen is, kan er eigenlijk het hele jaar door vers van het smakelijke blad worden geoogst. De geur van de blaadjes komt vrij als ze worden gekneusd. In de Zuid-Europese keukens is rozemarijn een van de onmisbare basiskruiden. Vooral bij lamsvlees, maar ook bij andere vleessoorten en zelfs in salades. Het heeft bovendien een pijnstillende werking en bevordert een goede bloedsomloop.

Rozemarijn als tuinplant

Meestal wordt alleen de soort Rosmarinus officinalis in tuinen toegepast, maar er bestaan diverse cultivars, zoals ‘Albiflorus’ die wit bloeit, ‘Benenden Blue’ met blauwe bloemen en lichtgroen blad, de bekende ‘Miss Jessopp’s Upright’ die smal omhoog groeit en blauw bloeit, terwijl ‘Prostratus’ juist heel breed wordt. ‘Sissinghurst Blue’ heeft prachtige, helderblauwe bloemen. Gemiddeld worden goed onderhouden planten zo’n 50 cm hoog en ze bloeien in de periode maart tot mei.

Hoe verzorg ik de Rosmarinus officinalis?

Geef in voor- en najaar mulch boven de wortels en in de lente een goede organische basisbemesting. Omdat de plant kan invriezen, is snoei in de lente aan te bevelen. Natuurlijk krijg je dan wel minder bloemen. Verjongen kan door ieder voorjaar enkele van de oudste takken aan de basis weg te nemen, maar in principe wordt er (net als bij lavendel) ieder jaar weggesnoeid wat er het jaar ervoor is bijgegroeid.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor bodem heeft rozemarijn nodig?

Rozemarijn moet absoluut in de volle zon staan (niet op het oosten!) en beschut tegen uitdrogende wind. Hij groeit liefst in kalkhoudende, lichte, goed doorlatende grond. Te lang natte of zware grond wordt niet goed verdragen. Rozemarijn is redelijk vorstbestendig. Op een beschutte plek wordt tot minus15 °C verdragen. Kweek de plant als kuipplant in een pot als de juiste condities niet aanwezig zijn. Dan koel en vorstvrij laten overwinteren. De plant kan veel droogte hebben, maar tijdens langdurige droogte uiteraard water geven.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Rosmarinus officinalis

Familie

rozemarijn

Latijnse familie

officinalis

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Bij droogte water geven.

Snoeien

Ieder voorjaar snoeien.

Bemesting

In voorjaar goed basisbemesting. Mulchlaag in lente en herfst.

Winterhard

redelijk

Bodem

liefst kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

100

Beschrijving

0,5-1 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

lichtblauw

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

Mei