tuinieren

Alles wat je wilt (en moet) weten over de dropplant

 
Agastache foeniculum dropplant Pixabay
Pixabay
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

De dropplant, ook wel Agastache foeniculum of anijsplant, mag eigenlijk niet ontbreken in de tuin. Waarom? Hij doet het prachtig als solitaire plant en een hele groep dropplanten is een lust voor het oog. Dropplanten bloeien bovendien lang en trekken enorm veel bijen en vlinders aan.

Lees verder onder de advertentie

Waar komt de naam Agastache foeniculum vandaan?

De Latijnse naam van een plant verklapt vaak veel over het uiterlijk of bijzondere eigenschappen van de soort. Zo is foeniculum de wetenschappelijke naam voor venkel: de dropplant heeft dan ook een anijsachtige geur. De naam van het geslacht Agastache betekent 'met veel stekels'. En dit slaat dan weer op het getande blad van de dropplant, waarvan de tanden overigens niet scherp zijn. De herkomst van de dropplant is heel divers, zowel Azië (China en Japan) en Noord-Amerika (Texas).

Hoe herken je de dropplant?

De slanke opgaande plant heeft vierkante stengels waaraan in de zomer (augustus-september) kleine paars-violette lipbloemen in dikke aren bloeien. De schutblaadjes hebben dezelfde kleur en blijven lang aan de takken zitten. Zo blijft de dropplant tot in de winter mooi om naar te kijken. De maximale hoogte van de Agastache is ruim een meter.

De dropplant planten en combineren

Er zijn een hoop verschillende cultivars, oftewel soorten dropplanten, om uit te kiezen. De twee favoriete variëteiten van tuinontwerper Sjors de Kroon zijn de blauwe Agastache 'Blue Fortune' en de roze Agastache 'Danish Delight'. 'Ik gebruik de dropplant vaak in mijn beplantingsplannen, maar je moet er wel rekening mee houden dat ze niet heel langlevend zijn. Ze werken prachtig in een beplanting die wordt afgewisseld met vaste planten en siergrassen. Dit zorgt voor een natuurlijk winderig effect.' En welke planten dan mooi combineren met de dropplant? 'Ik experimenteer graag met verschillende plantencombinaties en vind de combinatie van de aarvormige bloei van de dropplant goed werken met de kegelvormige bloei van bijvoorbeeld Echinops.'

Lees verder onder de advertentie

Waar kan ik de dropplant planten?

In ons land wordt de dropplant steeds populairder als borderplant. Hij heeft het liefst een zonnige standplaats of eventueel halfschaduw. Nog belangrijker is het dat de plant niet te nat mag staan. Kies daarom voor goed doorlaatbare, tuinaarde. Staat de dropplant in een pot of op een wel heel zonnige plek? Vergeet hem dan niet water te geven tijdens warme periodes en zorg ervoor dat overtollig water kan weglopen.

LEES OOK
Flexibel vergroenen? Zo plant én verzorg je tuinplanten in een pot

Wanneer bloeit een dropplant?

Je moet geduld hebben voor de bloei van de dropplant, maar in juni is het dan eindelijk zover. Gelukkig blijft de uitbundige bloei soms wel drie maanden aanhouden. En zijn de aren eenmaal uitgegroeid, dan zien ze er door hun gloed nog steeds mooi uit. In de tuin is de Agastache foeniculum een mooie borderplant die zich flink kan uitzaaien. In het wild is dat ook belangrijk voor deze plant, want dropplanten leven van nature niet lang: meestal is het na 3 tot 5 jaar wel afgelopen. Gelukkig blijf je door het uitzaaien verzekerd van de uitbundige bloei van de dropplant.

Lees verder onder de advertentie

Kun je de dropplant eten?

De dropplant, ook wel anijsnetel genoemd, geurt naar drop en smaakt naar anijs. Deze geur trekt ook veel vlinders en bijen aan. Inheemse volken maakten gebruik van de dropplant als medicijn. Dit kruid heeft een reinigend vermogen voor met name verstopte luchtwegen. Ook nu nog kan er prima thee van gezet worden: het smaakt niet alleen lekker, maar reinigt ook.

Is de dropplant winterhard?

De dropplant is redelijk winterhard, mits de grond een beetje droog blijft. Hoewel de bloemen in de winter er mooi uit zien, moet de plant wel beschermd worden als het meer dan 5 graden vriest. Dit kun je doen door het afgevallen blad te laten liggen of de plant te bedekken met wat stro. Vergeet niet om dit in het voorjaar weer weg te halen.

LEES OOK
Vorst op komst? Zo bescherm je planten tegen vorst en sneeuw

Lees verder onder de advertentie

Wanneer kan ik de dropplant snoeien?

Knip de planten niet af na de bloei, want ze blijven ook daarna nog mooi om naar te kijken. In het voorjaar kun de dropplant wel terugsnoeien, doe dit tot 5 centimeter boven de grond.

Moet je de dropplant bemesten?

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting, dit is voldoende. De planten leven vrij kort en moeten regelmatig worden gedeeld of door stekken worden vermeerderd in de late zomer. Ook zaaien de planten zichzelf vaak sterk uit.

Dropplant zaaien

Vind je het leuker om de dropplant zelf te zaaien in plaats van een kant-en-klaar plantje in het tuincentrum te kopen? Doe dit dan maart of april. In mei, juni en juli trakteert de dropplant je op paarse bloemen. Na een milde winter loopt de plant vanzelf weer uit en gaat weer bloeien. Omdat slakken graag snoepen van de jonge dropplant, kun je er voor kiezen om de plant te zaaien in huis. Pas wanneer de dropplant wat groter en sterker is, verplaats je hem naar buiten.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Onderhoud

Verzorging: om de paar jaar stekken in de zomer. Water geven bij langdurige droogte

Snoeien: afknippen in voorjaar

Bemesting: geef in het voorjaar een basisbemesting

Winterhard: redelijk

Bodem: alle grondsoorten, mits zeer goed

Vochtigheid: gering, 's winters zo droog mogelijk

Licht

Type: zon

Beschrijving: zon

Hoogte

Minimaal: 100

Maximaal: 125

Beschrijving: 100-125 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur: paars

Tweede kleur: wit

Kleurbeschrijving: paarsviolet

Bloeitijd

Begin: juli

Eind: augustus