Alle klimplanten op een rij: van groenblijvend tot winterhard

beeld vtwonen Beeld styling Leonie Mooren | Fotografie Barbara Kieboom
Beeld styling Leonie Mooren | Fotografie Barbara Kieboom

Klimplanten zijn – zoals de naam al doet vermoeden – letterlijk planten die kunnen klimmen en verticaal groeien. Ideaal als je de hoogte in wilt werken. Er zijn allerlei verschillende soorten: sterke klimplanten die zichzelf hechten aan de oppervlakte of die door middel van ranken ergens aan groeien. Ook zijn er winterharde soorten en klimplanten die groen blijven in de winter. Ontdek er hier alles over.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten klimplanten. Er zijn zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Sommige klimplanten hebben bloemen, andere zorgen voor mooie groene bladeren. Sommige klimmen niet uit zichzelf en hebben wat extra hulp nodig. Kies een soort die past bij de ondergrond en laat ze – soms met wat hulp – mooi omhoog werken.

Zelfhechtend

Deze planten hebben geen klimsteun nodig, met hechtwortels zetten zij zich vast op de ondergrond. Niet alleen schuttingen of muren, ook een wand van kokosschutting biedt de juiste ondergrond voor deze planten.

beeld vtwonen Beeld

Klimplanten met ranken

Deze groep gaat uit zichzelf op zoek naar steun. Help ze een klein handje door een stuk (beton)gaas of draadscherm tegen de muur of schutting te bevestigen. Veel rankende klimplanten kunnen ook bloeien. Voorbeelden van rankende klimmers zijn:

LEES OOK
Klimplanten voor in huis

Groenblijvers

De meeste klimplanten zijn ’s winters kaal, dan vallen de mooie takken goed op. Maar er zijn soorten die groen blijven in de winter. Echt wintergroen is de klimop (Hedera). Er zijn veel soorten met verschillende blad en bladgrootte. Alle wintergroene klimplanten zijn:

Winterharde soorten

Bijna alle klimplanten zijn sterk en daardoor vaak winterhard. De klimop is echter kwetsbaar tijdens de groei, die bescherm je dan beter tegen vorst. Klik op de betreffende plant om in onze plantenindex te lezen of je te maken hebt met een winterharde klimplant.

Mooie leiplanten

Leiplanten hebben hulp nodig, zeker als je ze langs een muur wilt leiden. Ze hebben namelijk slappe takken. Klimrozen horen ook bij de leiplanten. Hoe je ze toch laat klimmen? Span horizontale draden en bindt de rozen hieraan vast. Kijk bij klimplanten begeleiden hoe je de planten vastmaakt en kunt leiden langs de muur, schutting of pergola.

Pergola

Planten die over pergola’s groeien zijn forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten onder de pergola hangen. Is er niet bij elke paal plantruimte? Kies dan voor klimmers die meters maken en makkelijk doorgroeien naar de volgende paal. Lees hier meer over klimplanten voor de pergola.

GEEF JE OP VOOR DE BASISCURSUS DROOMTUIN
Ontwerp en creëer je eigen buitenplek

beeld vtwonen Beeld

Klimplanten shoppen…

Bron: beeld: styling Leonie Mooren | fotografie Barbara Kieboom | overige foto's: Unsplash

Lees verder onder de advertentie