Floks Paniculata groep

De Phlox Paniculatagroep (vlambloem, floks) komt uit het oostelijk deel van de VS.

Waar komt de Phlox Paniculata-groep vandaan?

Floksen zijn prachtige bloeiers. Er zijn zo’n 60 soorten van dit geslacht bekend. Ze komen allemaal uit Noord-Amerika waar ze soms in enorme velden wuiven in de wind. De meeste zijn overblijvend, enkele eenjarig. De uiterlijke verschillen zijn erg groot.

Lees verder onder de advertentie

Hoe hoog wordt de Phlox paniculata

Zo zijn er kruipende soorten die maar acht centimeter hoog worden en soorten die met gemak doorgroeien naar anderhalve meter. De bladeren zijn ook zeer divers: van priemvormig tot ovaal.

Welke kleur heeft de Phlox Paniculata?

Alle kleuren zijn vertegenwoordigd, alleen geel komt zelden voor. Het zijn zeer goede borderplanten, die in geen enkele tuin mogen ontbreken. Ze zijn niet altijd gemakkelijk te combineren met andere planten. Gypsophila, Echinops, Veronicastrum en Campanula lactiflora zijn goede partners. Bij de cultivars varieert de groeihoogte van één tot bijna twee meter. De wilde vorm wordt ook hoog.

Wanneer bloeit de Phlox paniculata?

Phlox paniculata is een opgaande vaste plant met vrij stevige stengels die wat houtig aandoen. De bladeren zijn langwerpig tot ovaal. De kleur is licht- of donkergroen, soms zelfs een beetje bruinachtig. Er zijn soorten die al in april beginnen te bloeien, andere bloeien in september nog. De bloemen staan in grote pluimen (juli-augustus-september) en verspreiden een heerlijke geur, met name ’s avonds na een warme vochtige dag. De oorspronkelijke vorm (zeer aan te bevelen) heeft kleine lilaroze (of witte) bloemen.

Lees verder onder de advertentie

Phlox Paniculata onderhoud

Floksen hebben humusrijke, voedzame, vochthoudende grond nodig. En bij voorkeur een zonnige standplaats. Staat de plant te veel in de schaduw, dan is de kans op aantastingen (o.a. meeldauw) groter. Een beetje koemest in het voorjaar doet hem goed en vermindert ook de kans op ziektes. Deze floksen houden van een humeuze, vochthoudende tuingrond. Heel zware kalkrijke grond evenals voedselarme zandgrond zijn niet geschikt. Phlox kan jarenlang blijven staan.

Phlox paniculata gebruiken als borderplant

Weten hoe de Phlox paniculata in een border staat. Bekijk dan eens de roze en paars beplantingsplan. Dit is een compleet borderontwerp in rozen en paars met witte accenten.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Phlox paniculata-groep

Familie

floks, vlambloem

Onderhoud

Verzorging

Water geven bij droogte. Scheuren na een aantal jaren.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Voorjaar organische mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

humusrijke tuingrond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon, eventueel iets schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

175

Beschrijving

75-175 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

allerlei kleuren (geen geel)

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Lees verder onder de advertentie