Siergrassen soorten

beeld vtwonen Beeld

Tuinontwerper Piet Oudolf begon als een van de eersten met natuurlijke borders met veel siergrassen. Deze prachtige grassen zijn daardoor weer enorm populair. Dit zijn de mooiste soorten.

Lees verder onder de advertentie

Struisriet

Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster‘ is een niet woekerende, stevig rechtopstaand gras dat voor een grassensoort al vroeg gaat bloeien. De slanke, bruine aren staan op manshoge stengels. Ook in de winter blijven de stengels fier overeind.

Ruwe smele

Het siergras Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’ vormt prachtige pollen en woekert niet. Dat is de reden dat ze steeds vaker in vaste plantenborders worden toegepast. De plant geeft de voorkeur aan een zonnige plek, maar verdraagt ook halfschaduw. In de herfst verkleuren de bladeren goudgeel. Ook mooi is Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’.

Prachtriet

Miscanthus sinensis is, zoals de Nederlandse naam al zegt, een ontzettend decoratieve grassoort. De net geopende, glanzend roodbruine bloeihalmen zijn zigzag-geribbeld. Zelfs uitgebloeid blijven ze mooi en ze trotseren storm, regen en sneeuw zonder te knakken.

Lees verder onder de advertentie

Lampenpoetsergras

Het lampenpoetsersgras Pennisetum alopecuroides is een populaire plant. Het grasje ‘Woodside’ uit de lampenpoetserfamilie blijft redelijk laag, heeft smal blad en krijgt in de herfst roodbruine pluimen. Handig om te weten bij plaatsing in een border met vaste planten: de pollen van alle soorten Pennisetum krijgen een breedte van tweederde van de hoogte.

Lees verder onder de advertentie

Vingergras

De soort Panicum virgatum ‘Shenandoah’ heeft prachtige felle herfstkleuren. Het is in alle opzichten een laatbloeier: de pollen komen ook laat boven de grond. De pluimen vormen een prachtige doorzichtige wolk.

Blauwgras

Het gras Sesleria nitida heeft dan wel ‘nitida’ als tweede naam, maar ‘nietig’ is ‘ie bepaald niet; hij kan pollen maken van een meter doorsnede. Dat de plant de Nederlandse naam blauwgras heeft meegekregen is geen wonder: de bladeren zijn opvallend blauwgrijs.

Lees verder onder de advertentie

Pijpenstrootje

Het pijpenstrootje Molinia staat bij natuurliefhebbers niet in een heel goed daglicht, omdat deze onze heide overwoekert. Dat gevaar bestaat niet bij de gekweekte soorten van Molinia, zoals dit diamantgras. De goudgele bladeren verkleuren in de herfst naar vlammend rood.

Zwenkgras

De pollen van Festuca mairei met blauwgroene bladeren zijn binnen twee jaar een meter breed. In het najaar verkleuren die oranjegeel en ze blijven de hele winter zo kleurig. Ook bij dit gras hangen de pluimen sierlijk over.

Lees verder onder de advertentie

Vind je siergrassen ook zo mooi? Bestel dan nu onze kant-en-klare siergrassen border!