Japanse sierkers

beeld vtwonen Beeld

Prunus serrulata is bij ons misschien wel de meest geliefde Japanse sierkers. Hij heeft een smalle zuilvormige groeiwijze, maar meestal zie je bomen die op stam geënt zijn.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit de Prunus serrulata?

In april bloeit hij met grote, vaak gevulde witte bloemen. Hoewel hij in de kleinere tuin eigenlijk wat te veel plaats inneemt, wordt hij toch vaak geplant omdat hij nu eenmaal zo mooi is.

Het geslacht Prunus

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern.

Is de Prunus serrulata winterhard?

Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Lees verder onder de advertentie

Hoe moet ik de Prunus serrulata verzorgen?

De Prunus serrulata is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, is dat het beste na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. De sierkers ontwikkelt zich het best op een kalkhoudende niet te natte bodem op een plekje in de zon. Daarom kun je elk voorjaar wat kalk strooien aan de voet bij de deze boom. Zelf sierkers planten? Kijk voor tips in het artikel sierkers planten.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Prunus serrulata

Familie

Japanse sierkers

Latijnse familie

serrulata

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Na de bloei eventueel snoeien.

Bemesting

Geen bemesting nodig, evt kalk in het voorjaar.

Winterhard

ja

Bodem

neutraal, licht zuur

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

1200

Beschrijving

6 tot 12 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April