Virussen en schimmels

Naast de bekende plaagbeestjes als luizen en kevertjes, worden planten vaak aangetast door infectieziekten zoals virussen en schimmels. Het werkt eigenlijk net als bij mensen: vermindert de weerstand, dan slaan virussen en schimmels toe.

Schimmels

Er bestaan nuttige en schadelijke schimmels voor planten. Op de plaagbeestjes na, veroorzaken schimmels de meeste ellende in de tuin. Tegen schimmels (fungiciden) kun je Luxan Spuitzwavel gebruiken. Hieronder staan de meest voorkomende schimmelziekten en de planten die ze kunnen aantasten.

 • Sterroetdauw/black spot: esdoorn, rozen
 • Bladvalziekte: Ribes, sierkwee
 • Heksenbezem: berk
 • Voet- en wortelrot: jonge zaailingen
 • Roest: stokroos, populier, Berberis, perenboom
 • Echte meeldauw: roos, ridderspoor, druif, Phlox, Monarda
 • Valse meeldauw/wolf: vlinderstruik, druif, roos
 • Vuur/meniezwammetje: heesters en bomen
 • Het vuur: tulp
 • Loodglans: kweepeer, Ribes, sering
 • Het zwart: kerstroos
 • Vruchtboomkanker: sierappel, sierkers
 • Verwelkingsziekte: roos, esdoorn, linde
 • Rooddraad: gazon
 • Grauwe schimmel/ Botrytis/ vruchtrot: alle zwakke tuinplanten
 • Phytophtora: rododendron, Viburnum
 • Buxusschimmel

Bacteriën

Bacteriën kunnen hardnekkig zijn, vooral bij vruchtbomen. Ze infecteren de boom via de grond en het water. Bacteriekanker (kers en pruim) en bacterievuur (Cortoniaster) zijn de bekendste vormen. Bacterieziekten zijn moeilijk te bestrijden. Zieke delen van de plant moeten direct verwijderd worden en snoeiwonden moeten worden ingesmeerd met wondafdekmiddel (bijvoorbeeld Subopast, online-tuincentrum.be).

Virussen

Virusinfecties komen minder vaak voor, maar zijn wel zeer besmettelijk. Ze worden meestal overgebracht door plaagbeestjes als luizen en aaltjes. Aangetaste planten (vaak tulp, aardbei en blauweregen) zijn herkenbaar aan de gele vlekjes of streepvormige bladverkleuring en misvorming. De planten blijven duidelijk achter in groei. Bij virussen is voorkomen het enige recept, want deze zijn niet te bestrijden. Kies voor resistente plantenrassen en zorg altijd voor een goede hygiëne (bijvoorbeeld door gereedschap te ontsmetten).

Gebreksziekten

Een grond met tekorten is vaak direct te herkennen aan de ‘pipse’ uitstraling van een plant:

 • Heeft de plant gelige stengels en geel blad? Dit duidt waarschijnlijk op een stikstoftekort.
 • Als de plant donkergroen is met paarse bladverkleuringen, heeft hij waarschijnlijk een fosfortekort.
 • Is het blad tussen de nerven verbleekt? Waarschijnlijk heeft de plant chlorose, een tekort aan onder meer ijzer, mangaan en sporenelementen.

Slap en geel blad

Aan het eind van de zomer zien de bladeren er altijd wat gehavend uit. Droogte, storm of harde regen laten hun sporen na. Het blad is geel, slap en kleiner door droogte, na een storm zijn grote bladeren gescheurd en na een harde regen of hagelbui zitten er vaak gaten in het blad. Een boom of plant overgroeit dit wel. Knip de afgebroken takken weg. Het blad valt in de herfst af.

Voorkomen is beter dan genezen

Een gezonde leefomgeving heeft een gunstige invloed op de weerstand van mensen en dieren. Dit gaat dus ook op voor planten. Eigenlijk is het niet gek dat een hongerige plant last krijgt van meeldauw of roest. Doordat gebreksziekten zich ontwikkelen, kunnen plaagbeestjes aanvallen en infectieziekten toeslaan. Voorkom plantenleed door de groeiomstandigheden te verbeteren:

 • Verbeter de structuur van de grond met compost, organische bemesting, en geef eventueel extra water bij langdurige droogte. Verwijder regelmatig concurrerende planten (meestal onkruid).
 • Maak het leefklimaat in de tuin aantrekkelijk voor vogels, vlinders en andere nuttige insecten. Hoe meer natuurlijke vijanden, hoe minder kans op het uitbreken van plagen.
 • Pas vruchtwisseling toe in de moestuin.
 • Voorkom wonden en andere beschadigingen aan de plant. Verse wonden zijn dé ideale toegangspoorten voor ziektekiemen, die zich verspreiden via wind en snoeigereedschap.
 • Laat een plant rustig groeien. Teveel kunstmest jaagt een plant op en dat zorgt voor stress. Dat geldt ook voor een watertekort.
 • Pluk aangetaste plantdelen tijdig weg en gooi ze in de groene container (niet op de composthoop)!
 • Maak gebruik van de nieuwste ziekteresistente rassen. Kwekers zijn onophoudelijk bezig het tuinplantensortiment te vernieuwen en verbeteren.

Weerstand verhogen

De weerstand van planten is onder meer te verhogen door plantenthee te trekken van heermoes (paardenstaartonkruid) en bij de planten te gieten. Er zijn ook kant-en-klare preparaten verkrijgbaar die schimmelaantastingen helpen voorkomen, zoals Ecostyle Vital.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Mieke Smit op 5 juni 2018 om 11:28

Hallo, ik heb op mijn kruidenbak buiten een knalgeel goedje de grote van een mandarijn, het lijkt op schuim, wat zou het kunnen zijn? Groet Mieke.

>

vtwonen.nl/tuinieren op 7 juni 2018 om 07:53

Beste Mieke, een verdwaald stukje pur? Nee werkelijk, ik heb geen flauw idee. Hopelijk leest er iemand mee met dezelfde ervaring. Zit het op een plant? Plakt het?

>

Anoniem op 19 mei 2017 om 18:42

Dag , mijn liguster haag wil al een paar jaar niet groeien zoals het hoort , heb al 2 jaar na elkaar grondverbeteraar gesmeten . Zou het kunnen dat Ik met een schimmel zit ? .De stammen zijn onderaan groen en geel .Dank bij voorbaat

>

Anoniem op 29 mei 2017 om 10:58

Beste Luc, dat kan van alles zijn, teveel om op te noemen. Hiervoor verwijs ik je liever door naar de tuindokter, hij is gespecialiseerd in dit soort problemen: http://www.detuindokter.be/

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 11:59

Hoi, luizen en schimmels komen vooral op zwakke planten af. Door ze goed te voeden, maak je ze weerbaar en onaantrekkelijk voor luizen. Staat er toevallig een sproeier in de buurt? Het natte blad droogt dan niet goed op, als de sproeiers regelmatig aangaan. En nat blad, daar komt snel schimmel op af. De bloemen komen wel beter uit, als het blad weggeknipt is. Dus dat is weer een voordeel. ~Marie

>

Anoniem op 25 oktober 2015 om 16:11

Heb elk jaar schimmel en luizen in de kerstrozen. Geprobeerd met groene zeep en spiritus te bestrijden, dit helpt bij mij niet. In augustus alle planten tot de grond toe afgeknipt. Nu maar afwachten wat er van terecht komt. Heeft U advies om dit te voorkomen? Hartelijk dank.

>

Anoniem op 3 september 2015 om 08:04

Hoi, als een plant het niet naar de zin heeft, maakt hij ook geen bloemen. Het witte blad onderin kan van de zon komen, heb je water gegeven vlak bij de grond? Als de zon op het natte blad schijnt verbleekt het. Klim erbij en knip de toppen van de langste scheuten terug. Knip in de winter volgens de snoeitips de hele plant. Dan moet hij 2016 echt het jaar van de Blauwe Regen worden. ~Marie

>

Anoniem op 30 augustus 2015 om 18:34

Mijn blauwe regen heeft het niet naar zijn zin. Hij staat achteraf ook verkeerd want krijgt erg weinig zon. Ik laat hem nu boven de schuur uitgroeien zodat hij daar wel zon krijgt. gebloeid heeft hij alleen toen ik hem kocht en het jaar daarop 1 bloem. Hij is wel 3 keer zo groot als toen. Nu heb ik ook steeds meer vlekken op het blad. Witte uitgedroogde plekken, alleen aan een gedeelte het dichts bij de grond. Vraag kan ik hier iets aan doen?

>

Anoniem op 17 juli 2015 om 09:13

Dag Ineke. Groeit jullie Azalea in tuinturf? Deze struik houdt niet van gewone potgrond maar heeft zure tuinturf nodig om gezond te blijven. Daarnaast is het ook nog zo dat je de plant niet alleen water moet geven bij droog weer; een struik in pot kan niet zelf op zoek naar water en is dus afhankelijk van jou. Ook wanneer het geregend heeft moet je daarom nog water geven; die paar druppels zijn namelijk niet genoeg om de hele plant van water te voorzien. Hopelijk helpen deze tips voor jou!

>

Anoniem op 16 juli 2015 om 20:56

ik weet niet wat er bedoeld word ben nieuw op laptop.

>

Anoniem op 16 juli 2015 om 20:54

ik heb ook last van blackspot op Hibisces+
ik lees zo veel goede raad dat ik ook om raad vraag wat te doen
weet niet wat de code is.

>

Anoniem op 9 juli 2015 om 16:48

ik heb een Rhododendron azalea jap.
heeft bloei gebloeid nu is het net of de plant doodgaat ziet er dor en droog uit, staat in half zon en schaduw , geven als het warm en droog weer is altijd water of sproeien, alle planten doen het prachtig , maar op een of ander manier kunnen wij de rhodorendron niet over of goedhouden , hoe kan dat? wat doen we verkeerd zlefs onze cactus krijgen we aan de bloei en alle andere ook , maar met deze plant stees moeilijkheden staat in een ruime pot .omdat we geen echte tuin hebben
ineke

Shop suggesties

Inspiratie suggesties